kompot z czereśni fot. Adobe Stock

Aromatyczny kompot z czereśni, który zrobisz w 20 minut!

Schłodzony i podany z kostkami lodu skutecznie gasi pragnienie i jest doskonałą alternatywą dla gazowanych słodzonych napojów!
/ 11.07.2010 11:05 / aktualizacja: 07.06.2019 14:55
kompot z czereśni fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Przepis podstawowy
  2. Kompot z miętą i cytryną
  3. Wersja z ksylitolem
  4. Właściwości zdrowotne

Kompot z czereśni  - przepis podstawowy

Składniki:

  • 2 kilogramy czereśni
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki miodu
  • Sok z 2 cytryn
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Wszystkie owoce dokładnie przemyj pod bieżącą wodą.
  2. Sprawdź czy wszystkie są zdrowe i odseparuj gnijące okazy. Wystrzegaj się tych z uwypukleniami i dziurkami – w nich gnieżdżą się białe larwy.
  3. Przesyp do wysokiego garnka i zalej wodą. Dodaj sok z wyciśniętych cytryn oraz sól.
  4. Na koniec do lekko schłodzonego napoju włóż miód i przemieszaj, aby rozpuścił się.
  5. Podawaj na ciepło lub z kostkami lodu do obiadu lub zamiast drinków alkoholowych.

Z miętą i cytryną

Składniki:

  • 2 kilogramy czereśni
  • 2 litry wody
  • Sok z 2 cytryn
  • ¼ szklanki cukru
  • Pęczek mięty

Przygotowanie

  1. Czereśnie obmyj pod wodą i szczegółowo sprawdź czy nie pojawiły się larwy lub pleśń.
  2. Następnie przesyp do dużego garnka i zalej wodą.
  3. Zagotuj z cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryny.
  4. Po 15 minutach dodaj pęczek mięty i gotuj kolejne 5 minut.
  5. Serwuj schłodzony z kawałkami owoców i plasterkami cytryn lub pomarańczy.

Na ksylitolu

Składniki:

  • 2 kilogramy czereśni
  • 2 litry wody
  • ¼ szklanki ksylitolu
  • 2 laski cynamonu
  • Kardamon mielony
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Czereśnie obmyj pod wodą i szczegółowo sprawdź czy nie pojawiły się larwy lub pleśń.
  2. Następnie przesyp do dużego garnka i zalej wodą.
  3. Zagotuj z ksylitolem, laskami cynamonu i kardamonem. Zbalansuj słodycz solą.
  4. Jeżeli dodatek przypraw korzennych jest zbyt intensywny, rozcieńcz wodą. Podawaj do dań z czereśni.

Właściwości zdrowotne

Jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z chorobą niedokrwienną serca. Zawiera duże ilości potasu oraz witamin z grupy B. Wspomagają prawidłową pracę jelit i przyspieszają metabolizm, co odpowiada za skuteczniejszą walkę z nadprogramowymi kilogramami.

To remedium na starzenie skóry. Spowalnia działanie wolnych rodników i sprawia, ze skóra jest wyraźnie jędrniejsza i odżywiona. To dzięki obecności bioflawonoidów, znajdujących się zwłaszcza w czerwonych odmianach.

Czereśnie są skuteczne także w walce z artretyzmem. Zawarta w nich witamina B5 pozwala ustrzec się dny moczanowej, powodującej między innymi stany zapalne stawów.

Zobacz też:
Jak zrobić doskonałą nalewkę z czereśni? Sprawdź! Znakomite przetwory, którym się nie oprzesz! Zobacz!
 

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)