Jak zrobić syrop cukrowy w domu i do czego go używać? Prosty i szybki przepis

Syrop cukrowy - szybki i łatwy przepis fot. Adobe Stock, Brent Hofacker
Syrop cukrowy przygotujesz w domu w kilka chwil. Wszystko, co jest ci potrzebne to cukier (biały lub trzcinowy) i woda. Możesz również dodać łyżkę soku z cytryny. Domowy syrop cukrowy przechowuj w lodówce w szklanej butelce lub słoiczku. Sprawdź, jak go zrobić krok po kroku i do czego wykorzystać.
/ 29.12.2023 05:18
Syrop cukrowy - szybki i łatwy przepis fot. Adobe Stock, Brent Hofacker

Syrop cukrowy, czyli simple syrup to niezbędnik wszystkich barmanów i cukierników. Przydaje się też w domu. Jest idealny do drinków, nalewek, koktajli (alkoholowych, mlecznych, owocowych), lemoniady, herbaty, kawy oraz wypieków. Możemy kupić gotowy syrop w markecie lub zrobić samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty (wystarczą tylko dwa składnik), a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Spis treści:

  1. Jak zrobić syrop cukrowy?
  2. Jak przechowywać domowy syrop cukrowy?
  3. Jak wykorzystać syrop cukrowy?

Jak zrobić syrop cukrowy?

Domowy syrop cukrowy możesz zrobić w wersji klasycznej z 2 składników (wody i cukru białego/trzcinowego) lub aromatyzowany z dodatkiem soku z cytryny.

Syrop cukrowy z 2 składników

Składniki:

  • szklanka wody,
  • szklanka białego lub trzcinowego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę, wsyp cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Zdejmij z palnika, ostudź.
  3. Przelej syrop cukrowy do szklanej butelki lub słoiczka.

Syrop cukrowy z 3 składników

Składniki:

  • szklanka wody,
  • szklanka białego lub trzcinowego cukru,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę, wsyp cukier i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści.
  2. Zdejmij z palnika, dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
  3. Odstaw syrop cukrowy do ostudzenia.

Syrop glukozowo fruktozowy - szkodliwy zamiennik cukru

Syrop cukrowy: jak zrobić w domu i do czego wykorzystać?fot. Syrop cukrowy/Adobe Stock, dannyburn

Jak przechowywać domowy syrop cukrowy?

Domowy syrop cukrowy przechowuj w lodówce w szklanej butelce lub słoiczku. Świeżość zachowuje przez kilkanaście dni.

Jak wykorzystać syrop cukrowy?

Syrop cukrowy możesz wykorzystać do:

  • koktajli i drinków np. Mojito, Tom Collins, Daiquiri, Espresso Martini;
  • nalewek;
  • domowego wina;
  • lemoniady;
  • herbaty i kawy;
  • deserów (możesz nasączyć nim np. małe pączki).

Czytaj także:
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? Tradycyjny przepis babci
Wystarczą tylko 3 składniki: zobacz, jak zrobić syrop z imbiru i pyszne cytryny w syropie imbirowym
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność

Tagi: syrop, cukier

Redakcja poleca

REKLAMA