POLECAMY

Cassis - likier porzeczkowy

Sporządzić nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyścić z szypułek, umyć zimna woda,...

Składniki
Zestaw na 2,5 litra likieru.
1,25 l nalewu z czarnych porzeczek,
1 l syropu cukrowego,
250 ml spirytusu o mocy 95 .

Nalew z czarnych porzeczek:
1 kg czarnych porzeczek,
1,25 l spirytusu o mocy 70

Sposób przygotowania
Sporządzić nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyścić z szypułek, umyć zimna woda, rozgnieść i wsypać do słoja. 920 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć 345 ml wody i wlać do porzeczek, słój dobrze zakorkować i odstawić owoce do macerowania na 4-6 tygodni, mieszając je 2-3 razy w tygodniu.
Wlać do garnka 420 ml wody, zagrzać ja i wsypać powoli 1 kg cukru, mieszając go, aż do rozpuszczenia. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min zbierając z powierzchni piane, potem odstawić do ostygnięcia.
Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlać do gąsiorka, dolać litr syropu cukrowego, całość dobrze wymieszać. Następnie dodać 250 ml spirytusu o mocy 95% i odstawić do dojrzewania przez 3-6 miesięcy.
Likier z czarnej porzeczki może być stosowany jako aperitif sporządzony przez zmieszanie w szklaneczce kieliszka Cassis z 3-4 kieliszkami białego, iwtrawnego wina.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/8 lat temu
Prosze o radę: "Wlać do garnka 420 ml wody, zagrzać ja i wsypać powoli 1 kg cukru, mieszając go, aż do rozpuszczenia. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min zbierając z powierzchni piane, potem odstawić do ostygnięcia" Po co jest ta czynność skoro nigdzie dalej nie pisze co zrobić z tymi 420 ml słodkiej wody? Bo chyba to nie jest syrop cukrowy? Bo skoro trzeba go aż litr, to na pewno nie otrzymamy go z 420 ml wody...
/7 lat temu
dolać litr syropu cukrowego