kawa fot. Adobe Stock

Szukasz orzeźwienia? 4 przepisy na idealną kawę mrożoną

Szukasz skutecznego sposobu na ochłodzenie podczas upałów? Przygotuj kawę mrożoną z lodami na espresso.
Małgorzata Czyż / 01.07.2018 16:38 / aktualizacja: 26.07.2019 14:35
kawa fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Kokosowe frappe
  2. Lodowa ice coffee
  3. Frappe - iced greek coffee
  4. Kawa na zimno z owocami

Mityczna Grecja to nie tylko antyczna siedziba bogów, posągów, kraina dojrzałych oliwek i przybrzeżnych rybaków. To także - o czym mało kto wie - kolebka kawy „na zimno”. Kawa mrożona w Atenach urosła do rangi niemal religii. Oto kilka przepisów na kawowe przysmaki.

Kokosowe Frappe

Składniki:

  • 1 espresso 
  • 5-6 kostek lodu 
  • 150 ml mleka kokosowego 
  • kostka gorzkiej czekolady

Wykonanie: 

  1. Do szklanki o wielkości od 250 do 300 ml wsyp od 5 do 6 orzeźwiających kostek lodu. 2. Następnie wlej 150 ml mleka kokosowego. Pamiętaj, musi być zimne! 
  2. Teraz czas na aromatyczne espresso. Wybierając kawę, typuj w 100 % Arabikę. Używając ekspresu Nivona CafeRomatica 768, możesz skorzystać z funkcji AromaBalance. Sam zdecydujesz, jaki aromat będzie miała twoja kawa, a z systemem pozwalającym na wskazanie mocy, wybierzesz czy twoje Kokosowe Frappe będzie mocno pobudzające, czy raczej zrelaksuje cię po długim dniu. 
  3. Na koniec, aby podkreślić wyjątkowy smak kokosowej kawy, posyp ją startą kostką gorzkiej czekolady.

fot. materiały prasowe

Lodowa Ice Coffee

Składniki na 1 porcję:

  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • lody waniliowe, śmietankowe, czekoladowo-waniliowe lub o smaku toffi,
  • bita śmietana,
  • kakao,
  • syrop toffi,
  • kieliszek adwokata lub ajerkoniaku.

Wykonanie:

  1. Zalej rozpuszczalną kawę gorącą wodą, dosłodź do smaku, dodaj mleko, a następnie ostudź i wstaw do lodówki,
  2. Kiedy napój odpowiednio się schłodzi (rada dla „niecierpliwych”: możesz skorzystać z zamrażalnika!), wlej do wysokiej szklanki i dodaj 2-3 gałki lodów,
  3. Dodaj do naparu trochę syropu toffi, kieliszek adwokata albo ajerkoniaku (wzbogacą smak i aromat twojej Ice Coffee). Kawa z lodami zastąpi niejeden deser.

RTV, AGD i elektronika w najlepszych cenach! Sprawdź ofertę na Neonet kody rabatowe.

Kawa po grecku
fot. Adobe Stock

Frappe - Iced Greek Coffee

Składniki na 1 porcję:

  • 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 szklanki zimnej wody,
  • cukier do smaku,
  • mleko,
  • lód,
  • shaker.

Wykonanie:

  1. Wymieszaj w shakerze: wodę, 2-3 kostki lodu, kawę i cukier. Mieszaj wszystkie składniki przez 30 sekund (w mikserze zajmie Ci to ok. 10 minut),
  2. Gdy powstanie już pianka, zawartość wlej do szklanki wypełnionej do połowy lodem,
  3. Następnie dodać pozostałą wodę i mleko do smaku.

I gotowe!

Kawa na zimno z musem z owoców

 

Składniki:

  • napar z mocnej kawy typu arabica
  • kostki lodu
  • cukier kokosowy lub brązowy
  • mleko tłuste
  • mleko skondensowane
  • mix mrożonych truskawek, borówek i malin

Przygotowanie

  1. Przygotuj napar z kawy mielonej - zalej wrzątkiem i dostaw.
  2. Przelej wystudzony do wysokiej szklanki.
  3. W międzyczasie zmiksuj mrożone owoce.
  4. Do kawy dodaj kostki lodu, zalej zimną wodą z cukrem, a następnie zalej cienką strużką mieszanki mleka.
  5. Na wierzch udekoruj owocami.

Zobacz też:
Pomysły na aromatyczne nalewki kawowe Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowsza od tradycyjnej?
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (33)
/23.05.2018 13:03
te przepisy są super delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/klasyczne-kawy/jak-zrobic-kawe-mrozona-i-frappe
/12.02.2018 19:24
Mieszkam zagranicą i do robienia kawy mrożonej używam takiego urządzenia jak HyperChiller. Jest to niesamowite ułatwienie i można dużo zyskać na smaku. Z tego co wiem jest też dostępny na allegro. Pozdrawiam
/09.08.2016 14:10
Dla mnie kawa New York Extra jest strzałem w 10. Polecam! Wiem, ze można ją zdobyć w espressoart. Ja np robie tak ze zalewam kawe ciepłą wodą, dodaje mleko i łyżkę lodów
POKAŻ KOMENTARZE (30)