Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka,
- 1/2 cebuli,
- ząbek czosnku,
- 1/4 szklanki białego wina,
- szklanka śmietany 18% lub kremówki,
- opcjonalnie: koperek,
- słodka papryka,
- zioła prowansalskie,
- pieprz,
- sól,
- 2 łyżki masła,
- do podania: ryż, makaron lub kasza.
Przygotowanie:
Kurczak w sosie śmietanowym to chyba jeden z najprostszych pomysłów na szybki obiad. Jeśli dysponujesz dodatkowymi kilkoma minutami, w trakcie duszenia dorzuć pokrojone pieczarki lub ugotowanego brokuła.
- Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek i innych zbędnych części. Pokrój na kawałki - większe lub mniejsze, zależnie od upodobań.
- Mięso dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Jeśli masz czas, pozostaw je w przyprawach na całą noc lub chociaż kilka godzin. Jeśli nie, przyrządzaj od razu.
- Czosnek i cebulę obierz, posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij.
- Dodaj pierś z kurczaka. Smaż przez 5-10 minut, aż pierś lekko się zrumieni, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj wino, smaż aż odparuje.
- Dodaj koperek (jeśli używasz) oraz śmietanę, duś na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
- Kurczaka w sosie śmietanowym podawaj z ugotowanym w międzyczasie makaronem, ryżem lub kaszą.
Zobacz więcej przepisów z piersią kurczaka:
Kurczak w sosie kremowym
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym
Czerwone curry z kurczakiem
Kotlety z piersi w płatkach kukurydzianych
Pierś kurczaka nadziewana kaszą
Pierś kurczaka z morelą
Kurczak z fasolką szparagową