Jak przygotować pyszny kompot z czereśni? Postaw na minimalizm! Im mniej dodatków wykorzystasz, tym bardziej wydobędziesz orzeźwiający smak czereśni. Kompot możesz podać na ciepło i zimno, ale w upalne dni zdecydowanie lepiej dodać do niego kostki lodu i świeże listki mięty albo rozmarynu. Zobacz 3 sposoby na pyszny kompot z czereśni.
Spis treści
Kompot z czereśni: właściwości
Kompot z czereśni jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z chorobą niedokrwienną serca. Owoce te zawierają duże ilości potasu oraz witamin z grupy B. Dzięki temu wspomagają prawidłową pracę jelit i przyspieszają metabolizm, co odpowiada za skuteczniejszą walkę z nadprogramowymi kilogramami.
Dodatkowo czereśnie w każdej postaci to prawdziwe remedium na starzenie skóry. Spowalniają działanie wolnych rodników i sprawiają, że skóra jest wyraźnie jędrniejsza i odżywiona. To dzięki obecności bioflawonoidów, znajdujących się zwłaszcza w intensywnie czerwonych odmianach czereśni.
Czereśnie są skuteczne także w walce z artretyzmem. Zawarta w nich witamina B5 pozwala ustrzec się dny moczanowej, powodującej między innymi stany zapalne stawów. Zamiast kompotu możesz przygotować także pyszną nalewkę z czereśni, która idealnie sprawdzi się podczas letnich wieczorów.
Kompot z czereśni: przepis podstawowy
Podstawowy przepis na kompot z czereśni jest bardzo prosty i zawiera podstawowe składniki. Wystarczy tylko woda, owoce i odrobina cukru lub miodu. Czereśnie same w sobie są dość cierpkie, dlatego odrobina słodyczy na pewno doda uroku całemu kompotowi.
Składniki:
- 2 kilogramy czereśni,
- 2 litry wody,
- 3 łyżki miodu,
- Sok z 2 cytryn,
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie owoce dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
- Sprawdź, czy wszystkie są zdrowe i odseparuj gnijące okazy. Wystrzegaj się tych z uwypukleniami i dziurkami – w nich gnieżdżą się białe larwy.
- Przesyp do wysokiego garnka i zalej wodą. Dodaj sok z wyciśniętych cytryn oraz sól.
- Na koniec do lekko schłodzonego napoju włóż miód i przemieszaj, aby rozpuścił się.
- Podawaj na ciepło lub z kostkami lodu do obiadu lub zamiast drinków alkoholowych.
fot. Kompot z czereśni: przepis/Adobe Stock, Africa Studio
Kompot z czereśni z miętą i cytryną
Mięta jest świetnym towarzyszem orzeźwiających, letnich kompotów, koktajli i wakacyjnych drinków. Przyjemnie chłodzi i doskonale pasuje do lekko kwaśnych czereśni.
Składniki:
- 2 kilogramy czereśni,
- 2 litry wody,
- Sok z 2 cytryn,
- ¼ szklanki cukru,
- Pęczek mięty.
Sposób przygotowania:
- Czereśnie opłucz pod bieżącą wodą i szczegółowo sprawdź, czy nie pojawiły się larwy lub pleśń.
- Następnie przesyp do dużego garnka i zalej wodą.
- Zagotuj z cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryny.
- Po 15 minutach dodaj pęczek mięty i gotuj kolejne 5 minut.
- Serwuj schłodzony z kawałkami owoców i plasterkami cytryn lub pomarańczy.
- Tuż przed podaniem do szklanek wrzuć kilka zgniecionych w rękach lub przy pomocy moździerza listków mięty - uzyskasz dzięki temu jeszcze bardziej orzeźwiający smak.
fot. Kompot z czereśni z miętą/Adobe Stock, nedim_b
Kompot z czereśni z ksylitolem
Jeśli nie chcesz lub nie możesz pić napojów z dużą ilością cukru i chcesz zmniejszyć kaloryczność swojego kompotu, w roli słodzika wykorzystaj ksylitol, erytrytol lub inną substancję słodzącą.
Składniki:
- 2 kilogramy czereśni,
- 2 litry wody,
- ¼ szklanki ksylitolu,
- 2 laski cynamonu,
- Kardamon mielony,
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Czereśnie przebierz i opłucz pod bieżącą, chłodną wodą.
- Następnie przesyp do dużego garnka i zalej wodą.
- Zagotuj z ksylitolem, laskami cynamonu i kardamonem. Zbalansuj słodycz solą.
- Jeżeli dodatek przypraw korzennych jest zbyt intensywny, rozcieńcz wodą.
- Podawaj z pokruszonym lodem i listkami mięty.
fot. Przepis na kompot z czereśni/Adobe Stock, julie208
Czytaj także:
Czy czereśnie są zdrowe?
Kto nie powinien jeść czereśni?
Wiśnia a czereśnia