Sos do brokułów idealnie podkreśla ich smak i sprawia, że to zielone warzywo staje się pyszną, zdrową przekąską. Możesz sięgnąć po klasyczne brokuły w sosie śmietanowym, ale podawać brokuły z serowym lub czosnkowym kremem. Na jaki smak sosu masz dzisiaj ochotę?
Spis treści:
Sos do brokułów: serowy krem
Sos na bazie żółtego sera to idealny dodatek do brokułów, który nadaje im charakter wieczornej przekąski. Jednocześnie przygotowany w domu, może być pyszny i zdrowy.
Składniki:
- 400 g tartego sera żółtego typu cheddar,
- 50 g masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w rondelku, a następnie podsmaż na niej mąkę.
- Kiedy się zrumieni, powoli wlej mleko i energicznie mieszaj, aż sos lekko zgęstnieje.
- Stopniowo dodawaj partie tartego sera, cały czas mieszając.
- Polewaj ugotowane różyczki brokuła.
- Sos do brokułów możesz podawać na zimno i ciepło.
- Ten sam przepis możesz także przygotować z serem pleśniowym zamiast cheddara.
fot. Sos do brokułów z sera żółtego/Adobe Stock, Joshua Resnick
Czosnkowy sos do brokułów
Sos ten najlepiej jest przygotować na gęstym i kremowym jogurcie naturalnym. Dzięki temu zmniejszysz jego kaloryczność i sprawisz, że będzie zdrowym dodatkiem. Możesz też zrobić sos czosnkowy na podstawie majonezu - wtedy będzie bardziej gęsty i kremowy. Sos czosnkowy pasuje także do kalafiorów i szparagów.
Składniki:
- 220 g gęstego jogurtu naturalnego - może być skyr lub grecki,
- 3 duże ząbki czosnku lub 4 mniejsze,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu.
- Dopraw do smaku. Możesz też dodać ulubione przyprawy, takie jak tymianek, rozmaryn czy zioła prowansalskie. Sprawdzi się także przyprawa do tzatzików.
- Polej sosem gotowane brokuły lub przelej go do miseczki i postaw na talerzu obok warzyw.
fot. Czosnkowy sos do brokułów/Adobe Stock, MW Photography
Sos do brokułów na ciepło
Gotowane brokuły świetnie dogadują się polane ciepłym sosem w stylu holenderskim. Taki sos do brokułów rewelacyjnie pasuje do dań obiadowych, a także imprezowych przekąsek. Pamiętaj tylko, aby jajka pochodziły z dobrego źródła. Najlepiej sparzyć je przed użyciem.
Składniki:
- 4 żółtka,
- łyżka soku z cytryny,
- 100 g masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Żółtka ogrzej do temperatury pokojowej, a następnie ubij z sokiem z cytryny oraz przyprawami.
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej i kiedy będzie jeszcze gorące, stopniowo dodawaj je do masy jajecznej, cały czas miksując.
- Kiedy sos do brokułów zgęstnieje, polej nim ugotowane brokuły albo przelej do sosjerki.
fot. Sos do brokułów holenderski/Adobe Stock, grinchh
Czytaj także:
Sos do fasolki szparagowej
Sos do kalafiora
Sos dyniowy na zimę