Sok z czeremchy w słoikach czy butelkach sprawdzi się idealnie jako pyszny sok na zimę, pełen niezbędnych witamin i minerałów. Czeremcha to królowa witaminy C, dlatego warto po nią regularnie sięgać. Jej charakterystyczny smak nie każdemu może przypaść do gustu, ale gotowy sok możesz osłodzić miodem albo cukrem, aby pozbyć się goryczki.
Spis treści:
Jak zrobić sok z czeremchy? Przepis
Do przygotowania pysznego soku wystarczą ci tylko 3 składniki. Jeśli chcesz, możesz zamiast cukru wykorzystać miód i dowolnie modyfikować ilość owoców, zmieniając tym samym ilość wody, aby zachować odpowiednie proporcje. Owoce czeremchy bywają gorzkie lub kwaśne, dlatego musisz sama stwierdzić, kiedy smak będzie dla ciebie najlepszy.
Składniki:
- 1,5-2 kg dojrzałych, świeżych owoców czeremchy,
- 1,5 l wody,
- 500 g cukru,
- opcjonalnie pół szklanki miodu.
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie oczyść i przepłucz na sicie pod bieżącą, chłodną wodą. Następnie od razu przełóż do garnka i zalej wodą (użyj 1 litra, reszta przyda się później).
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Zdejmij z ognia, przykryj czystą ściereczką lub gazą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie całość przecedź do osobnego rondelka, a owoce zalej pozostałą wodą (500 ml) i ponownie zagotuj.
- Następnie ponownie przelej przez sito, a owoce dokładnie odciśnij przez czystą szmatkę lub gazę. Użyj rękawiczek, bo czeremcha bardzo mocno barwi.
- Cały płyn wlej do jednego garnka, dodaj cukier lub miód i ponownie zagotuj. Następnie od razu rozlej sok do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
Zobacz też: pasteryzacja w piekarniku i pasteryzacja w zmywarce.
fot. Sok z czeremchy: przepis/Adobe Stock, 13smile
Jak pić sok z czeremchy?
Sok, podobnie jak nalewka z czeremchy, może być pity na kilka sposobów. Doskonale smakuje samodzielnie, prosto ze słoika, ale możesz go także wymieszać z wodą, tworząc orzeźwiający, letni napój. W połączeniu z lodem, świeżymi listkami mięty i dowolnym, słodkim alkoholem stworzy pyszny drink na lato - może być także w wersji bezalkoholowej.
Podczas chłodnych, jesienno-zimowych dni sok z czeremchy możesz dodawać do herbaty. To idealne połączenie, które uatrakcyjnia smak każdej herbaty - tej klasycznej i owocowej.
Na co jest dobry sok z czeremchy?
Właściwości zdrowotne czeremchy opierają się przede wszystkim na dużej zawartości witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Regularne picie soku pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poprawia ogólne jej krążenie w organizmie. Przeciwdziała także miażdżycy i pomaga walczyć z wolnymi rodnikami.
Czeremcha jest naturalnym źródłem witaminy C, dzięki czemu poprawia kondycję skóry oraz paznokci, chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz przyspiesza gojenie się drobnych ran i zmian trądzikowych.
fot. Owoce czeremchy na sok/Adobe Stock, lesslemon
Czytaj także:
Ten sok pomaga walczyć z cukrzycą
Czy sok z aronii może zaszkodzić?
Sok z granatu: eliksir zdrowia