Bataty to egzotyczne ziemniaki zaskakujące wyglądem i smakiem! Zobacz, co możesz z nich przygotować!

Bataty czyli słodkie ziemniaki coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Zobacz co i w jaki sposób z nich przygotować.
Renata Materlińska / 4 miesiące temu
Bataty to egzotyczne ziemniaki zaskakujące wyglądem i smakiem! Zobacz, co możesz z nich przygotować! fot. Fotolia

Jak wykorzystać bataty?

  • Bataty można podać jako dodatek do dań obiadowych zamiast tradycyjnych ziemniaków. Doskonale będą pasować do potraw z drobiu, wołowiny, ryb i warzyw. Najlepiej pokroić je w niedużą kostkę, przyprawić np. czosnkiem, ziołami i upiec w piekarniku lub pokroić na większe kawałki i ugotować.
  • Ugotowane bataty można przerobić na puree. Czyli do odcedzonych i osuszonych dodać trochę masła i całość dokładnie wytłuc. Takim puree można też wzbogacić ciasto czy racuchy.
  • Bataty świetnie nadają się do pieczenia, zapiekania i na frytki. Doskonale idą w parze z serami o wyraźnym smaku, np. parmezanem, z niebieską pleśnią, a także wędzonym boczkiem, czosnkiem, ziołami.

Właściwości i pochodzenie

Bataty czy też pataty to tzw. słodkie ziemniaki, które wcale nie są spokrewnione z naszymi ziemniakami. Bataty prawdopodobnie pochodzą z Ameryki Środkowej, są uprawiane w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, gdzie stanowią podstawowe pożywienie.

Ich bulwy zawierają ok. 30 proc. cukru, wyróżnia je też wysoka zawartość potasu i witaminy A, C i E. Można z nich przygotowywać te same potrawy co z tradycyjnych ziemniaków, tyle, że będą różniły się od nich smakiem i kolorem.

Wegetariańskie curry z soczewicą, batatem i brokułem

Składniki:

  • 20 dag zielonej soczewicy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 bataty
  • brokuł
  • 2 młode cukinie
  • 2 łyżeczki curry
  • 1,5 l wody
  • 200 ml mleka
  • 20 dag mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • natka  pietruszki
  • 10 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
     
  • Przygotowanie:
     

  1. Soczewicę ugotuj, odcedź. Posiekaj cebulę, czosnek i imbir, bataty obierz, pokrój w kostkę, brokuł podziel na różyczki, cukinie pokrój w plastry.
  2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij cebulę, dodaj czosnek, imbir i bataty, smaż 5 minut. Wsyp curry, dodaj cukinię, smaż 2-3 minuty. Wlej 1,5 l wody i mleko, gotuj 15 minut. Dodaj brokuł, po 5 minutach wrzuć soczewicę i natkę, podgrzej. Podawaj z gęstym jogurtem i chlebkami.
  3. Chlebki przygotuj w czasie, gdy gotuje się curry. Mąkę wymieszaj z ciepłą wodą (100 ml), łyżką oleju i szczyptą soli. Zagnieć ciasto, podziel je na osiem małych porcji, rozwałkuj i usmaż na suchej patelni.

Zobacz także:Przepis na bataty z piekarnika. Dlaczego warto jeść bataty? Przepis na zupę z batatów.

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 miesiące temu
Okropne są te bataty, słodkie na maxa i smakują jak dynia.