LECZO PRZEPIS: leczo przepis z kurczakiem i inne

leczo do słoików na zimę fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Leczo to warzywny gulasz, który świetnie sprawdza się na letni, lekki obiad dla całej rodziny– sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 21.07.2017 15:55
leczo do słoików na zimę fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Leczo to węgierski gulasz na bazie sezonowych warzyw m.in. cukinii, kabaczka, pomidorów i papryki. Możemy przygotować go również w wersji z mięsem, z dodatkiem kurczaka lub dowolnej, ulubionej kiełbasy. Dzięki temu zyskuje niepowtarzalny i bogaty aromat. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe leczo!

Leczo z kurczakiem: przepis

Oto składniki na leczo z kurczakiem:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie passaty
  • 10 pieczarek
  • duży kabaczek
  • papryka żółta
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru

Jak zrobić leczo z kurczakiem?

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Przeciskamy czosnek przez praskę i dorzucamy na patelnię. W międzyczasie kroimy pieczarki, paprykę i kabaczka w plasterki. Dusimy na średnim ogniu i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy warzywa do dużego rondelka i dolewamy pomidorową passatę. Dusimy całość przez około 20 minut do miękkości. Tak przygotowane leczo doskonale smakuje z grzankami lub pieczonymi ziemniakami.

Leczo z pieczarkami: przepis

Oto składniki na leczo z pieczarkami:

  • pętko kiełbasy jałowcowej lub śląskiej
  • średnia cebula
  • 4 papryki ramiro
  • passata pomidorowa
  • olej do smażenia
  • 5 pieczarek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić leczo z pieczarkami?

Kiełbasę kroimy drobno w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 5 minut. Siekamy cebulę. Kroimy pieczarki i dusimy na patelni przez 2-3 minuty do miękkości. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Dolewamy passatę pomidorową i dusimy leczo przez około 20 minut. To ciekawy przepis na leczo z dodatkiem mięsa, które doskonale smakuje z bagietką.

Leczo z cukinią i kiełbasą: przepis

Oto składniki na leczo z cukinią i kiełbasą:

  • papryka żółta
  • papryka ramiro
  • 2 cukinie
  • pętko kiełbasy śląskiej
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • średnia cebula
  • olej słonecznikowy
  • papryka słodka w proszku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą?

Paprykę kroimy w małą kostkę i podduszamy z posiekaną cebulą na rozgrzanej patelni. Kiełbasę  kroimy na plasterki i dorzucamy na patelnię. Pokrojoną cukinię przekładamy do reszty warzyw. Całość dusimy przez 5 minut, a następnie dolewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy. Dusimy przez 20 minut do miękkości. Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA