Wino z wiśni ma głęboki, bordowy kolor i intensywny aromat. Może być słodkie, półsłodkie, półwytrawne lub wytrawne. Od ciebie zależy, jak zrobisz wino z wiśni. Wiśnie można łączyć z innymi owocami np. z czereśniami, jagodami, czarnymi porzeczkami, truskawkami czy malinami.
Spis treści:
- Co jest potrzebne do wyrobu domowego wina wiśniowego?
- Jakie wiśnie na wino?
- Jakie proporcje na wino z wiśni?
- Przepis na wino z wiśni
- Przepis na wino z wiśni i czereśni
- Sekrety doskonałego wina z wiśni
Co jest potrzebne do wyrobu domowego wina wiśniowego?
Zacznij od zgromadzenia odpowiednich gadżetów do wyrobu wina. Przyda się:
- gąsior, czyli baniak na wino,
- rurka fermentacyjna,
- korek do butli,
- wężyk do zlewania wina,
- butelki, do których przelejesz trunek.
Do wyrobu domowego wina z wiśni konieczne będą specjalne drożdże winiarskie (nie można ich zastąpić innymi drożdżami) i pożywka winiarska.
Jakie wiśnie na wino?
Na domowe wino wiśniowe wybieraj dorodne, mocno czerwone owoce wiśni. Najlepiej nadają się do tego wiśnie zrywane pod koniec lipca i na początku sierpnia. Dobrze jest mieszać różne gatunki wiśni by otrzymać bardziej głęboki smak.
Czy drylować wiśnie do wina? Zdania są podzielone. Jeśli wolisz „pestkowy" gorzkawy aromat, znany np. z nalewek wiśniowych z pestkami, możesz zostawić około 20% owoców z pestkami. Pamiętaj, że pestki nieco tłumią posmak drożdży i konserwują wino. Z drugiej strony, zostawienie wszystkich owoców wiśni w niewydrylowanej formie spowoduje, że domowe wino wiśniowe będzie gorzkie.
Jakie proporcje na wino z wiśni?
Właściwe proporcje na wino z wiśni, jakie proponujemy, to 10:3:3. 10 kg owoców, 3 kg cukru i 3 litry wody. Jeśli masz mniej lub więcej owoców, dostosuj proporcje. 5 kg wiśni wymaga 1,5 kg cukru i 1,5 l wody, a duża porcja 20 kg wiśni to 6 kg cukru i 6 litrów wody.
Im więcej cukru dodasz do wina, tym mocniejszy będzie trunek wiśniowy.
Przepis na wino z wiśni krok po kroku
Oto najprostszy przepis na wino z wiśni z 10 kg owoców. Z przepisu powstanie ok. 10-13 litrów wina wiśniowego. Postępuj krok po kroku, a wyjdzie ci wyśmienite wino wiśniowe. Możesz zrobić proporcjonalnie mniej wiśniowego wina. Jeśli masz 5 kg wiśni, wykorzystaj 1,5 kg cukru i 1,5 l wody itd.
Składniki:
- 10 kg wiśni,
- 3 kg cukru,
- 3 l wody,
- klarowin,
- pożywka winiarska,
- drożdże winiarskie.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj, pozbaw ogonków i wydryluj (część możesz pozostawić z pestkami).
- Przełóż owoce do dużej miski, zasyp 1/3 cukru i odstaw na 1 dzień, by puściły sok.
- Zagotuj wodę z pozostałą ilością cukru.
- Do gąsiora przełóż wiśnie razem z sokiem (trochę soku odlej, przyda się do drożdży) i zalej je przestudzonym roztworem cukrowym.
- Dodaj rozrobione drożdże (zrobisz to z pomocą odrobiny soku, cukru i wody - instrukcja na opakowaniu drożdży) oraz pożywkę winiarską (instrukcja na opakowaniu). Całość dobrze wstrząśnij.
- Zatkaj gąsior gumowym korkiem z dziurką i włóż w nią szklaną rurkę fermentacyjną (powinnaś wlać w nią odrobinę wody, co pozwoli na ulotnienie z butli dwutlenku węgla).
- Odstaw gąsior z winem z wiśni na 7-10 dni.
- Po tym czasie, gdy przez rurkę nie wydostają się już bąbelki, możesz zlać wino z wiśni.
- Przelej je znów do gąsiora i dodaj klarowin. Ponownie zatykaj korkiem i wstaw rurkę. Odstaw na kilka miesięcy.
- Po tym czasie można wiśniowe wino przelać do butelek.
fot. Domowe wino z wiśni/ Adobe Stock, Igor Normann
Przepis na wino z wiśni i czereśni
Jeśli chcesz urozmaicić klasyczny przepis na wino z wiśni, dodaj do niego też czereśnie, które wprowadzają ciekawy posmak.
Składniki:
- 8 kg wiśni,
- 2 kg czereśni,
- 3 kg cukru,
- 3 l wody,
- pektoenzym,
- pożywka winiarska,
- drożdże winiarskie.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj, pozbaw ogonków i wydryluj.
- Przełóż do gąsiora, delikatnie ugnieć i sparz gorącą wodą (około 1 l).
- Po wystudzeniu dodaj pektoenzym i dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem przez 24 godziny.
- Przygotuj syrop cukrowy z 2 kg cukru i 2 l wody.
- Odciśnij sok i dodaj pożywkę, przestudzony syrop cukrowy i drożdże.
- Pozostały kilogram cukru (również w postaci syropu cukrowego) dodaj po tygodniu od rozpoczęcia fermentacji.
- Po 2 tygodniach zlej wino (oddziel od osadu i owoców).
- Wino z wiśni i czereśni przelej do tego samego gąsiora i odstaw na kilka miesięcy.
Sekrety doskonałego wina z wiśni
Jeśli chcesz zrobić najlepsze wino z wiśni, pamiętaj o tych wskazówkach:
- Zadbaj o czystość i sterylność naczyń podczas przygotowywania wina z wiśni, przeprowadź pasteryzację naczyń, by pozbyć się wszystkich niepożądanych bakterii.
- Wybieraj dojrzałe i soczyste wiśnie, mieszając ich różne odmiany. Zdecyduj czy chcesz korzystać z wiśni z pestkami.
- Monitoruj zawartość alkoholu w winie z wiśni za pomocą winomierza.
- Po fermentacji wino wiśniowe powinno być przechowywane w szczelnych pojemnikach np. butelkach.
- Wino z wiśni jest najlepsze po kilku miesiącach dojrzewania.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 7.07.2020.
Więcej przepisów na domowe wina i nalewki: