Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mąki
- 2,5 dag świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- łyżka oleju
Farsz:
- 25 dag białego sera tłustego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 dag cukru wanilinowego
- 1/3 szklanki drobnych rodzynek
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
-
3/4 l oleju
Przygotowanie:
Zobacz przepis na słodkie pierogi drożdżowe z serem i rodzynkami! To przepyszny pomysł na danie obiadowe na słodko!
- Drożdże rozetrzyj z cukrem.
- Mąkę wymieszaj z solą.
- Zrób wgłębienie, wbij jajko, wlej olej i ciepłą (ale nie gorącą!) wodę. Wymieszaj.
- Dodaj płynne drożdże.
Jak zrobić pierogi ze szpinakiem?
- Połącz składniki i zagnieć miękkie ciasto.
- Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Przygotuj farsz: twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Jeśli twaróg jest zbyt suchy, dodaj trochę śmietany. Wymieszaj z rodzynkami.
- Podrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć.
- Rozwałkuj na prostokąt o grubości pół centymetra.
Pierogi razowe z soczewicą - przepis
- Potnij na prostokąty 5-10-cm.
- Na boku każdego prostokąta nakładaj łyżkę farszu, przykryj drugim bokiem. Sklej brzegi.
- W rondelku rozgrzej olej.
- Wrzucaj partiami pierożki, obracając co jakiś czas. Smaż, aż staną się rumiane. Osączaj na papierowym ręczniku.
- Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.