Syrop z kwiatów czarnego bzu. Fot. Fotolia/ Edipresse fot. Fotolia

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? Przepisy i dawkowanie

Szukasz sprawdzonego sposobu na odporność? Zbierz kwiaty czarnego bzu i zrób z nich syrop lub nalewkę!
/ 03.07.2019 17:12
Syrop z kwiatów czarnego bzu. Fot. Fotolia/ Edipresse fot. Fotolia

Czarny bez jest gatunkiem leczniczym. Krzew ten ma szerokie zastosowanie w medycynie domowej. Jego owoce są czarne, a kwiaty białe lub kremowe, stąd  bywa czasem nazywany bzem białym.  Roślina – tak popularna w Polsce – występuje nie tylko w Europie, lecz także w Azji Mniejszej i Afryce Północnej.

Syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis

Proporcja: na 50 kwiatków (całych baldachimów) należy przygotować 2 kg cukru, 2 litry wody i 100 g kwasku cytrynowego.

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem.
  2. Tak przygotowanym gorącym płynem zalewamy kwiatki.
  3. Pozostawiamy do następnego dnia, po czym przecedzamy, by uzyskać jak najbardziej klarowny syrop.
  4. Całość zagotowujemy ponownie i wlewamy do przygotowanych wcześniej słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez około 15 minut.
  5. Smak syropu możemy wzbogacić pomarańczą, cytryną lub laską wanilii.
  6. Tak przyrządzone przetwory umieszczamy w zacienionym, chłodnym miejscu.

Jak zbierać kwiaty do syropu?

Najważniejszym aspektem jest usytuowanie rośliny. Pole, łąka lub leśne okolice to najbardziej rekomendowane miejsca zbioru. Rośliny narażone na wpływ spalin oraz znacznych oprysków są stanowczo odradzane.

Podczas obrywania gałązek należy to robić najlepiej sekatorem, nie naciągając delikatnej struktury reszty krzewu. Korony kwiatów wkładaj do papierowej torby lub owiń ręcznikiem papierowym. Nie chowaj do plastikowych toreb – w ten sposób szybko zawilgotnieją i zwiędną.

Sprawdzaj czy są w pełni rozkwitnięte. Jeżeli nie, nie ucinaj i postaraj się znaleźć inne źródło do pozyskania surowca. Jeżeli będą niedojrzałe, może to skutkować pogorszeniem smaku syropu.

Prawidłowe dawkowanie

W celach zdrowotnych powinien być dozowany w skondensowanej formie do 4 łyżeczek na dobę. Jeżeli podajemy dziecku go po raz pierwszy, należy sprawdzić uprzednio czy nie ma alergii pokarmowej lub oddechowej.

Rozcieńczony z wodą może być dolewany do soków, herbaty oraz napojów chłodzonych.

Drink z syropem z czarnego bzu
fot. Adobe Stock

Przepisy z syropem z kwiatów czarnego bzu

Składniki na drink pomarańczowy:

  • 3 łyżeczki syropu z czarnego bzu
  • Jedna pomarańcza
  • Jedna cytryna
  • Łyżeczka cukru brązowego
  • Kruszony lód
  • 40 ml rumu

Przygotowanie

  1. Zmiękcz pomarańczę i zroluj na desce do krojenia.
  2. Przekrój na pół i wyciśnij sok ręcznie lub w wyciskarce.
  3. Przelej do słoika, dosyp cukier i utrzyj za pomocą drewnianego tłuczka. Dolej sok z wyciśniętej cytryny.
  4. Wymieszaj dokładnie i przelej do szklanki.
  5. Wlej rum i syrop z kwiatów czarnego bzu. Resztę uzupełnij kruszonym lodem.

Składniki na herbatę ziołową:

  • Suszony kozłek lekarski
  • Liście herbaty earl grey
  • 2 łyżeczki syropu z kwiatów czarnego bzu
  • Laska cynamonu

Przygotowanie

  1. Połącz susz herbaciany z ziołowym i zaparz w 80 stopniach Celsjusza. Dodaj cynamon.
  2. Po 10 minutach przelej przez sitko i wlej syrop.
  3. Dokładnie wymieszaj i serwuj na ciepło lub zimno w zależności od upodobań. Doskonale uspokaja i wzmacnia układ nerwowy.

Herbata ziołowa z czarnym bzem
fot. Adobe Stock

Właściwości czarnego bzu

Kwiaty bzu zawierają olejki eteryczne oraz związki wapnia, sodu, potasu i żelaza.

W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się je w przebiegu przeziębienia, ponieważ mają działanie napotne, przeciwgorączkowe, a także moczopędne.

Co więcej, wzmacniają naczynia krwionośne, a także odwar z nich można  stosować do przemywania oczu i cery oraz do płukania gardła w stanach zapalnych.

Owoce natomiast używa się w postaci domowych nalewek i syropów w leczeniu przeziębienia. Mają one działanie przeciwgorączkowe, napotne, odtruwające i moczopędne.

Zaleca się zbieranie owoców czarnego bzu w dzień słoneczny następujący po dniu deszczowym. Należy pamiętać, by wybierać jedynie owoce dojrzałe (czarne, czarnofioletowe), a zielone odrzucać, ponieważ zawierają duże ilości sambunigryny.

Planujesz zakup laptopa albo smartfona? Zaoszczędź, wchodząc na stronę Media Expert kody rabatowe

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?
fot. Adobe Stock

Czym jest sambunigryna?

W lecznictwie wykorzystuje się zarówno owoce, jak i kwiaty bzu. Jednakże, wszystkie części krzewu zawierają toksyczny składnik – sambunigrynę – która powoduje nudności, słabość i wymioty.

Toksyna ulega rozkładowi poprzez suszenie, gotowanie, w związku z czym nie można spożywać bzu na surowo.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić syrop z pigwy do herbaty! Idealny nawet do deserów!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/23.05.2018 22:57
Najbardziej skuteczne diety i plany treningowe w Polsce? TYLKO igortreneronline.pl Odchudzanie dla każdego! Wejdź teraz i zacznij jeszcze dzisiaj! Odchudzanie i budowanie formy jeszcze nigdy nie było tak proste! Wejdź teraz na: igortreneronline.pl I przeczytaj pozytywne opinie zadowolonych klientów !
/19.05.2018 08:42
dla mnie w tym przepisie jest za mało kwiatków jak na 2 litry wody i 2 kg cukru. na taką ilość roślin zazwyczaj stosuje się 1 kg i 1 litr
/19.09.2017 11:05
bez kwasku cytrynowego sok byłby za słodki i mdły
POKAŻ KOMENTARZE (2)