Obiad wegetariański fot. Adobe Stock

Obiad wegetariański - 10 przepisów na szybkie i proste dania

Najprostszy obiad wegetariański z naszego przepisu przygotujesz już w 15 minut. Jeśli masz więcej czasu, postaw na warzywne kotlety z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Małgorzata Machnicka / 03.03.2021 17:47
Obiad wegetariański fot. Adobe Stock

Obiad wegetariański wcale nie wymaga dużego nakładu pracy i trudno dostępnych składników - większość z nich kupisz w każdym sklepie spożywczym.

Najprostszym obiadem wegetariańskim będzie po prostu makaron z warzywnym sosem. Możesz wykorzystać do niego passatę albo przygotować sos na bazie grzybów i śmietany. Jeśli masz napięty grafik, wykorzystaj nasz przepis na ekspresowe danie jednogarnkowe, które przygotujesz w 15 minut, a jeśli masz nieco więcej czasu, usmaż warzywne kotlety np. z ciecierzycy i podaj je z aromatyczną kaszą. 

Spis treści:

  1. Kotlety z cieciorki z kaszą bulgur
  2. Zapiekanka z ziemniakami
  3. Jednogarnkowe curry 

Przepis na kotlety z cieciorki

Składniki na kotlety:

  • 2 puszki ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 4 suszone pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • natka pietruszki,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na kaszę:

  • 200 g kaszy bulgur,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sałatkę:

  • mieszanka sałat,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Odsączoną ciecierzycę przełóż do miski (zostaw odrobinę wody w jednej z puszek). Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, natkę pietruszki i zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj wszystkie przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Do masy wbij jajko, dodaj bułkę tartą i wymieszaj. 
  3. Formuj niewielkie kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
  4. W tym samym czasie, w rondelku, na łyżce masła podsmaż cebulę. Po dwóch minutach dodaj czosnek, wsyp kaszę, dodaj olej z suszonych pomidorów i zalej całość gorącym bulionem. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion.
  5. W miseczce wymieszaj składniki na dressing do sałaty: oliwę, z musztardą i ziołami.

kotlety z cieciorki
fot. Adobe Stock

Przepis na zapiekankę z ziemniakami

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 100 g czarnych oliwek,
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g parmezanu,
  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • olej do smażenia,
  • świeży rozmaryn,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i podgotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Pokrój je w grube plastry. 
  2. Na patelni przesmaż cebulę. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki, a po minucie puszkę pomidorów i zioła prowansalskie. Dopraw solą i pieprzem. 
  3. Oba sery zetrzyj na tarce.
  4. W misce wymieszaj jajka ze śmietanką i dodaj parmezan.
  5. W dużym żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę ziemniaków, dodaj oliwki i zalej całość przygotowanymi wcześniej pomidorami.
  6. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków i zalej ją śmietanką z jajkami.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. 
  8. Zapiekankę ziemniaczaną podawaj ze świeżym rozmarynem.

przepis na zapiekankę
fot. Adobe Stock

Przepis na jednogarnkowe curry

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego,
  • 1 batat,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka (kolor dowolny),
  • 10 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeża kolendra,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w grube piórka cebulę i chwilę przesmaż.
  2. W tym czasie pokrój wszystkie warzywa: bataty w niewielką kostkę, paprykę w nieco grubszą, pieczarki na pół, a marchewkę w półksiężyce.
  3. Wrzuć warzywa do garnka i smaż chwilę. Dodaj passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry, mleko kokosowe i gotuj całość przez 20 minut.
  4. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Więcej przepisów na obiad wegetariański: