Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/3 szklanki ryżu
- szklanka wody
- kurkuma
- 30 dag mielonego mięsa z indyka
- jajko
- natka
- cukinia
- 2 marchewki
- 3 szalotki
- 2 pietruszki
- ząbek czosnku
- olej
- 2 listki laurowe
- lubczyk
- kilka ziarenek pieprzu
- 1,5 litra bulionu
- szklanka mrożonego groszku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ostra papryka
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić zupę warzywną!
- Ryż ugotuj w wodzie z odrobiną soli i kurkumy.
- Ostudź, połącz z mięsem, jajkiem i natką.
- Dopraw, uformuj kulki, odstaw do lodówki.
- Warzywa pokrój w kostkę.
- Podsmaż na oleju.
- Dodaj listki laurowe, lubczyk i ziarna pieprzu.
- Wlej bulion, gotuj pod przykryciem około 15 minut.
- Dodaj kulki mięsne, gotuj 20 minut.
- Wsyp mrożony groszek i gotuj kolejne 10 minut, dopraw.
- Przed podaniem posyp dużą ilością posiekanej natki.