Pierogi z serem i rodzynkami - przepis składniki i przygotowanie

Szukasz pomysłu na słodki obiad? Zobacz przepis na nasze pierogi z serem i rodzynkami!
Weronika Kwaśniak / 23.01.2017 05:57
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z serem i rodzynkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 55 min
Ilość kalorii: 90 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Farsz:

  • 25 dag białego sera tłustego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 dag cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki drobnych rodzynek

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • 3/4 l oleju
     
Przygotowanie:

Zobacz przepis na słodkie pierogi drożdżowe z serem i rodzynkami! To przepyszny pomysł na danie obiadowe na słodko!

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem.
  2. Mąkę wymieszaj z solą.
  3. Zrób wgłębienie, wbij jajko, wlej olej i ciepłą (ale nie gorącą!) wodę. Wymieszaj.
  4. Dodaj płynne drożdże.

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem?

  1. Połącz składniki i zagnieć miękkie ciasto.
  2. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  3. Przygotuj farsz: twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym.
  4. Jeśli twaróg jest zbyt suchy, dodaj trochę śmietany. Wymieszaj z rodzynkami.
  5. Podrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć.
  6. Rozwałkuj na prostokąt o grubości pół centymetra.

Pierogi razowe z soczewicą - przepis

  1. Potnij na prostokąty 5-10-cm.
  2. Na boku każdego prostokąta nakładaj łyżkę farszu, przykryj drugim bokiem. Sklej brzegi.
  3. W rondelku rozgrzej olej.
  4. Wrzucaj partiami pierożki, obracając co jakiś czas. Smaż, aż staną się rumiane. Osączaj na papierowym ręczniku.
  5. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA