Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1/2 brokuła
- 2 marchewki
Na beszamel:
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1/2 l mleka
- 10 dag żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki pestek słonecznika do posypania zapiekanki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić warzywa pod beszamelem!
- Marchewkę obierz i pokrój na kawałki.
- Kalafior i brokuł podziel na różyczki.
- Warzywa obgotuj we wrzątku.
- Przygotuj beszamel: mąkę przesmaż na maśle, nie rumieniąc jej.
- Rozprowadź mlekiem, gotuj 2-3 minuty, cały czas mieszając.
- Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, połącz z żółtkiem i ubitym białkiem.
- Do żaroodpornego naczynia przełóż warzywa.
- Zalej beszamelem, posyp startym serem.
- Zapiekaj 25 minut w temperaturze 190 stopni C.
- Przed podaniem posyp zapiekankę pestkami słonecznika.