przepalanka przepis fot. Adobe Stock

Przepalanka - przepis na wódkę karmelową

Przepalanka to wódka smakowa, która potrzebuje jedynie 3 dni, by nabrać właściwego smaku. Karmelowa przepalanka swoją nazwę zawdzięcza przepalaniu cukru na karmel.
/ 15.12.2020 00:09
przepalanka przepis fot. Adobe Stock

Przepalanka jest rodzajem wódki, która powstaje z połączenia spirytusu z przepalonym cukrem, czyli karmelem. Im dłużej będziesz smażyć cukier, tym bardziej gorzki stanie się karmel. Uważaj, by go nie przypalić.

Składniki:

  • 1 l spirytusu,
  • 1 l wody,
  • 4 - 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Cukier bardzo silnie zrumień na patelni na karmel. Cały czas mieszaj, by się nie przypalił.
  2. Zagotuj wodę, rozpuść w niej karmel i cukier wanilinowy, dodaj szczyptę soli. Mieszaj tak długo, aż karmel się rozpuści.
  3. Płyn ostudź, wymieszaj ze spirytusem. Rozlej do butelek.
  4. Odstaw na co najmniej 3 dni, aż składniki się przetrawią, a przepalanka nabierze smaku.

W przeciwieństwie do tradycyjnej karmelówki, przepalanka nie jest gęsta - ma konsystencję tradycyjnej wódki.

Można pić ją w małych kieliszkach dla smaku lub w niewielkiej ilości dodawać do herbaty. Pamiętaj, że jest to alkohol, nigdy nie podawaj go dzieciom.

Zamiast cukru wanilinowego możesz dodać łyżkę miodu - przepalanka zyska wyjątkowy smak.

Zobacz przepisy na nalewki i likiery:
Nalewka z mandarynek
Likier z kukułek
Nalewka z pomarańczy