Pizza z mozzarellą i szynką parmeńską

Do pizzy Koneser poleca różowe wino półwytrawne Gallo Family White Zinfandel.
/ 13.11.2007 13:00
Składniki:
- 40 dkg mąki
- torebka suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- szklanka letniego mleka
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka płatków szynki parmeńskiej lub innej tego typu
- liście rukoli
- czerwona papryka lub małe pomidorki
- ser mozzarella


Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, cukrem, dodać mleko, oliwę i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować okrągły placek lub dowolny kształt (serce), odstawić na pół godziny. Ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Wierzch nakłuć kilka razy widelcem. Upiec na złoty kolor w piekarniku o temperaturze 230°C (około 15–20 min). Na parę minut przed wyjęciem z piekarnika położyć na cieście ser mozzarella pokrojony w plastry. Kiedy ser się rozpuści, wyjąć i ułożyć na wierzchu cieniutkie płatki szynki parmeńskiej, listki rukoli oraz kawałeczki czerwonej papryki lub pomidorków.

Mucha Ihnatowicz/zdjęcie Woody Ochnio/Magic Media
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)