Risotto z dodatkiem pikantnej czekolady

Rozprowadź na talerzu pastę anchois, na niej połóż risotto i udekoruj kakaową masą.
 
Składniki:
- 240 g ryżu do risotto Arborio
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 45 g masła
- 0,5 kieliszka białego wytrawnego wina Gallo Family Sauvignon Blanc
- 1 litr bulionu
- 50 g sera mascarpone
- 50 g pasty z anchois
- starta skórka z jednej cytryny i jednej limonki
- 50 g kakao
- przyprawy: chili, sól i pieprz


Sposób wykonania:
Wymieszaj kakao z odrobiną wody – dodaj sól i chili. Na patelni delikatnie podsmaż na maśle szalotkę, dodaj ryż – wymieszaj. Wlej wino i poczekaj aż alkohol wyparuje. Gotuj ryż dalej, dodając od czasu do czasu bulionu. Dodaj sól i pieprz. Kiedy ryż stanie się przezroczysty, zdejmij naczynie z ognia. Dodaj pokrojony w kostkę ser mascarpone – wymieszaj dokładnie. Rozprowadź pastę anchois na talerzu, posyp startą skórką cytryny i lemonki. Połóż na to płaską warstwę risotto. Dekoruj uprzednio przygotowaną kakaową masą.

Przepis i zdjęcie pochodzą z Guida Gallo Riso Gallo – zbioru 100 przepisów na prawdziwe włoskie risotto.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)