Leczo to węgierski gulasz na bazie sezonowych warzyw m.in. cukinii, kabaczka, pomidorów i papryki. Możemy przygotować go również w wersji z mięsem, z dodatkiem kurczaka lub dowolnej, ulubionej kiełbasy. Dzięki temu zyskuje niepowtarzalny i bogaty aromat. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe leczo!
Leczo z kurczakiem: przepis
Oto składniki na leczo z kurczakiem:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie passaty
- 10 pieczarek
- duży kabaczek
- papryka żółta
- papryka zielona
- papryka czerwona
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
Jak zrobić leczo z kurczakiem?
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Przeciskamy czosnek przez praskę i dorzucamy na patelnię. W międzyczasie kroimy pieczarki, paprykę i kabaczka w plasterki. Dusimy na średnim ogniu i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy warzywa do dużego rondelka i dolewamy pomidorową passatę. Dusimy całość przez około 20 minut do miękkości. Tak przygotowane leczo doskonale smakuje z grzankami lub pieczonymi ziemniakami.
Leczo z pieczarkami: przepis
Oto składniki na leczo z pieczarkami:
- pętko kiełbasy jałowcowej lub śląskiej
- średnia cebula
- 4 papryki ramiro
- passata pomidorowa
- olej do smażenia
- 5 pieczarek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić leczo z pieczarkami?
Kiełbasę kroimy drobno w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 5 minut. Siekamy cebulę. Kroimy pieczarki i dusimy na patelni przez 2-3 minuty do miękkości. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Dolewamy passatę pomidorową i dusimy leczo przez około 20 minut. To ciekawy przepis na leczo z dodatkiem mięsa, które doskonale smakuje z bagietką.
Leczo z cukinią i kiełbasą: przepis
Oto składniki na leczo z cukinią i kiełbasą:
- papryka żółta
- papryka ramiro
- 2 cukinie
- pętko kiełbasy śląskiej
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- średnia cebula
- olej słonecznikowy
- papryka słodka w proszku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą?
Paprykę kroimy w małą kostkę i podduszamy z posiekaną cebulą na rozgrzanej patelni. Kiełbasę kroimy na plasterki i dorzucamy na patelnię. Pokrojoną cukinię przekładamy do reszty warzyw. Całość dusimy przez 5 minut, a następnie dolewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy. Dusimy przez 20 minut do miękkości. Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami.