Placki z soczewicy z warzywną salsą - przepis składniki i przygotowanie

Ta przekąska zachwyci nie tylko wegetarian: wypróbuj placki z soczewicy z warzywną salsą!
Weronika Kwaśniak / 12.01.2017 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Placki z soczewicy z warzywną salsą - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na placki:

  • szklanka soczewicy
  • kurkuma
  • papryka
  • łyżka oleju
  • sos sojowy
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz

Na salsę warzywną:

  • czerwona papryka
  • pomidor
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placki z soczewicy z salsą warzywną! To danie to pomysł na smaczny lunch, obfity podwieczorek lub kolację, a także na przekąskę na spotkanie ze znajomymi.

  1. Soczewicę namocz w wodzie i pozostaw na całą noc.
  2. Następnego dnia wodę odlej, soczewicę opłucz, przełóż do głębokiego naczynia i zalej zimną wodą. Poziom wody powinien być o około 1 cm wyższy, niż soczewicy.
  3. Do soczewicy dodaj po pół łyżeczki: kurkumy, papryki lub kolendry.

Jak gotować brązową, czerwoną i zieloną soczewicę?

  1. Dodaj odrobinę soli.
  2. Gotuj, aż soczewica będzie miękka, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
  3. Na koniec dodaj do masy łyżkę oleju, kilka łyżek sosu sojowego i mąkę kukurydzianą, jeszcze raz wszystko zmiksuj, aż całość będzie gładka.

Zupa z soczewicy czerwonej - przepis

  1. Porcje masy wykładaj na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem.
  2. Smaż placki z 2 stron na złoty kolor.
  3. Przygotuj warzywną salsę: czerwoną paprykę i pomidora pokrój w kosteczkę.
  4. Cebulę drobno posiekaj.
  5. 3 łyżki oliwy połącz z sokiem z cytryny.
  6. Szczypior i natkę posiekaj bardzo drobniutko. Dodaj do oliwy i soku.

Curry z soczewicą - przepis

  1. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką.
  2. Na koniec dodaj pokrojone warzywa.
  3. Placki z soczewicy podawaj z salsą.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA