Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- szklanka mąki pszennej
- szklanka gorącej wody (zależy, ile wchłonie mąka)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Na farsz:
- 20 dag czerwonej soczewicy
- jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- łyżeczka kurkumy
- ew. kawałek papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na razowe pierogi z soczewicą!
- Mąki przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól, olej.
- Stopniowo dodając gorącą wodę, wyrabiaj ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia.
- Ciasto wyrabiaj, aż będzie miękkie i elastyczne, 5-10 minut. Przykryj ściereczką.
- Na farsz: soczewicę zalej wodą. Gotuj, aż będzie miękka (najlepiej przez około 30 minut) z ząbkiem czosnku.
- Cebulę i pozostały czosnek posiekaj w kosteczkę i zeszklij na oleju.
- Miękką soczewicę odsącz i wystudź. Dodaj cebulę z czosnkiem i jajko. Całość dopraw.
- Ciasto rozwałkuj cienko i pokrój na kwadraty o boku 10 cm.
- Na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu, składaj na pół i zlepiaj brzegi.
- Pierożki wrzucaj partiami na osolony wrzątek, gdy wypłyną gotuj przez 2-3 minuty.
Zobacz więcej przepisów na pierogi:
Pierogi po zbójnicku - przepis
Pierogi z serem - przepis
Pierogi włoskie z mięsem - przepis
Pierogi z fetą - przepis
Waniliowe pierogi - przepis
Pierożki z krewetkami - przepis