Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki oleju,
- 2 małe cukinie,
- duży strąk czerwonej papryki,
- gałązka pomidorków koktajlowych,
- 1 główka czosnku,
- 3 gałązki rozmarynu,
- 3 gałązki tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami to bardzo szybki sposób na obiad. Sekretem smaku naszych polędwiczek jest pieczony w całości czosnek – w takiej postaci jest miękki i kremowy, możesz go wycisnąć i posmarować mięso.
Podaj je z kaszą lub pieczonymi ziemniakami. Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami?
- Polędwiczki osusz papierowym ręcznikiem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
- Oprósz je solą i pieprzem, natrzyj olejem i musztardą.
- Odstaw na pół godziny, by mięso się zamarynowało. Będzie wtedy po upieczeniu delikatniejsze i bardziej soczyste. Nie odstawiaj go w zbyt chłodne miejsce – może wtedy nierównomiernie się podsmażyć.
- Rozgrzej patelnię o grubym dnie. Smaż polędwiczkę na jednej stronie przez około 4 minuty, następnie zdejmij z ognia.
- Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym podsmażoną stroną do góry. Wlej do naczynia pozostały po smażeniu olej.
- Ułóż obok pokrojoną w grube plastry cukinię, pokrojoną paprykę, przekrojoną na ćwiartki cebulę, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz całą gałązkę pomidorków koktajlowych. Ułóż na górze gałązki ziół.
- Piecz przez około 30 minut.
- Polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami smakują najlepiej na ciepło, ale zanim zaczniesz kroić mięso, poczekaj około 5 minut. Wtedy łatwiej się pokroi. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z wieprzowiną:
Karkówka po cygańsku
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tymiankiem
Pieczona karkówka
Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem