Przepalanka jest rodzajem wódki, która powstaje z połączenia spirytusu z przepalonym cukrem, czyli karmelem. Im dłużej będziesz smażyć cukier, tym bardziej gorzki stanie się karmel. Uważaj, by go nie przypalić.
Składniki:
- 1 l spirytusu,
- 1 l wody,
- 4 - 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Cukier bardzo silnie zrumień na patelni na karmel. Cały czas mieszaj, by się nie przypalił.
- Zagotuj wodę, rozpuść w niej karmel i cukier wanilinowy, dodaj szczyptę soli. Mieszaj tak długo, aż karmel się rozpuści.
- Płyn ostudź, wymieszaj ze spirytusem. Rozlej do butelek.
- Odstaw na co najmniej 3 dni, aż składniki się przetrawią, a przepalanka nabierze smaku.
W przeciwieństwie do tradycyjnej karmelówki, przepalanka nie jest gęsta - ma konsystencję tradycyjnej wódki.
Można pić ją w małych kieliszkach dla smaku lub w niewielkiej ilości dodawać do herbaty. Pamiętaj, że jest to alkohol, nigdy nie podawaj go dzieciom.
Zamiast cukru wanilinowego możesz dodać łyżkę miodu - przepalanka zyska wyjątkowy smak.
Zobacz przepisy na nalewki i likiery:
Nalewka z mandarynek
Likier z kukułek
Nalewka z pomarańczy