Sylwestrowe koktajle

Polecamy przepisy na dwa drinki: owocowy i orzeźwiający.
/ 16.03.2006 16:57

Koktajl owocowy

 
Bronx
Short drink, podawany o każdej porze.

Składniki:
1 porcja
- 30 ml ginu
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 10 ml wytrawnego wermutu
- 10 ml czerwonego wermutu
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 kostek lodu

Do shakera włożyć kostki lodu, wlać gin, sok z pomarańczy i obydwa wermuty.
Shaker zamknąć. Koktajl energicznie mieszać przez 8-10 sekund.
Przecedzić przez sitko barowe do koktajlowego kieliszka.
Do koktajlu włożyć wisienkę koktajlową.
Zaraz podawać.

 

Koktajl orzeźwiający
Iced Tea
Long drink, podawany o każdej porze.

Składniki:
1 porcja
- 155 ml cejlońskiej herbaty
- 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 10 ml syropu z cukru trzcinowego
- 1 plasterek cytryny
- 4-5 kostek lodu

Zaparzyć herbatę, przecedzić i odstawić do ostygnięcia.
Do shakera włożyć kostki lodu, wlać herbatę, sok z cytryny i syrop cukrowy.
Shaker zamknąć. Koktajl energicznie mieszać przez 8-10 sekund.
Całość przelać do szklanki typu highball.
Do koktajlu włożyć plasterek cytryny. Zaraz podawać.

 
Przepisy pochodzą z książki Larousse "Koktajle", Larousse Polska, Wrocław 2005.

Książki trafią do:

Ewa Cichońska
Pyskowice

Ewa Górska
Olsztyn

Aneta Strzępka
Mielec

Magda Witczak
Warszawa

Łukasz Miłobęcki
Rawa Mazowiecka



SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)