Obiad wegetariański wcale nie wymaga dużego nakładu pracy i trudno dostępnych składników - większość z nich kupisz w każdym sklepie spożywczym.
Najprostszym obiadem wegetariańskim będzie po prostu makaron z warzywnym sosem. Możesz wykorzystać do niego passatę albo przygotować sos na bazie grzybów i śmietany. Jeśli masz napięty grafik, wykorzystaj nasz przepis na ekspresowe danie jednogarnkowe, które przygotujesz w 15 minut, a jeśli masz nieco więcej czasu, usmaż warzywne kotlety np. z ciecierzycy i podaj je z aromatyczną kaszą.
Spis treści:
Przepis na kotlety z cieciorki
Składniki na kotlety:
- 2 puszki ugotowanej ciecierzycy,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 4 suszone pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- natka pietruszki,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na kaszę:
- 200 g kaszy bulgur,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sałatkę:
- mieszanka sałat,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Odsączoną ciecierzycę przełóż do miski (zostaw odrobinę wody w jednej z puszek). Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, natkę pietruszki i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj wszystkie przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Do masy wbij jajko, dodaj bułkę tartą i wymieszaj.
- Formuj niewielkie kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
- W tym samym czasie, w rondelku, na łyżce masła podsmaż cebulę. Po dwóch minutach dodaj czosnek, wsyp kaszę, dodaj olej z suszonych pomidorów i zalej całość gorącym bulionem. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion.
- W miseczce wymieszaj składniki na dressing do sałaty: oliwę, z musztardą i ziołami.
fot. Adobe Stock
Przepis na zapiekankę z ziemniakami
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 puszka pomidorów,
- 100 g czarnych oliwek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g parmezanu,
- 2 jajka,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- olej do smażenia,
- świeży rozmaryn,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i podgotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Pokrój je w grube plastry.
- Na patelni przesmaż cebulę. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki, a po minucie puszkę pomidorów i zioła prowansalskie. Dopraw solą i pieprzem.
- Oba sery zetrzyj na tarce.
- W misce wymieszaj jajka ze śmietanką i dodaj parmezan.
- W dużym żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę ziemniaków, dodaj oliwki i zalej całość przygotowanymi wcześniej pomidorami.
- Ułóż kolejną warstwę ziemniaków i zalej ją śmietanką z jajkami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut.
- Zapiekankę ziemniaczaną podawaj ze świeżym rozmarynem.
fot. Adobe Stock
Przepis na jednogarnkowe curry
Składniki:
- 200 g ryżu jaśminowego,
- 1 batat,
- 2 marchewki,
- 1 papryka (kolor dowolny),
- 10 pieczarek,
- 1 cebula,
- puszka mleka kokosowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki czerwonej pasty curry,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- sok z 1/2 cytryny,
- świeża kolendra,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w grube piórka cebulę i chwilę przesmaż.
- W tym czasie pokrój wszystkie warzywa: bataty w niewielką kostkę, paprykę w nieco grubszą, pieczarki na pół, a marchewkę w półksiężyce.
- Wrzuć warzywa do garnka i smaż chwilę. Dodaj passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry, mleko kokosowe i gotuj całość przez 20 minut.
- Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Więcej przepisów na obiad wegetariański: