Przepalanka to tradycyjny trunek na bazie karmelu i spirytusu. Zrobisz go w kilka chwil, a jej smak pasuje do każdej okazji

przepalanka przepis fot. Adobe Stock, kojin_nikon
Przepalanka to wódka karmelowa, do przygotowania której potrzebujesz jedynie kilku składników i 3 dni, by nabrać właściwego smaku. Karmelowa przepalanka swoją nazwę zawdzięcza przepalaniu cukru na karmel. Możesz przygotować ją w wersji bardziej płynnej lub gęstej - wówczas będzie to tradycyjna karmelówka.
/ 12.12.2023 23:09
przepalanka przepis fot. Adobe Stock, kojin_nikon

Przepalanka jest rodzajem wódki, która powstaje z połączenia spirytusu z przepalonym cukrem, czyli karmelem. Im dłużej będziesz smażyć cukier, tym bardziej gorzki stanie się karmel. Uważaj, by go nie przypalić, wtedy trunek na pewno nie wyjdzie.

Spis treści:

  1. Przepalanka: przepis
  2. Karmelówka: przepis

Przepalanka: przepis

Przepalanka to rzadki trunek na bazie wódki lub spirytusu. Konsystencją przypomina bardziej wódkę niż smakowy likier. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie 4 składników oraz dobrej jakości rondelek lub patelnię, aby odpowiednio przepalić cukier. Można pić ją w małych kieliszkach dla smaku lub w niewielkiej ilości dodawać do herbaty.

Składniki:

  • 1 l spirytusu,
  • 1 l wody,
  • 4 - 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Cukier bardzo silnie zrumień na patelni na karmel. Cały czas mieszaj, by się nie przypalił.
  2. Zagotuj wodę, rozpuść w niej karmel i cukier wanilinowy, dodaj szczyptę soli. Mieszaj tak długo, aż karmel się rozpuści.
  3. Płyn ostudź, wymieszaj ze spirytusem. Rozlej do butelek.
  4. Odstaw na co najmniej 3 dni, aż składniki się przetrawią, a przepalanka nabierze smaku.
  5. Wskazówka: zamiast cukru wanilinowego możesz dodać łyżkę miodu - przepalanka zyska wyjątkowy smak.

jak zrobic przepalankę

fot. Przepalanka przepis/Adobe Stock, uaPieceofCake

Karmelówka: przepis

W przeciwieństwie do tradycyjnej karmelówki, przepalanka nie jest gęsta - ma konsystencję tradycyjnej wódki. Karmelówka za to może być traktowana jako likier, dodawana do kawy czy herbaty, a także pita powoli podczas spotkań z bliskimi.

Składniki:

  • 500 ml wódki,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 200 ml wody,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Cukier przetop na karmel dokładnie tak, jak w poprzednim przepisie, a następnie rozpuść go w wodzie i zagotuj. Masa powinna być gęsta i kremowa.
  2. Tak przygotowany karmel wymieszaj z kremówką oraz wódką.
  3. Przelej do butelek i schłodź. Najlepiej będzie smakować po 2-3 dniach.

przepalanka

fot. Karmelówka: przepis/Adobe Stock, zgurski1980

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.12.2020.

Czytaj także:
Nalewka z mandarynek
Likier z kukułek
Nalewka z pomarańczy

Redakcja poleca

REKLAMA