Wegetariańskie przepisy z dynią są świetnym pomysłem na obiad, kolację albo szybką przekąskę w ciągu dnia. Możesz je przygotować na słodko lub na słono. Dynia ma łagodny, neutralny smak, dlatego możesz ją komponować z dowolnymi przyprawami. Zobacz najlepsze przepisy na wege dynię.
Spis treści:
Wegetariańskie przepisy z dynią: leczo dyniowe
Leczo to warzywny misz-masz, pełen witamin i niezwykłego smaku. Przygotuj je w wersji łagodnej lub nieco pikantnej.
Składniki:
- 400 g dyni po obraniu i wydrążeniu miąższu,
- czerwona i zielona papryka,
- 100 g cukinii,
- 100 g kukurydzy,
- 100 g tofu,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- puszka krojonych pomidorów,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- sól i pieprz,
- szczypta kardamonu,
- szczypta chilli (opcjonalnie)
- ryż lub makaron.
Sposób przygotowania:
- Dynię i paprykę umyj. Dynię i cukinię dodatkowo obierz. Wszystkie warzywa oraz tofu pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj cukinię, dynię i paprykę. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną.
- Tofu dokładnie obtocz w wędzonej papryce i dodaj do patelni razem z czosnkiem.
- Smaż jeszcze kilka minut, a następnie zalej całość pomidorami z puszki. Dodaj kukurydzę i duś pod przykryciem ok. 7 minut.
- Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
- Podawaj z ryżem lub makaronem.
fot. Dynia: przepisy wegetariańskie - leczo/Adobe Stock, dusiowa
Dynia: przepis na wegetariańskie placki dyniowe
Placki dyniowe to pyszny pomysł na drugie śniadanie, lekki obiad lub kolację. Świetnie smakuje w połączeniu z jogurtowym lub grzybowym sosem.
Składniki:
- 500 g obranej dyni bez pestek i miąższu,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki soli,
- 180 g mąki pszennej,
- ząbek czosnku,
- pieprz,
- pół łyżeczki rozmarynu,
- oliwa z oliwek lub masło.
Sposób przygotowania:
- Dynię zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.
- Następnie dodaj rozbełtane jajka oraz mąkę. Wymieszaj całość, aby powstało gęste ciasto-masa.
- Dodaj rozmaryn, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Jeśli chcesz, aby gotowe placki były puszyste, możesz do masy dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- Na patelni rozgrzej oliwę lub masło, a następnie wykładaj gotowe ciasto partiami - po łyżce na porcję.
- Smaż kilka minut z każdej strony. Podawaj z dowolnym sosem.
fot. Dynia: przepisy wegetariańskie - placki dyniowe/Adobe Stock, ArtCookStudio
Dynia: przepis na wegetariańskie, dyniowe curry
Curry na mleku kokosowym to klasyka kuchni orientalnej, ale z dodatkiem dyni stworzy świetne, jesienne danie. Ten prosty przepis przygotujesz w kilka chwil.
Składniki:
- 400 g obranej dyni bez pestek i miąższu,
- 100 g czerwonej soczewicy,
- 150 ml mleka kokosowego,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki curry,
- sok z limonki,
- sól i pieprz,
- ulubione zioła do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju.
- Następnie przeciśnij czosnek oraz dopraw solą i pieprzem.
- Zalej mlekiem kokosowym i od razu wsyp surową soczewicę.
- Przykryj i duś na wolnym ogniu ok. 20 minut. Uważaj, aby nie powstała zupa. Jeśli tak się stanie, odparuj wilgoć, smażąc całość bez przykrycia.
- Po tym czasie dodaj curry i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z ulubionymi ziołami oraz z ryżem lub kaszą.
fot. Dynia: przepisy wegetariańskie - dyniowe curry/Adobe Stock, Svetlana Kolpakova
Wegańskie dyniowe muffiny
Muffiny najczęściej przygotowuje się na słodko, ale w tej wersji będzie to rozgrzewająca, słona przekąska. Możesz traktować je jako lekką kolację albo chrupać między posiłkami.
Składniki:
- 300 g obranej dyni bez miąższu,
- 250 g pszennej mąki,
- łyżeczka soli,
- 160 ml mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- garść posiekanych orzechów,
- pestki z dyni,
- słodka papryka,
- curry.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój i ułóż na blasze. Posyp mieloną papryką oraz skrop oliwą z oliwek.
- Włóż do piekarnika (200 stopni) i piecz ok. 30 minut.
- Po tym czasie zgnieć upieczoną dynię widelcem lub zblenduj, kiedy będzie już wystudzona.
- Dodaj mleko i całość zblenduj na gładki krem.
- Dodaj przyprawy oraz posiekane orzechy. Stopniowo dodawaj mąkę i wymieszaj szpatułką.
- Gotowe ciasto przełóż do foremek i włóż do piekarnika (180 stopni). Wierzch udekoruj pestkami dyni.
- Piecz ok. 25 minut, do suchego patyczka.
fot. Dynia: przepis na wege muffiny/Adobe Stock, Ildi
Zobacz także inne przepisy z dynią w roli głównej: