Kompot z czereśni na 3 sposoby: wybierz swój ulubiony i ciesz się orzeźwiającym, letnim trunkiem

kompot z czereśni fot. Adobe Stock, aperturesound
Idealny kompot z czereśni jest orzeźwiający, lekko cierpki i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Możesz przygotować go w klasyczny sposób, z owoców, wody i cukru albo dodać listki mięty, miód czy dietetyczne słodziki. Świetnie sprawdzą się także dodatki innych sezonowych owoców oraz ulubione zioła.
/ 27.06.2023 08:51
kompot z czereśni fot. Adobe Stock, aperturesound

Jak przygotować pyszny kompot z czereśni? Postaw na minimalizm! Im mniej dodatków wykorzystasz, tym bardziej wydobędziesz orzeźwiający smak czereśni. Kompot możesz podać na ciepło i zimno, ale w upalne dni zdecydowanie lepiej dodać do niego kostki lodu i świeże listki mięty albo rozmarynu. Zobacz 3 sposoby na pyszny kompot z czereśni.

Spis treści

  1. Właściwości kompotu z czereśni
  2. Przepis podstawowy
  3. Kompot z miętą i cytryną
  4. Wersja z ksylitolem

Kompot z czereśni: właściwości

Kompot z czereśni jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z chorobą niedokrwienną serca. Owoce te zawierają duże ilości potasu oraz witamin z grupy B. Dzięki temu wspomagają prawidłową pracę jelit i przyspieszają metabolizm, co odpowiada za skuteczniejszą walkę z nadprogramowymi kilogramami.

Dodatkowo czereśnie w każdej postaci to prawdziwe remedium na starzenie skóry. Spowalniają działanie wolnych rodników i sprawiają, że skóra jest wyraźnie jędrniejsza i odżywiona. To dzięki obecności bioflawonoidów, znajdujących się zwłaszcza w intensywnie czerwonych odmianach czereśni.

Czereśnie są skuteczne także w walce z artretyzmem. Zawarta w nich witamina B5 pozwala ustrzec się dny moczanowej, powodującej między innymi stany zapalne stawów. Zamiast kompotu możesz przygotować także pyszną nalewkę z czereśni, która idealnie sprawdzi się podczas letnich wieczorów.

Kompot z czereśni: przepis podstawowy

Podstawowy przepis na kompot z czereśni jest bardzo prosty i zawiera podstawowe składniki. Wystarczy tylko woda, owoce i odrobina cukru lub miodu. Czereśnie same w sobie są dość cierpkie, dlatego odrobina słodyczy na pewno doda uroku całemu kompotowi.

Składniki:

  • 2 kilogramy czereśni,
  • 2 litry wody,
  • 3 łyżki miodu,
  • Sok z 2 cytryn,
  • Szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie owoce dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Sprawdź, czy wszystkie są zdrowe i odseparuj gnijące okazy. Wystrzegaj się tych z uwypukleniami i dziurkami – w nich gnieżdżą się białe larwy.
  3. Przesyp do wysokiego garnka i zalej wodą. Dodaj sok z wyciśniętych cytryn oraz sól.
  4. Na koniec do lekko schłodzonego napoju włóż miód i przemieszaj, aby rozpuścił się.
  5. Podawaj na ciepło lub z kostkami lodu do obiadu lub zamiast drinków alkoholowych.

kompot z ksylitolem

fot. Kompot z czereśni: przepis/Adobe Stock, Africa Studio

Kompot z czereśni z miętą i cytryną

Mięta jest świetnym towarzyszem orzeźwiających, letnich kompotów, koktajli i wakacyjnych drinków. Przyjemnie chłodzi i doskonale pasuje do lekko kwaśnych czereśni.

Składniki:

  • 2 kilogramy czereśni,
  • 2 litry wody,
  • Sok z 2 cytryn,
  • ¼ szklanki cukru,
  • Pęczek mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie opłucz pod bieżącą wodą i szczegółowo sprawdź, czy nie pojawiły się larwy lub pleśń.
  2. Następnie przesyp do dużego garnka i zalej wodą.
  3. Zagotuj z cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryny.
  4. Po 15 minutach dodaj pęczek mięty i gotuj kolejne 5 minut.
  5. Serwuj schłodzony z kawałkami owoców i plasterkami cytryn lub pomarańczy.
  6. Tuż przed podaniem do szklanek wrzuć kilka zgniecionych w rękach lub przy pomocy moździerza listków mięty - uzyskasz dzięki temu jeszcze bardziej orzeźwiający smak.

kompot z czereśni z miętą

fot. Kompot z czereśni z miętą/Adobe Stock, nedim_b

Kompot z czereśni z ksylitolem

Jeśli nie chcesz lub nie możesz pić napojów z dużą ilością cukru i chcesz zmniejszyć kaloryczność swojego kompotu, w roli słodzika wykorzystaj ksylitol, erytrytol lub inną substancję słodzącą. 

Składniki:

  • 2 kilogramy czereśni,
  • 2 litry wody,
  • ¼ szklanki ksylitolu,
  • 2 laski cynamonu,
  • Kardamon mielony,
  • Szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie przebierz i opłucz pod bieżącą, chłodną wodą.
  2. Następnie przesyp do dużego garnka i zalej wodą.
  3. Zagotuj z ksylitolem, laskami cynamonu i kardamonem. Zbalansuj słodycz solą.
  4. Jeżeli dodatek przypraw korzennych jest zbyt intensywny, rozcieńcz wodą.
  5. Podawaj z pokruszonym lodem i listkami mięty.

kompot z czereśni właściwości

fot. Przepis na kompot z czereśni/Adobe Stock, julie208

Czytaj także:
Czy czereśnie są zdrowe?
Kto nie powinien jeść czereśni?
Wiśnia a czereśnia

Redakcja poleca

REKLAMA