Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na placki:
- szklanka soczewicy
- kurkuma
- papryka
- łyżka oleju
- sos sojowy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól
- pieprz
Na salsę warzywną:
- czerwona papryka
- pomidor
- cebula
- 3 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placki z soczewicy z salsą warzywną! To danie to pomysł na smaczny lunch, obfity podwieczorek lub kolację, a także na przekąskę na spotkanie ze znajomymi.
- Soczewicę namocz w wodzie i pozostaw na całą noc.
- Następnego dnia wodę odlej, soczewicę opłucz, przełóż do głębokiego naczynia i zalej zimną wodą. Poziom wody powinien być o około 1 cm wyższy, niż soczewicy.
- Do soczewicy dodaj po pół łyżeczki: kurkumy, papryki lub kolendry.
Jak gotować brązową, czerwoną i zieloną soczewicę?
- Dodaj odrobinę soli.
- Gotuj, aż soczewica będzie miękka, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Na koniec dodaj do masy łyżkę oleju, kilka łyżek sosu sojowego i mąkę kukurydzianą, jeszcze raz wszystko zmiksuj, aż całość będzie gładka.
Zupa z soczewicy czerwonej - przepis
- Porcje masy wykładaj na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem.
- Smaż placki z 2 stron na złoty kolor.
- Przygotuj warzywną salsę: czerwoną paprykę i pomidora pokrój w kosteczkę.
- Cebulę drobno posiekaj.
- 3 łyżki oliwy połącz z sokiem z cytryny.
- Szczypior i natkę posiekaj bardzo drobniutko. Dodaj do oliwy i soku.
- Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką.
- Na koniec dodaj pokrojone warzywa.
- Placki z soczewicy podawaj z salsą.