Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis

Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów najlepiej przygotować ze schabu karkowego. Duś je pod przykryciem przez około 30-40 minut.
Weronika Kwaśniak / 16.01.2020 13:20
DRUKUJ PRZEPIS
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 75 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 75 dag karkówki,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 3 kiszone ogórki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • średniej wielkości cebula,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • pieprz,
  • 1 i 1/2 szklanki wody.
Przygotowanie:

Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów są aromatyczne, kruche i delikatne. Najlepiej zaserwować je w zestawieniu z ulubioną kaszą oraz kiszonymi lub konserwowymi ogórkami.

  1. Grzyby opłucz, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu nie odlewaj wody!
  2. Karkówkę pokrój na cienkie plastry.
  3. Ogórki kiszone pokrój na 4 części.
  4. Delikatnie rozbij, dopraw pieprzem, solą i papryką.
  5. Każdy plasterek karkówki posmaruj z jednej strony musztardą.
  6. Na każdym kawałku ułóż kawałek ogórka, zwiń w roladki. Obwiąż bawełnianą nitką, obtaczaj w mące.
  7. W rondlu rozgrzej masło i olej.
  8. Zrazy wieprzowe przełóż na rozgrzany tłuszcz i przyrumień.
  9. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
  10. Dodaj do mięsa.
  11. Całość zalej wodą z grzybami, zagotuj.
  12. Przykryj i duś zrazy wieprzowe na niewielkim ogniu przez 30-40 minut.
  13. Sos zabiel śmietaną - najpierw warto ją osobno zahartować.

Zobacz więcej dań z wieprzowiny:
Wieprzowina curry - przepis
Wieprzowa saltimbocca z szynką - przepis
Karkówka po cygańsku - przepis
Żeberka w miodzie - przepis
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tymiankiem - przepis
Wieprzowina po chińsku - przepis
Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą skórką - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)