Wino z wiśni fot. Adobe Stock

Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady

Wino z wiśni zawsze warto mieć w domowej spiżarni. Do jego przygotowania potrzebujesz około 10 kg owoców, 3 kilogramy cukru i 3 litry wody.
Małgorzata Machnicka / 07.07.2020 19:12
Wino z wiśni fot. Adobe Stock

Wino z wiśni ma głęboki, bordowy kolor i intensywny aromat. Może być słodkie, półsłodkie, półwytrawne lub wytrawne. Wiśnie można łączyć z innymi owocami np. z czereśniami, jagodami, czarnymi porzeczkami, truskawkami czy malinami.

Na domowe wino wiśniowe wybieraj dorodne, mocno czerwone owoce. Czy drylować wiśnie do wina? Zdania są podzielone. Jeśli wolisz „pestkowy" gorzkawy aromat, możesz zostawić około 20% owoców z pestkami. Pamiętaj, że pestki nieco tłumią posmak drożdży i konserwują wino. 

Co jest potrzebne do wyrobu domowego wina?

Zacznij od zgromadzenia odpowiednich gadżetów do wyrobu wina. Przyda się gąsior, rurka fermentacyjna,  korek do butli, wężyk do zlewania wina oraz butelki, do których przelejesz trunek.

Do wyrobu domowego wina z wiśni konieczne będą specjalne drożdże winiarskie (nie można ich zastąpić innymi drożdżami) i pożywka winiarska. 

Przepis na wino z wiśni

Składniki:

  • 10 kg wiśni,
  • 3 kg cukru,
  • 3 l wody,
  • klarowin,
  • pożywka winiarska,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj, pozbaw ogonków i wydryluj (część możesz pozostawić z pestkami).
  2. Przełóż owoce do dużej miski, zasyp 1/3 cukru i odstaw na 1 dzień, by puściły sok.
  3. Zagotuj wodę z pozostałą ilością cukru.
  4. Do gąsiora przełóż wiśnie razem z sokiem (trochę soku odlej, przyda się do drożdży) i zalej je przestudzonym roztworem cukrowym. 
  5. Dodaj rozrobione drożdże (zrobisz to z pomocą odrobiny soku, cukru i wody - instrukcja na opakowaniu drożdży) oraz pożywkę winiarską (instrukcja na opakowaniu). Całość dobrze wstrząśnij. 
  6. Zatkaj gąsior gumowym korkiem z dziurką i włóż w nią szklaną rurkę fermentacyjną (powinnaś wlać w nią odrobinę wody, co pozwoli na ulotnienie z butli dwutlenku węgla).
  7. Odstaw gąsior z winem z wiśni na 7-10 dni.
  8. Po tym czasie, gdy przez rurkę nie wydostają się już bąbelki, możesz zlać wino z wiśni. 
  9. Przelej je znów do gąsiora i dodaj klarowin. Ponownie zatykaj korkiem i wstaw rurkę. Odstaw na kilka miesięcy.
  10. Po tym czasie można wiśniowe wino przelać do butelek.

wino z wiśni jak zrobić
fot. Adobe Stock

Przepis na wino z wiśni i czereśni

Składniki:

  • 8 kg wiśni,
  • 2 kg czereśni,
  • 3 kg cukru,
  • 3 l wody,
  • pektoenzym,
  • pożywka winiarska,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, pozbaw ogonków i wydryluj.
  2. Przełóż do gąsiora, delikatnie ugnieć i sparz gorącą wodą (około 1 l).
  3. Po wystudzeniu dodaj pektoenzym i dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem przez 24 godziny.
  4. Przygotuj syrop cukrowy z 2 kg cukru i 2 l wody.
  5. Odciśnij sok i dodaj pożywkę, przestudzony syrop cukrowy i drożdże. 
  6. Pozostały kilogram cukru (również w postaci syropu cukrowego) dodaj po tygodniu od rozpoczęcia fermentacji.
  7. Po 2 tygodniach zlej wino (oddziel od osadu i owoców).
  8. Wino z wiśni i czereśni przelej do tego samego gąsiora i odstaw na kilka miesięcy. 

Więcej przepisów na domowe wino:

Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Domowe wino z czarnej porzeczki możesz przygotować w klasyczny sposób - z cukrem, wodą i drożdżami winiarskimi albo wykorzystać przepis bez drożdży, za to z dodatkiem rodzynek.
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 4 miesiącach od przygotowania. Wystarczą dwa kilogramy owoców, cukier i wybrany alkohol.
Wino z jabłek - 3 sprawdzone przepisy
Wino z jabłek - 3 sprawdzone przepisy
Wino z jabłek to jeden ze smaczniejszych trunków, który możesz przygotować jesienią we własnym domu. Możesz zrobić je z samych owoców albo dodać rodzynki i korzenne przyprawy.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)