Wege przepisy z bobem w roli głównej

bób przepisy wegetariańskie fot. Adobe Stock, valya82
Przepisy wegetariańskie z bobu to idealne źródło roślinnego białka, którego na diecie bezmięsnej może brakować. To także doskonały smak i moc witamin oraz minerałów. Bób lubi towarzystwo makaronów i warzyw sałatkowych, ale świetnie sprawdza się także do przygotowania past i sosów. Możesz z niego tworzyć przepisy wegetariańskie i wegańskie.
/ 15.06.2022 05:40
bób przepisy wegetariańskie fot. Adobe Stock, valya82

Bób jest cennym źródłem białka, dlatego jest chętnie wykorzystywany w potrawach wegetariańskich i wegańskich. Dodatkowo ma lekki i subtelny smak, więc możesz go dowolnie łączyć z wieloma produktami. Bób w przepisach wegetariańskich wykorzystuje się przede wszystkim do sałatek i past kanapkowych, jednak to także idealny dodatek do makaronów. Poznaj najlepsze przepisy wegetariańskie z bobem.

Spis treści:

  1. Sałatka z bobem
  2. Makaron z bobem i zielonym groszkiem
  3. Pasta kanapkowa à la hummus z bobem

Bób: przepis wegetariański na sałatkę

Sałatka z bobem to pyszna klasyka. Idealnie pasuje jako dodatek do obiadu albo samodzielny posiłek, szczególnie podczas upalnych dni.

Składniki:

  • 250 g bobu,
  • pół słoiczka kaparów,
  • duża garść świeżych listków bazylii,
  • 7-8 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • łyżka dowolnych orzechów,
  • starty parmezan lub grana padano (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Bób umyj i wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj ok. 10 minut, aż bób zmięknie, a skórka lekko się zmarszczy.
  2. Pomidory suszone pokrój w paseczki. Bób po ugotowaniu odcedź, przelej chłodną wodą, a następnie usuń skórki.
  3. Pomidory, bób i kapary dodaj do miski. Dodaj listki bazylii, a następnie przygotuj sos.
  4. Wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawami oraz posiekanym ząbkiem czosnku. Polej sałatkę, a następnie udekoruj posiekanymi orzechami.
  5. Jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, dodaj także grana padano lub parmezan (możesz także użyć wegańskiego odpowiednika).

bób przepisy wegetariańskie sałatka
fot. Bób: przepisy wegetariańskie (tu: sałatka z bobu)/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Bób: przepis na makaron z zielonymi warzywami

Bób lubi towarzystwo makaronów. Dzięki łagodnemu smakowi doskonale pasuje do wszelkich past i świetnie łączy się z sosami, oliwą z oliwek oraz przyprawami.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne,
  • 250 g bobu,
  • 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka grana padano (opcjonalnie),
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bób umyj i wrzuć do osolonego wrzątku na 10 minut. Makaron ugotuj al dente. Groszek zblanszuj 2-3 minuty.
  2. Na niewielkiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wrzuć całe ząbki czosnku. Smaż kilka minut, a następnie wyjmij czosnek (w ten sposób powstanie smakowa oliwa).
  3. Na talerzu ułóż makaron, ugotowany bób razem ze skórką oraz groszek. Polej całość przygotowaną oliwą czosnkową, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  4. Jeśli używasz sera, posyp całość grana padano. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, użyj lekko podprażonych na suchej patelni płatków drożdżowych lub sięgnij po roślinny odpowiednik żółtego sera.

bób przepisy wegetariańskie makaron
fot. Bób: wegetariańskie przepisy (tu: makaron z bobem)/Adobe Stock, al62

Bób: wegetariański przepis na pastę kanapkową

Pasty kanapkowe i hummusy to bardzo proste przepisy wegetariańskie z bobem. Doskonale sprawdzają się nie tylko do pieczywa, ale także do tortilli, a także jako gęsty sos do dania obiadowego.

Składniki:

  • 350 g bobu,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • kilka listków bazylii,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • szczypta chilli,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie usuń skórki.
  2. Do misy blendera lub malaksera wrzuć ugotowany bób, dodaj oliwę, czosnek oraz przyprawy i sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. Dopraw do smaku, jeśli potrzebujesz.

bób przepisy wegetariańskie pasta kanapkowa
fot. Bób: przepisy wegetariańskie (tu: pasta z bobu)/Adobe Stock, madaland

Zobacz także inne przepisy z bobem i poznaj ciekawostki na jego temat:

Ujemne kalorie w bobie. Czy jedząc bób spalasz więcej kalorii niż dostarczasz?
Ujemne kalorie w bobie. Czy jedząc bób spalasz więcej kalorii niż dostarczasz?
Wiara w ujemne kalorie bobu to może nie najpopularniejszy, ale wiecznie żywy dietetyczny mit. Według osób, które go propagują, jedzenie i trawienie bobu jest tak energochłonne, że spala więcej kalorii, niż sam bób dostarcza. Niestety, to tylko mit. Bób nie ma ujemnych kalorii, a jeśli zjesz go za dużo, też możesz przytyć.
Bób: ze skórką czy bez? Kiedy można jeść bób ze skórką, a kiedy lepiej go obrać?
Bób: ze skórką czy bez? Kiedy można jeść bób ze skórką, a kiedy lepiej go obrać?
Bób można jeść ze skórką, ale nie zawsze jest to wskazane. Skórki bobu mają najwięcej witamin, są bogate w błonnik i zapewniają sytość. Młody bób o miękkich skórkach warto jeść bez obierania. Bób lepiej obrać, gdy: ma twardą skórkę, podajesz go dzieciom i osobom starszym, lub masz problemy żołądkowe po bobie.
Bób po sycylijsku - prosty przepis idealny na wiosnę i lato
Bób po sycylijsku - prosty przepis idealny na wiosnę i lato
Bób po sycylijsku to pyszna przekąska z przyprawami i oliwą z oliwek. Doskonale pasuje do obiadu jako warzywny dodatek, ale może być także świetnym, lekkim posiłkiem w upalne dni. Bób ma charakterystyczny smak i sporo wartości odżywczych, dlatego warto po niego sięgać, kiedy nadarza się okazja.
Czy można jeść bób na surowo? Jak go serwować?
Czy można jeść bób na surowo? Jak go serwować?
Bób na surowo to prawdziwa bomba witaminowa. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego roślinnego białka, a ponadto także wielu witamin i minerałów. Po ugotowaniu może stracić nawet 40% wszystkich swoich wartości, dlatego warto raz na jakiś czas sięgać po niego także w wersji surowej. Jak go wtedy przygotować i do czego wykorzystać?
Jak mrozić bób i co z niego zrobić poza sezonem?
Jak mrozić bób i co z niego zrobić poza sezonem?
Jak mrozić bób, aby zachować jego właściwości przez wiele miesięcy? Bób to warzywo sezonowe, które dość krótko może gościć na naszych stołach w wersji świeżej. Na szczęście można zachować jego właściwości i cieszyć się nim także zimą i jesienią. Zobacz, jak mrozić bób i o czym warto pamiętać.
Sałatka z bobem - przepis Kasi Bukowskiej
Sałatka z bobem - przepis Kasi Bukowskiej
Sałatkę wymieszaj z dressingiem dopiero po postawieniu na stół - dzięki temu warzywa będą bardziej jędrne!
Kotlety z bobu - przepis Kasi Bukowskiej
Kotlety z bobu - przepis Kasi Bukowskiej
Kotlety z bobu, marchewki, mięty i czosnku to pomysł na smakowity, letni obiad! Zobacz, jak je przygotować!
Zupa z bobu - przepis na zupę z bobem
Zupa z bobu - przepis na zupę z bobem
Kremowa zupa z bobu i szpinaku jest po prostu pyszna, a do tego bardzo zdrowa!
Hummus z bobu - przepis składniki i przygotowanie
Hummus z bobu - przepis składniki i przygotowanie
Lubisz pastę z ciecierzycy? Wypróbuj pyszny hummus z bobu!

Redakcja poleca

REKLAMA