Dania jednogarnkowe wegetariańskie najczęściej opierają się na warzywach korzeniowych i mnóstwie aromatycznych przypraw. Przypomnijmy, że w daniach kuchni wegetariańskiej może znaleźć się ser i jajka, nie mogą znaleźć się natomiast ryby (mowa wtedy o kuchni jarskiej).
Co dodać do jednogarnkowego dania wegetariańskiego?
Po pierwsze króla polskich stołów, czyli ziemniaka. Jednogarnkowe dania z ziemniakami są bardzo sycące, a ich przygotowanie proste i niedrogie (obiad dla 4-osobowej rodziny można zamknąć w kilkunastu złotych). Ziemniaki dobrze odnajdują się zarówno w staropolskich kociołkach, jak i bardziej orientalnych daniach, np. curry.
Obok ziemniaka świetnie sprawdzi się również seler, pietruszka, marchew - czyli warzywa, które większość z nas dodaje do tradycyjnego rosołu. Jeśli chcesz by było bardziej egzotycznie, ziemniaka możesz wymienić na batata - będzie też bardziej słodko i kolorowo.
Pamiętaj, że jednogarnkowe dania wegetariańskie bardzo lubią się z pomidorami - nie tylko nadają smak, ale pozwalają uzyskać pyszny, aromatyczny sos. W sezonie wykorzystuj te świeże, poza sezonem sięgaj po te z puszki.
Jednogarnkowe dania mogą się również opierać na makaronach - podawanych samodzielnie z sosem lub w formie zapiekanki. W warzywnych miszmaszach doskonale sprawdza się również ryż, najlepiej basmati, jaśminowy lub arborio (do risotto). Jednym z ostatnich kulinarnych hitów są jednogarnkowe dania z kaszą - pożywne, proste i tanie.
Przepis na jednogarnkowe danie z kaszą gryczaną
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej palonej,
- 3 marchewki,
- 2 cukinie,
- 1 cebula,
- 1 papryczka chili,
- 200 g twarogu wędzonego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę.
- Po 2 minutach dodaj pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chili i podsmażaj jeszcze minutę.
- Dodaj marchewki pokrojone w półksiężyce i duś do momentu aż zmiękną (możesz podlać je delikatnie wrzątkiem, jeśli zaczną się przypalać).
- Dodaj cukinie pokrojone w kostkę i smaż przez około 5 minut.
- Całość dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
- Podawaj posypaną wędzonem twarogiem i koperkiem.
Inne przepisy na jednogarnkowe dania wegetariańskie: