Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła
- łyżka tartego parmezanu
- jajko
- łyżka śmietany
- szczypta kurkumy
- sól
Na farsz:
- 1/4 główki kalafiora
- 1/4 główki brokułu
- mały bakłażan
- marchew
- 1/2 papryki czerwonej
- szklanka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka curry
- szczypta chili
- olej
- jajko do smarowania
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na warzywa zapiekane pod pierzynką!
- Warzywa oczyść.
- Marchew, bakłażan i paprykę pokrój w dużą kostkę.
- Brokuł i kalafior podziel na różyczki.
- Kalafior, marchewkę włóż do lekko osolonego wrzątku i gotuj 5 minut.
- Następnie dodaj brokuł i gotuj kolejne 3 minuty. Odsącz na sicie.
- Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, włóż bakłażan, paprykę, i posiekany czosnek.
- Smaż kilka minut.
- Następnie dołóż pozostałe warzywa, wlej przecier, wsyp curry, chili, pieprz i sól. Duś 3 minuty.
- Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj i przykryj nim naczynie z warzywami.
- Nakłuj kilka razy ciasto i posmaruj je jajkiem.
- Zapiekankę piecz 25 minut w temperaturze 195 stopni C.
- Podawaj zaraz po przygotowaniu.