Tak zrobisz pyszny sos do mięsa z niczego. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w swojej lodówce

Jak zrobić sos do mięsa z niczego fot. Adobe Stock, HLPhoto
Jak zrobić sos do mięsa z niczego? Zajrzyj do lodówki - tam na pewno znajdziesz coś, co można wykorzystać do przygotowania pysznego, aromatycznego sosu. Sięgnij po warzywa, śmietanę oraz zapasy grzybów. Zerknij także do zamrażarki - na pewno znajdziesz tam idealne do mięs mrożone owoce. Oto garść inspiracji.
/ 25.06.2024 05:29
Jak zrobić sos do mięsa z niczego fot. Adobe Stock, HLPhoto

Mięsa uwielbiają towarzystwo kremowych, gęstych sosów. Mogą być zblendowane całkowicie na gładko lub z kawałkami warzyw, grzybów czy owoców. Pyszny sos do mięsa możesz zrobić śmiało z tego, co akurat znajdziesz w lodówce czy swojej spiżarni.

Spis treści:

  1. Śmietanowo-ziołowy sos do mięs
  2. Grzybowy sos do mięs
  3. Sos do mięs z owoców leśnych
  4. Pomidorowy sos do mięs

Jak zrobić prosty sos do mięsa z niczego: śmietanowo-ziołowy sos

Śmietanowo-ziołowy sos to zawsze dobry pomysł, w szczególności do drobiu oraz ryb. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do wegetariańskiego obiadu. Do jego przygotowania potrzebujesz dosłownie kilka produktów.

Składniki:

  • 250 ml śmietany 12, 18 lub 30%,
  • 40 g masła,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 100 ml zimnej wody,
  • sól i pieprz,
  • zioła (świeże lub suszone): majeranek, tymianek, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondelku albo kąpieli wodnej i odstaw niemal do całkowitego do wystudzenia.
  2. Śmietanę wymieszaj z wodą oraz wszystkimi przyprawami i ziołami (po łyżce lub małej garści w przypadku świeżych ziół).
  3. Do mieszanki wlej wystudzone masło, a po chwili dodaj mąkę i mocno wymieszaj trzepaczką.
  4. Postaw na niewielkim ogniu i podgrzewaj, aż całość lekko zgęstnieje.
  5. Następnie polej mięso lub dodaj do rondelka lub patelni, w której je przygotowujesz.
  6. Wariant: do sosu możesz dodać także mocno podsmażoną cebulkę.

Jak zrobić prosty sos bez mięsa

fot. Jak zrobić sos do mięsa z niczego/Adobe Stock, svariophoto

Jak zrobić szybki sos do mięsa: sos grzybowy z kostki rosołowej lub bulionu

Z bulionu możesz zrobić pyszny sos, którego prawie nie trzeba dodatkowo przyprawiać. Możesz wykorzystać własnoręcznie przygotowany bulion warzywny czy mięsny albo sięgnąć po gotowe rozwiązania, takie jak kostka rosołowa czy popularne ostatnio buliony w słoiczku.

Składniki:

  • 200 ml bulionu,
  • 300 g grzybów (pieczarek, leśnych ze słoika, suszonych),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml śmietany,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka majeranku,
  • opcjonalnie: łyżka mąki + 50 ml zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietana musi być w temperaturze pokojowej.
  2. Jeśli używasz suszonych grzybów, namocz je minimum 3-4 godziny przed przygotowaniem sosu.
  3. Na mocno rozgrzanym maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
  4. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj kolejne 5-7 minut. Po tym czasie zalej całość bulionem i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 15-20 minut.
  5. Kiedy sos nieco się zredukuje, a grzyby będą miękkie, dodaj 3 łyżki bulionu do śmietany i wymieszaj, a następnie przelej do sosu.
  6. Dopraw do smaku i podsmażaj jeszcze chwilę na małym ogniu.
  7. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go mąką wymieszaną z zimną wodą.

Sos do mięsa z niczego

fot. Jak zrobić sos do mięsa z niczego/Adobe Stock, weyo

Owocowy sos do mięsa z niczego

Jeśli masz w spiżarni lub zamrażarce owoce mrożone albo w zalewie, możesz śmiało wykorzystać je do przygotowania pysznego sosu. Sprawdzi się przede wszystkim mieszanka owoców leśnych. Do ryb oraz dziczyzny sprawdzi się również orzeźwiający, słodko-kwaśny sos pomarańczowy.

Składniki:

  • 250 ml wody,
  • 400 g owoców leśnych,
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce wrzuć do rondelka, zasyp cukrem i zalej wodą. Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Możesz lekko rozgnieść je widelcem, kiedy już będą miękkie.
  2. Dodaj wino i gotuj jeszcze ok. 10-12 minut, aby cały alkohol odparował.
  3. Dodaj sól i cynamon, zamieszaj. Gotuj do momentu, aż sos będzie gęsty.
  4. Możesz udekorować gotowy sos listkami mięty.

Czy z bulionu można zrobić sos

fot. Owocowy sos do mięs z niczego: przepis/Adobe Stock, Алиса Королевская

Jak zrobić sos do mięsa z niczego: przepis na sos pomidorowy

Sos pomidorowy jest uniwersalny i pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Wcale nie musisz łączyć go tylko z wieprzowymi klopsami czy ze spaghetti. Pomidorowy sos doskonale pasuje także do drobiu, ryb oraz mięsnych zapiekanek.

Składniki:

  • puszka pomidorów krojonych
  • 100 ml bulionu,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • średnia marchewka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz,
  • po łyżce bazylii i oregano,
  • łyżeczka słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
  2. Zeszklij cebulę na mocno rozgrzanym maśle, a następnie dodaj czosnek oraz marchewkę. Od razu dodaj wszystkie przyprawy.
  3. Smaż jeszcze kilka minut, często mieszając, a następnie zalej całość bulionem oraz dodaj pomidory z puszki.
  4. Smaż na małym ogniu ok. 15 minut, często mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.

Jak zrobić szybki sos do mięsa

fot. Jak zrobić sos do mięsa z niczego/Adobe Stock, Olga Miltsova

Zobacz także inne pomysły na dania mięsne:

Użyj go do domowych sosów, marynat i wypieków albo do kawy. Goście padną z wrażenia, bo takich pyszności jeszcze nie jedli
Użyj go do domowych sosów, marynat i wypieków albo do kawy. Goście padną z wrażenia, bo takich pyszności jeszcze nie jedli
Cukier muscovado, zwany też cukrem z Barbados, khandsari lub cukrem z melasy, to cukier wytwarzany z trzciny cukrowej. Nie jest poddawany rafinacji i zawiera melasę, która wzbogaca go w niewielkie ilości mikroelementów i przeciwutleniaczy. Dzięki temu muscovado uznawany jest za zdrowszy od zwykłego cukru, a także cukru trzcinowego, choć dostarcza tyle samo kalorii. Jego główną zaletą jest jednak niepowtarzalny smak, co sprawia, że bardzo wzbogaca potrawy i napoje.
3 przepisy na keto sos do grilla + porady, jakie gotowe niskowęglowodanowe sosy do grilla ze sklepów warto kupować
3 przepisy na keto sos do grilla + porady, jakie gotowe niskowęglowodanowe sosy do grilla ze sklepów warto kupować
Keto sos do grilla odznacza się niską zawartością węglowodanów. W gotowych sosach ilość ta zwykle nie przekracza 6-7 g węglowodanów w 100 ml, a często jest jeszcze mniejsza. To zasługa zmiany receptury, która m.in. wyklucza przyprawianie sosu cukrem. Domowe keto sosy do grilla również mogą zawierać minimalną ilość węglowodanów. Najczęściej szykuje się je na bazie jogurtu greckiego.
Bulion warzywny jest świetną bazą do wielu zup, sosów i marynat. Oto prosty przepis na szybki i pyszny warzywny rosół
Bulion warzywny jest świetną bazą do wielu zup, sosów i marynat. Oto prosty przepis na szybki i pyszny warzywny rosół
Bulion warzywny to podstawa wielu zup i sosów. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku warzyw, przypraw i dużej dozy cierpliwości - na wolnym ogniu powinien gotować się około 3 godzin. Tylko w ten sposób wydobędziesz cały aromat z warzyw i nie będziesz musiała wzmacniać smaku gotowymi kostkami.
Sos szczypiorkowy - prosty dodatek to dań na ciepło i zimno. Sprawdź 5 przepisów, które ożywią twoją kuchnię
Sos szczypiorkowy - prosty dodatek to dań na ciepło i zimno. Sprawdź 5 przepisów, które ożywią twoją kuchnię
Sos szczypiorkowy pasuje do dań mięsnych i warzywnych. Jest prostym dodatkiem do potraw przygotowywanych zarówno na ciepło, jak również na zimno. Pyszny sos szczypiorkowy przyrządza się bardzo szybko, wykorzystując do tego podstawowe składniki, znajdujące się w naszych domach.
3 pyszne pomysły na sos do brokułów: znajdź swój ulubiony
3 pyszne pomysły na sos do brokułów: znajdź swój ulubiony
Brokuły często goszczą na naszych stołach w towarzystwie makaronów czy sosu beszamelowego. Możesz je także podawać w towarzystwie aromatycznych, gęstych i kremowych sosów. Przygotujesz je na bazie jogurtu naturalnego, sera albo... żółtek. Zobacz przepisy na idealny sos do brokułów.
Nie tylko bułka tarta z masłem... 4 pomysły na sos do fasolki szparagowej
Nie tylko bułka tarta z masłem... 4 pomysły na sos do fasolki szparagowej
Jaki sos do fasolki szparagowej będzie najlepszy? To zależy od tego, na co akurat masz ochotę. Możliwości jest mnóstwo! Możesz sięgnąć po klasyczny sos śmietanowy, pomidorowy albo zaszaleć z holenderskim sosem, kojarzącym się głównie z jajkami i szparagami. Jeśli chcesz coś lekkiego i wyrazistego w smaku, sięgnij po sos winegret.
Fit sos czosnkowy – 4 najlepsze przepisy na dietetyczny sos czosnkowy. Idealny na majówkę i nie tylko
Fit sos czosnkowy – 4 najlepsze przepisy na dietetyczny sos czosnkowy. Idealny na majówkę i nie tylko
Fit sos czosnkowy jest zdrowszy i mniej kaloryczny, niż jego tłusta wersja. Dietetyczny sos czosnkowy pasuje do dań z grilla, sałatek i pieczonych ziemniaków. Poznaj 4 receptury na fit sos czosnkowy: jogurtowy, z warzywami, z czosnku pieczonego i z czosnku niedźwiedziego. Wszystkie można jeść na diecie bez wyrzutów sumienia.
Kurczak w sosie curry ze śmietaną - przepis na obiad w 20 minut
Kurczak w sosie curry ze śmietaną - przepis na obiad w 20 minut
Kurczak w sosie curry ze śmietaną to chyba najszybsze danie obiadowe na świecie. Gdy ryż lub makaron będzie się gotować, podsmaż kurczaka z dużą ilością curry i zalej śmietanką.
Sos z opieniek - aksamitny, gęsty i treściwy
Sos z opieniek - aksamitny, gęsty i treściwy
Sos grzybowy, a dokładnie sos z opieniek, to świetny dodatek do mięs i ziemniaków. Możesz też przygotować obiad z kaszy jęczmiennej lub gryczanej i polać ją sosem z opieniek. Zebrane opieńki umyj, a odkrój trzony. Umyte kapelusze gotuj przez min. 5 minut.
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków możesz przygotować ze świeżych grzybów lub mrożonych. Dodatek cebuli i śmietany powoduje, że sos z podgrzybków ma ciekawy smak i aromat - pasuje do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kasz. Dania z grzybami są pełne smaku umami.
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy doskonale pasuje do pieczonych mięs, wędlin oraz pasztetów. Przyrządź go z chrzanu, bulionu, śmietany i dopraw solą oraz pieprzem.
Pulpety w sosie pieczarkowym: przepis na sycący obiad
Pulpety w sosie pieczarkowym: przepis na sycący obiad
Pulpety w sosie pieczarkowym zaserwuj z dowolną kaszą lub puree ziemniaczanym. Świetnie pasują do nich również buraczki lub ogórki konserwowe.
Karkówka z pieczarkami w lekkim sosie. Pyszny obiad dla całej rodziny
Karkówka z pieczarkami w lekkim sosie. Pyszny obiad dla całej rodziny
Karkówka z pieczarkami jest bardzo sycąca i naprawdę smaczna. Podaj ją w towarzystwie ziemniaków z wody lub kopytek.
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów najlepiej przygotować ze schabu karkowego. Duś je pod przykryciem przez około 30-40 minut.
Cynaderki w ciemnym sosie - przepis na nerki wieprzowe lub cielęce
Cynaderki w ciemnym sosie - przepis na nerki wieprzowe lub cielęce
Cynaderki to jedne z najpopularniejszych podrobów. My proponujemy zaserwowanie ich w ciemnym sosie, z dodatkiem dowolnej kaszy.
Kurczak w sosie śmietanowym - obiad w 20 minut
Kurczak w sosie śmietanowym - obiad w 20 minut
Kurczak w sosie śmietanowym doskonale smakuje z makaronem, ryżem lub kaszą. Jeśli chcesz, do dania możesz dorzucić również pieczarki lub cukinię.
Pieczone polędwiczki w sosie musztardowym. Szybki przepis
Pieczone polędwiczki w sosie musztardowym. Szybki przepis
Wieprzowe polędwiczki w sosie musztardowym to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Dodaj do nich świeżych ziół – na przykład rozmarynu lub tymianku.
Karkówka po cygańsku. Przepis na idealnie kruche mięso w sosie
Karkówka po cygańsku. Przepis na idealnie kruche mięso w sosie
Karkówka po cygańsku sprawdzi się na każdy obiad. Jest idealnie krucha i rozpływa się w ustach dzięki długiemu pieczeniu w sosie.

Redakcja poleca

REKLAMA