Przepalanka jest rodzajem wódki, która powstaje z połączenia spirytusu z przepalonym cukrem, czyli karmelem. Im dłużej będziesz smażyć cukier, tym bardziej gorzki stanie się karmel. Uważaj, by go nie przypalić, wtedy trunek na pewno nie wyjdzie.
Spis treści:
Przepalanka: przepis
Przepalanka to rzadki trunek na bazie wódki lub spirytusu. Konsystencją przypomina bardziej wódkę niż smakowy likier. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie 4 składników oraz dobrej jakości rondelek lub patelnię, aby odpowiednio przepalić cukier. Można pić ją w małych kieliszkach dla smaku lub w niewielkiej ilości dodawać do herbaty.
Składniki:
- 1 l spirytusu,
- 1 l wody,
- 4 - 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Cukier bardzo silnie zrumień na patelni na karmel. Cały czas mieszaj, by się nie przypalił.
- Zagotuj wodę, rozpuść w niej karmel i cukier wanilinowy, dodaj szczyptę soli. Mieszaj tak długo, aż karmel się rozpuści.
- Płyn ostudź, wymieszaj ze spirytusem. Rozlej do butelek.
- Odstaw na co najmniej 3 dni, aż składniki się przetrawią, a przepalanka nabierze smaku.
- Wskazówka: zamiast cukru wanilinowego możesz dodać łyżkę miodu - przepalanka zyska wyjątkowy smak.
fot. Przepalanka przepis/Adobe Stock, uaPieceofCake
Karmelówka: przepis
W przeciwieństwie do tradycyjnej karmelówki, przepalanka nie jest gęsta - ma konsystencję tradycyjnej wódki. Karmelówka za to może być traktowana jako likier, dodawana do kawy czy herbaty, a także pita powoli podczas spotkań z bliskimi.
Składniki:
- 500 ml wódki,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 200 ml wody,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Cukier przetop na karmel dokładnie tak, jak w poprzednim przepisie, a następnie rozpuść go w wodzie i zagotuj. Masa powinna być gęsta i kremowa.
- Tak przygotowany karmel wymieszaj z kremówką oraz wódką.
- Przelej do butelek i schłodź. Najlepiej będzie smakować po 2-3 dniach.
fot. Karmelówka: przepis/Adobe Stock, zgurski1980
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.12.2020.
Czytaj także:
Nalewka z mandarynek
Likier z kukułek
Nalewka z pomarańczy