Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- szklanka letniej wody
- 3 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- płaska łyżka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
Farsz:
- 2 łyżki masła
- 25 dag pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
- 10 dag zblanszowanych liści szpinaku
- 5 łyżek startego parmezanu
- 10 dag mozzarelli
- 10 dag twardej fety
Przygotowanie:
Zobacz przepis na calzone z warzywami!
- W wodzie rozpuść drożdże i cukier.
- Do mąki dodaj drożdże, sól, oliwę i czosnek granulowany.
- Zagnieć luźne ciasto, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Na łyżce masła przesmaż pokrojone w plasterki pieczarki, połowę posiekanego czosnku oraz oregano, przestudź.
- Na pozostałym maśle przesmaż pokrojoną w paski paprykę z resztą czosnku i odciśniętym szpinakiem.
- Wymieszaj z pieczarkami, parmezanem i pokrojoną mozzarellą.
- Ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich cienkie placki.
- Na każdy nałóż farsz, zlep brzegi, formując pieróg.
- Ułóż na blasze, posmaruj oliwą i piecz 25 minut w temperaturze 250 stopni C.