Syrop cukrowy, czyli simple syrup to niezbędnik wszystkich barmanów i cukierników. Przydaje się też w domu. Jest idealny do drinków, nalewek, koktajli (alkoholowych, mlecznych, owocowych), lemoniady, herbaty, kawy oraz wypieków. Możemy kupić gotowy syrop w markecie lub zrobić samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty (wystarczą tylko dwa składnik), a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Spis treści:
Jak zrobić syrop cukrowy?
Domowy syrop cukrowy możesz zrobić w wersji klasycznej z 2 składników (wody i cukru białego/trzcinowego) lub aromatyzowany z dodatkiem soku z cytryny.
Syrop cukrowy z 2 składników
Składniki:
- szklanka wody,
- szklanka białego lub trzcinowego cukru.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę, wsyp cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
- Zdejmij z palnika, ostudź.
- Przelej syrop cukrowy do szklanej butelki lub słoiczka.
Syrop cukrowy z 3 składników
Składniki:
- szklanka wody,
- szklanka białego lub trzcinowego cukru,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę, wsyp cukier i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści.
- Zdejmij z palnika, dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
- Odstaw syrop cukrowy do ostudzenia.
Syrop glukozowo fruktozowy - szkodliwy zamiennik cukru
fot. Syrop cukrowy/Adobe Stock, dannyburn
Jak przechowywać domowy syrop cukrowy?
Domowy syrop cukrowy przechowuj w lodówce w szklanej butelce lub słoiczku. Świeżość zachowuje przez kilkanaście dni.
Jak wykorzystać syrop cukrowy?
Syrop cukrowy możesz wykorzystać do:
- koktajli i drinków np. Mojito, Tom Collins, Daiquiri, Espresso Martini;
- nalewek;
- domowego wina;
- lemoniady;
- herbaty i kawy;
- deserów (możesz nasączyć nim np. małe pączki).
Czytaj także:
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? Tradycyjny przepis babci
Wystarczą tylko 3 składniki: zobacz, jak zrobić syrop z imbiru i pyszne cytryny w syropie imbirowym
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność