Kurczak w sosie śmietanowym - obiad w 20 minut

Kurczak w sosie śmietanowym doskonale smakuje z makaronem, ryżem lub kaszą. Jeśli chcesz, do dania możesz dorzucić również pieczarki lub cukinię.
Weronika Kwaśniak / 02.01.2020 10:21
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak w sosie śmietanowym - obiad w 20 minut fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1/2 cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 1/4 szklanki białego wina,
  • szklanka śmietany 18% lub kremówki,
  • opcjonalnie: koperek,
  • słodka papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki masła,
  • do podania: ryż, makaron lub kasza.
Przygotowanie:

Kurczak w sosie śmietanowym to chyba jeden z najprostszych pomysłów na szybki obiad. Jeśli dysponujesz dodatkowymi kilkoma minutami, w trakcie duszenia dorzuć pokrojone pieczarki lub ugotowanego brokuła.

  1. Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek i innych zbędnych części. Pokrój na kawałki - większe lub mniejsze, zależnie od upodobań.
  2. Mięso dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Jeśli masz czas, pozostaw je w przyprawach na całą noc lub chociaż kilka godzin. Jeśli nie, przyrządzaj od razu.
  3. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij.
  5. Dodaj pierś z kurczaka. Smaż przez 5-10 minut, aż pierś lekko się zrumieni, co jakiś czas mieszając.
  6. Dodaj wino, smaż aż odparuje.
  7. Dodaj koperek (jeśli używasz) oraz śmietanę, duś na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
  8. Kurczaka w sosie śmietanowym podawaj z ugotowanym w międzyczasie makaronem, ryżem lub kaszą.

Zobacz więcej przepisów z piersią kurczaka:
Kurczak w sosie kremowym
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym
Czerwone curry z kurczakiem
Kotlety z piersi w płatkach kukurydzianych
Pierś kurczaka nadziewana kaszą
Pierś kurczaka z morelą
Kurczak z fasolką szparagową

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)