Składniki:
- 1,2 kg wypatroszonego szczupaka
- 2 średnie cebule
- 3 korzenie pietruszki
- 2 średnie marchewki
- 3 śliwki wędzone
- średniej wielkości seler korzeniowy
- 12 dag prawdziwego masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na duszonego szczupaka!
- Rybę opłucz w zimnej wodzie, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w dzwonka i lekko oprósz solą.
- Marchew, pietruszkę i seler korzeniowy obierz, opłucz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie w paseczki.
- Cebulę obierz, opłucz, pokrój w cienkie półplasterki.
- Do szerokiego, płaskiego rondla włóż połowę masła, podgrzej, tak by tłuszcz się roztopił.
- Włóż kilka kawałków posolonej ryby, posyp szczyptą pieprzu, obłóż częścią rozdrobnionych warzyw.
- Na nich umieść resztę szczupaka, obłóż go warzywami, posyp szczyptą pieprzu i połóż na wierzchu resztę masła.
- Rondel przykryj, ustaw na wolnym ogniu i gotuj ok. 30 minut, co jakiś czas delikatnie potrząsając rondlem.
- Ryby nałóż na talerze, obłóż warzywami.