Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Przetwory z czarnego bzu korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Trzeba jednak pamiętać, że nieumiejętne przygotowanie syropu czy nalewki lub spożycie owoców i kwiatów na surowo może zaszkodzić. Dowiedz się, jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu.
/ 7 miesięcy temu
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? fot. Fotolia

Czarny bez jest gatunkiem leczniczym. Krzew ten ma szerokie zastosowanie w medycynie domowej. Jego owoce są czarne, a kwiaty białe lub kremowe, stąd  bywa czasem nazywany bzem białym.  Roślina – tak popularna w Polsce – występuje nie tylko w Europie, lecz także w Azji Mniejszej i Afryce Północnej.

 

Dobroczynne działanie czarnego bzu

Kwiaty bzu zawierają olejki eteryczne oraz związki wapnia, sodu, potasu i żelaza. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się je w przebiegu przeziębienia, ponieważ mają działanie napotne, przeciwgorączkowe, a także moczopędne. Co więcej, wzmacniają naczynia krwionośne, a także odwar z nich można  stosować do przemywania oczu i cery oraz do płukania gardła w stanach zapalnych.

Zobacz też: Jak przygotować porzeczki, jarzębinę i czarny bez?

Owoce natomiast używa się w postaci nalewek i syropów w leczeniu przeziębienia. Mają one działanie przeciwgorączkowe, napotne, odtruwające i moczopędne. Zaleca się zbieranie owoców czarnego bzu w dzień słoneczny następujący po dniu deszczowym. Należy pamiętać, by wybierać jedynie owoce dojrzałe (czarne, czarnofioletowe), a zielone odrzucać, ponieważ zawierają duże ilości sambunigryny.

Nalewkę z czarnego bzu dodaje się do herbaty (kilka kropel na szklankę, trzy razy dziennie), w celu leczenia przeziębienia i wzmocnienia organizmu. Syrop natomiast spożywa się jako środek witaminizujący i wzmacniający podczas choroby – 2 łyżki syropu na szklankę herbaty dwa razy dziennie. Medycyna ludowa uznaje również syrop jako środek przeciwbólowy i przeciwmigrenowy. Oprócz przeziębienia można spożywać go podczas grypy i zapalenia migdałków, a także profilaktycznie w okresie zachorowań.

Zobacz też: Do czego wykorzystać syrop klonowy?

Syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis

Przygotowanie domowego syropu z kwiatów czarnego bzu jest bardzo proste.

Należy pamiętać, by użyć jedynie rozwiniętych kwiatów, najlepiej zerwanych z krzewów oddalonych od ruchliwych dróg.

Proporcja jest następująca: na 50 kwiatków (całych baldachimów) należy przygotować 2 kg cukru, 2 litry wody i 100 g kwasku cytrynowego. Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem. Tak przygotowanym gorącym płynem zalewamy kwiatki. Pozostawiamy do następnego dnia, po czym przecedzamy, by uzyskać jak najbardziej klarowny syrop. Całość zagotowujemy ponownie i wlewamy do przygotowanych wcześniej słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez około 15 minut.

Smak syropu możemy wzbogacić pomarańczą, cytryną lub laską wanilii.

Tak przyrządzone przetwory umieszczamy w zacienionym, chłodnym miejscu. W ten prosty sposób możemy przygotować się na jesienną słotę i towarzyszące jej przeziębienia.

Kilka słów o sambunigrynie

W lecznictwie wykorzystuje się zarówno owoce, jak i kwiaty bzu. Jednakże, wszystkie części krzewu zawierają toksyczny składnik – sambunigrynę – która powoduje nudności, słabość i wymioty.

Toksyna ulega rozkładowi poprzez suszenie, gotowanie, w związku z czym nie można spożywać bzu na surowo.

Zobacz także: Jak przygotować orzeźwiający napój rabarbarowy?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/7 miesięcy temu
Najbardziej skuteczne diety i plany treningowe w Polsce? TYLKO igortreneronline.pl Odchudzanie dla każdego! Wejdź teraz i zacznij jeszcze dzisiaj! Odchudzanie i budowanie formy jeszcze nigdy nie było tak proste! Wejdź teraz na: igortreneronline.pl I przeczytaj pozytywne opinie zadowolonych klientów !
/7 miesięcy temu
dla mnie w tym przepisie jest za mało kwiatków jak na 2 litry wody i 2 kg cukru. na taką ilość roślin zazwyczaj stosuje się 1 kg i 1 litr
/rok temu
bez kwasku cytrynowego sok byłby za słodki i mdły
POKAŻ KOMENTARZE (2)