Reklama

Wino z wiśni ma głęboki, bordowy kolor i intensywny aromat. Może być słodkie, półsłodkie, półwytrawne lub wytrawne. Od ciebie zależy, jak zrobisz wino z wiśni. Wiśnie można łączyć z innymi owocami np. z czereśniami, jagodami, czarnymi porzeczkami, truskawkami czy malinami.

Reklama

Spis treści:

  1. Co jest potrzebne do wyrobu domowego wina wiśniowego?
  2. Jakie wiśnie na wino?
  3. Jakie proporcje na wino z wiśni?
  4. Przepis na wino z wiśni
  5. Przepis na wino z wiśni i czereśni
  6. Sekrety doskonałego wina z wiśni

Co jest potrzebne do wyrobu domowego wina wiśniowego?

Zacznij od zgromadzenia odpowiednich gadżetów do wyrobu wina. Przyda się:

  • gąsior, czyli baniak na wino,
  • rurka fermentacyjna,
  • korek do butli,
  • wężyk do zlewania wina,
  • butelki, do których przelejesz trunek.

Do wyrobu domowego wina z wiśni konieczne będą specjalne drożdże winiarskie (nie można ich zastąpić innymi drożdżami) i pożywka winiarska.

Jakie wiśnie na wino?

Na domowe wino wiśniowe wybieraj dorodne, mocno czerwone owoce wiśni. Najlepiej nadają się do tego wiśnie zrywane pod koniec lipca i na początku sierpnia. Dobrze jest mieszać różne gatunki wiśni by otrzymać bardziej głęboki smak.

Czy drylować wiśnie do wina? Zdania są podzielone. Jeśli wolisz „pestkowy" gorzkawy aromat, znany np. z nalewek wiśniowych z pestkami, możesz zostawić około 20% owoców z pestkami. Pamiętaj, że pestki nieco tłumią posmak drożdży i konserwują wino. Z drugiej strony, zostawienie wszystkich owoców wiśni w niewydrylowanej formie spowoduje, że domowe wino wiśniowe będzie gorzkie.

Jakie proporcje na wino z wiśni?

Właściwe proporcje na wino z wiśni, jakie proponujemy, to 10:3:3. 10 kg owoców, 3 kg cukru i 3 litry wody. Jeśli masz mniej lub więcej owoców, dostosuj proporcje. 5 kg wiśni wymaga 1,5 kg cukru i 1,5 l wody, a duża porcja 20 kg wiśni to 6 kg cukru i 6 litrów wody.

Im więcej cukru dodasz do wina, tym mocniejszy będzie trunek wiśniowy.

Przepis na wino z wiśni krok po kroku

Oto najprostszy przepis na wino z wiśni z 10 kg owoców. Z przepisu powstanie ok. 10-13 litrów wina wiśniowego. Postępuj krok po kroku, a wyjdzie ci wyśmienite wino wiśniowe. Możesz zrobić proporcjonalnie mniej wiśniowego wina. Jeśli masz 5 kg wiśni, wykorzystaj 1,5 kg cukru i 1,5 l wody itd.

Składniki:

  • 10 kg wiśni,
  • 3 kg cukru,
  • 3 l wody,
  • klarowin,
  • pożywka winiarska,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj, pozbaw ogonków i wydryluj (część możesz pozostawić z pestkami).
  2. Przełóż owoce do dużej miski, zasyp 1/3 cukru i odstaw na 1 dzień, by puściły sok.
  3. Zagotuj wodę z pozostałą ilością cukru.
  4. Do gąsiora przełóż wiśnie razem z sokiem (trochę soku odlej, przyda się do drożdży) i zalej je przestudzonym roztworem cukrowym.
  5. Dodaj rozrobione drożdże (zrobisz to z pomocą odrobiny soku, cukru i wody - instrukcja na opakowaniu drożdży) oraz pożywkę winiarską (instrukcja na opakowaniu). Całość dobrze wstrząśnij.
  6. Zatkaj gąsior gumowym korkiem z dziurką i włóż w nią szklaną rurkę fermentacyjną (powinnaś wlać w nią odrobinę wody, co pozwoli na ulotnienie z butli dwutlenku węgla).
  7. Odstaw gąsior z winem z wiśni na 7-10 dni.
  8. Po tym czasie, gdy przez rurkę nie wydostają się już bąbelki, możesz zlać wino z wiśni.
  9. Przelej je znów do gąsiora i dodaj klarowin. Ponownie zatykaj korkiem i wstaw rurkę. Odstaw na kilka miesięcy.
  10. Po tym czasie można wiśniowe wino przelać do butelek.
fot. Domowe wino z wiśni/ Adobe Stock, Igor Normann

Przepis na wino z wiśni i czereśni

Jeśli chcesz urozmaicić klasyczny przepis na wino z wiśni, dodaj do niego też czereśnie, które wprowadzają ciekawy posmak.

Składniki:

  • 8 kg wiśni,
  • 2 kg czereśni,
  • 3 kg cukru,
  • 3 l wody,
  • pektoenzym,
  • pożywka winiarska,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, pozbaw ogonków i wydryluj.
  2. Przełóż do gąsiora, delikatnie ugnieć i sparz gorącą wodą (około 1 l).
  3. Po wystudzeniu dodaj pektoenzym i dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem przez 24 godziny.
  4. Przygotuj syrop cukrowy z 2 kg cukru i 2 l wody.
  5. Odciśnij sok i dodaj pożywkę, przestudzony syrop cukrowy i drożdże.
  6. Pozostały kilogram cukru (również w postaci syropu cukrowego) dodaj po tygodniu od rozpoczęcia fermentacji.
  7. Po 2 tygodniach zlej wino (oddziel od osadu i owoców).
  8. Wino z wiśni i czereśni przelej do tego samego gąsiora i odstaw na kilka miesięcy.

Sekrety doskonałego wina z wiśni

Jeśli chcesz zrobić najlepsze wino z wiśni, pamiętaj o tych wskazówkach:

  • Zadbaj o czystość i sterylność naczyń podczas przygotowywania wina z wiśni, przeprowadź pasteryzację naczyń, by pozbyć się wszystkich niepożądanych bakterii.
  • Wybieraj dojrzałe i soczyste wiśnie, mieszając ich różne odmiany. Zdecyduj czy chcesz korzystać z wiśni z pestkami.
  • Monitoruj zawartość alkoholu w winie z wiśni za pomocą winomierza.
  • Po fermentacji wino wiśniowe powinno być przechowywane w szczelnych pojemnikach np. butelkach.
  • Wino z wiśni jest najlepsze po kilku miesiącach dojrzewania.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 7.07.2020.

Reklama

Więcej przepisów na domowe wina i nalewki:

Reklama
Reklama
Reklama