Pierogi razowe z soczewicą - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi razowe to pomysł na pyszny obiad!
Weronika Kwaśniak / 08.06.2016 06:27
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi razowe z soczewicą - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody (zależy, ile wchłonie mąka)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Na farsz:

  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • łyżeczka kurkumy
  • ew. kawałek papryki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na razowe pierogi z soczewicą!

  1. Mąki przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól, olej.
  2. Stopniowo dodając gorącą wodę, wyrabiaj ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia.
  3. Ciasto wyrabiaj, aż będzie miękkie i elastyczne, 5-10 minut. Przykryj ściereczką.
  4. Na farsz: soczewicę zalej wodą. Gotuj, aż będzie miękka (najlepiej przez około 30 minut) z ząbkiem czosnku.
  5. Cebulę i pozostały czosnek posiekaj w kosteczkę i zeszklij na oleju.
  6. Miękką soczewicę odsącz i wystudź. Dodaj cebulę z czosnkiem i jajko. Całość dopraw.
  7. Ciasto rozwałkuj cienko i pokrój na kwadraty o boku 10 cm.
  8. Na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu, składaj na pół i zlepiaj brzegi.
  9. Pierożki wrzucaj partiami na osolony wrzątek, gdy wypłyną gotuj przez 2-3 minuty.

Zobacz więcej przepisów na pierogi:

Pierogi po zbójnicku - przepis
Pierogi z serem - przepis
Pierogi włoskie z mięsem - przepis
Pierogi z fetą - przepis
Waniliowe pierogi - przepis
Pierożki z krewetkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA