Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady na doskonałe domowe wino wiśniowe

wino z wiśni fot. Adobe Stock, Pixel-Shot
Wino z wiśni z naszymi przepisami krok po kroku jest bardzo proste w przygotowaniu. Wiśniowe wino domowej roboty zawsze warto mieć w spiżarni. Do jego przygotowania potrzebujesz około 10 kg owoców, 3 kilogramy cukru i 3 litry wody. Przyda się też gąsior, rurka fermentacyjna i butelki na wino wiśniowe.
Małgorzata Machnicka / 26.07.2023 17:38
wino z wiśni fot. Adobe Stock, Pixel-Shot

Wino z wiśni ma głęboki, bordowy kolor i intensywny aromat. Może być słodkie, półsłodkie, półwytrawne lub wytrawne. Od ciebie zależy, jak zrobisz wino z wiśni. Wiśnie można łączyć z innymi owocami np. z czereśniami, jagodami, czarnymi porzeczkami, truskawkami czy malinami.

Spis treści:

  1. Co jest potrzebne do wyrobu domowego wina wiśniowego?
  2. Jakie wiśnie na wino?
  3. Jakie proporcje na wino z wiśni?
  4. Przepis na wino z wiśni
  5. Przepis na wino z wiśni i czereśni
  6. Sekrety doskonałego wina z wiśni

Co jest potrzebne do wyrobu domowego wina wiśniowego?

Zacznij od zgromadzenia odpowiednich gadżetów do wyrobu wina. Przyda się:

  • gąsior, czyli baniak na wino,
  • rurka fermentacyjna, 
  • korek do butli,
  • wężyk do zlewania wina,
  • butelki, do których przelejesz trunek.

Do wyrobu domowego wina z wiśni konieczne będą specjalne drożdże winiarskie (nie można ich zastąpić innymi drożdżami) i pożywka winiarska.

Jakie wiśnie na wino?

Na domowe wino wiśniowe wybieraj dorodne, mocno czerwone owoce wiśni. Najlepiej nadają się do tego wiśnie zrywane pod koniec lipca i na początku sierpnia. Dobrze jest mieszać różne gatunki wiśni by otrzymać bardziej głęboki smak.

Czy drylować wiśnie do wina? Zdania są podzielone. Jeśli wolisz „pestkowy" gorzkawy aromat, znany np. z nalewek wiśniowych z pestkami, możesz zostawić około 20% owoców z pestkami. Pamiętaj, że pestki nieco tłumią posmak drożdży i konserwują wino. Z drugiej strony, zostawienie wszystkich owoców wiśni w niewydrylowanej formie spowoduje, że domowe wino wiśniowe będzie gorzkie.

Jakie proporcje na wino z wiśni?

Właściwe proporcje na wino z wiśni, jakie proponujemy, to 10:3:3. 10 kg owoców, 3 kg cukru i 3 litry wody. Jeśli masz mniej lub więcej owoców, dostosuj proporcje. 5 kg wiśni wymaga 1,5 kg cukru i 1,5 l wody, a duża porcja 20 kg wiśni to 6 kg cukru i 6 litrów wody.

Im więcej cukru dodasz do wina, tym mocniejszy będzie trunek wiśniowy.

Przepis na wino z wiśni krok po kroku

Oto najprostszy przepis na wino z wiśni z 10 kg owoców. Z przepisu powstanie ok. 10-13 litrów wina wiśniowego. Postępuj krok po kroku, a wyjdzie ci wyśmienite wino wiśniowe. Możesz zrobić proporcjonalnie mniej wiśniowego wina. Jeśli masz 5 kg wiśni, wykorzystaj 1,5 kg cukru i 1,5 l wody itd.

Składniki:

  • 10 kg wiśni,
  • 3 kg cukru,
  • 3 l wody,
  • klarowin,
  • pożywka winiarska,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj, pozbaw ogonków i wydryluj (część możesz pozostawić z pestkami).
  2. Przełóż owoce do dużej miski, zasyp 1/3 cukru i odstaw na 1 dzień, by puściły sok.
  3. Zagotuj wodę z pozostałą ilością cukru.
  4. Do gąsiora przełóż wiśnie razem z sokiem (trochę soku odlej, przyda się do drożdży) i zalej je przestudzonym roztworem cukrowym. 
  5. Dodaj rozrobione drożdże (zrobisz to z pomocą odrobiny soku, cukru i wody - instrukcja na opakowaniu drożdży) oraz pożywkę winiarską (instrukcja na opakowaniu). Całość dobrze wstrząśnij. 
  6. Zatkaj gąsior gumowym korkiem z dziurką i włóż w nią szklaną rurkę fermentacyjną (powinnaś wlać w nią odrobinę wody, co pozwoli na ulotnienie z butli dwutlenku węgla).
  7. Odstaw gąsior z winem z wiśni na 7-10 dni.
  8. Po tym czasie, gdy przez rurkę nie wydostają się już bąbelki, możesz zlać wino z wiśni. 
  9. Przelej je znów do gąsiora i dodaj klarowin. Ponownie zatykaj korkiem i wstaw rurkę. Odstaw na kilka miesięcy.
  10. Po tym czasie można wiśniowe wino przelać do butelek.

wino z wiśni jak zrobić
fot. Domowe wino z wiśni/ Adobe Stock, Igor Normann

Przepis na wino z wiśni i czereśni

Jeśli chcesz urozmaicić klasyczny przepis na wino z wiśni, dodaj do niego też czereśnie, które wprowadzają ciekawy posmak.

Składniki:

  • 8 kg wiśni,
  • 2 kg czereśni,
  • 3 kg cukru,
  • 3 l wody,
  • pektoenzym,
  • pożywka winiarska,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, pozbaw ogonków i wydryluj.
  2. Przełóż do gąsiora, delikatnie ugnieć i sparz gorącą wodą (około 1 l).
  3. Po wystudzeniu dodaj pektoenzym i dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem przez 24 godziny.
  4. Przygotuj syrop cukrowy z 2 kg cukru i 2 l wody.
  5. Odciśnij sok i dodaj pożywkę, przestudzony syrop cukrowy i drożdże. 
  6. Pozostały kilogram cukru (również w postaci syropu cukrowego) dodaj po tygodniu od rozpoczęcia fermentacji.
  7. Po 2 tygodniach zlej wino (oddziel od osadu i owoców).
  8. Wino z wiśni i czereśni przelej do tego samego gąsiora i odstaw na kilka miesięcy. 

Sekrety doskonałego wina z wiśni

Jeśli chcesz zrobić najlepsze wino z wiśni, pamiętaj o tych wskazówkach:

  • Zadbaj o czystość i sterylność naczyń podczas przygotowywania wina z wiśni, przeprowadź pasteryzację naczyń, by pozbyć się wszystkich niepożądanych bakterii.
  • Wybieraj dojrzałe i soczyste wiśnie, mieszając ich różne odmiany. Zdecyduj czy chcesz korzystać z wiśni z pestkami.
  • Monitoruj zawartość alkoholu w winie z wiśni za pomocą winomierza.
  • Po fermentacji wino wiśniowe powinno być przechowywane w szczelnych pojemnikach np. butelkach.
  • Wino z wiśni jest najlepsze po kilku miesiącach dojrzewania.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 7.07.2020.

Więcej przepisów na domowe wina i nalewki:

Nalewka z pomarańczy na święta i nie tylko. Oto 3 przepisy na nalewkę pomarańczową na wódce, spirytusie i z dodatkiem kawy
Nalewka z pomarańczy na święta i nie tylko. Oto 3 przepisy na nalewkę pomarańczową na wódce, spirytusie i z dodatkiem kawy
Nalewka z pomarańczy to pyszny trunek, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Wiosną i latem podawaj ją z lodem i świeżą miętą, natomiast jesienią i zimą dodaj goździki, cynamon oraz wanilię. Możesz także przygotować nalewkę pomarańczową z dodatkiem kawy. Oto pyszne i aromatyczne przepisy na rozgrzewający trunek.
Łagodna w smaku, aromatyczna nalewka z płatków dzikiej róży: przygotujesz ją tylko z kilku składników
Łagodna w smaku, aromatyczna nalewka z płatków dzikiej róży: przygotujesz ją tylko z kilku składników
Nalewka z płatków róży pysznie smakuje i sprawdza się idealnie jako dodatek do ciast i deserów. Jej intensywność oraz moc możesz dowolnie modyfikować, dodając więcej lub mniej płatków oraz wody. Najlepiej sprawdzą się płatki róży pomarszczonej - rosa rugosa. Zobacz, jak zrobić nalewkę różaną.
Przetwory z czerwonej porzeczki: wino, dżem i sok idealne na lato i zimę
Przetwory z czerwonej porzeczki: wino, dżem i sok idealne na lato i zimę
Przetwory z czerwonej porzeczki to wszelkie dżemy, konfitury, syropy, ale także wina i nalewki. Aby cieszyć się smakiem i właściwościami zdrowotnymi tych słodko-kwaśnych owoców przez cały rok, możesz przygotować z nich aromatyczne, orzeźwiające przetwory. Podpowiadamy, jak przygotować wino, sok oraz dżem.
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Nalewka z kawy - 3 sprawdzone i proste przepisy na kawówkę
Nalewka z kawy - 3 sprawdzone i proste przepisy na kawówkę
Nalewkę z kawy możesz przygotować o każdej porze roku. Kawówka może być spożywana samodzielnie jako zwieńczenie obiadu lub kolacji albo dodana do deseru - świetnie podkreśli smak lodów i panna cotty.
Nalewka z żurawiny - 3 przepisy na żurawinówkę
Nalewka z żurawiny - 3 przepisy na żurawinówkę
Nalewka z żurawiny może być przygotowywana z dodatkiem cukru lub ulubionego miodu. Dla podkreślenia smaku możesz również dodać do niej laskę wanilii albo cynamonu.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest od dawna stosowana w fitoterapii. Może mieć jednak właściwości trujące, a przez to powodować nudności, wymioty i ból brzucha. Przy odpowiednim przygotowaniu, czarny bez nie powinien jednak szkodzić.
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Wino z jabłek - 3 sprawdzone przepisy
Wino z jabłek - 3 sprawdzone przepisy
Wino z jabłek to jeden ze smaczniejszych trunków, który możesz przygotować jesienią we własnym domu. Można zrobić je z samych owoców albo dodać rodzynki i korzenne przyprawy.
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Domowe wino z czarnej porzeczki możesz przygotować w klasyczny sposób - z cukrem, wodą i drożdżami winiarskimi albo wykorzystać przepis bez drożdży, za to z dodatkiem rodzynek.

Redakcja poleca

REKLAMA