Przygotowanie:
Zobacz przepis na wołowinę w sosie z wina i ziół!
-
Mięso owiń sznurkiem (aby się równomiernie upiekło).
-
Posyp solą i pieprzem.
-
Składniki marynaty wymieszaj.
-
Włóż do niej mięso i odstaw.
-
Marchewki obierz i przekrój wzdłuż.
-
Cebule przekrój na pół.
-
Morele posiekaj, przesmaż na maśle z cebulą.
-
Dodaj wino i korę cynamonu, chwilę duś.
-
Mięso obsmaż z każdej strony, przełóż do brytfanki z warzywami z sosem.
-
Dodaj marchewki.
-
Przykryj, piecz ok. 20 minut w temperaturze 250°C.
-
Po pieczeniu warto sprawdzić specjalnym termometrem temperaturę mięsa. Najlepsza dla wołowiny to 55-60°C. Pieczeń odstaw na 2 minuty, żeby odpoczęła, a następnie pokrój na plastry.
-
Selera pokrój w dużą kostkę i podsmaż na maśle ze świeżym rozmarynem, odrobiną octu balsamicznego, solą i pieprzem. Podawaj do pieczeni.
Zobacz inne przepisy świąteczne: