Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- jajko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki masła
Na farsz:
- mrożona mieszanka warzywna
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pieczone pierogi z warzywami!
- Warzywa na farsz podsmaż na patelni z solą, pieprzem.
- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, dodając tyle ciepławej wody (około 1/2 szklanki), żeby ciasto było miękkie i elastyczne.
- Ciasto dość grubo rozwałkuj.
- Wycinaj kwadraty.
- Nakładaj farsz, zaklejaj na kształt kopert.
- Wrzucaj na gorący tłuszcz.
- Zrumień z obu stron.
- Złote wyjmuj i odkładaj na papierowy ręcznik.