Czas wykonania: 75 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 75 dag karkówki,
- kilka suszonych grzybów,
- 3 łyżki musztardy,
- 3 kiszone ogórki,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 ząbki czosnku,
- średniej wielkości cebula,
- sól,
- słodka papryka,
- pieprz,
- 1 i 1/2 szklanki wody.
Przygotowanie:
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów są aromatyczne, kruche i delikatne. Najlepiej zaserwować je w zestawieniu z ulubioną kaszą oraz kiszonymi lub konserwowymi ogórkami.
- Grzyby opłucz, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu nie odlewaj wody!
- Karkówkę pokrój na cienkie plastry.
- Ogórki kiszone pokrój na 4 części.
- Delikatnie rozbij, dopraw pieprzem, solą i papryką.
- Każdy plasterek karkówki posmaruj z jednej strony musztardą.
- Na każdym kawałku ułóż kawałek ogórka, zwiń w roladki. Obwiąż bawełnianą nitką, obtaczaj w mące.
- W rondlu rozgrzej masło i olej.
- Zrazy wieprzowe przełóż na rozgrzany tłuszcz i przyrumień.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
- Dodaj do mięsa.
- Całość zalej wodą z grzybami, zagotuj.
- Przykryj i duś zrazy wieprzowe na niewielkim ogniu przez 30-40 minut.
- Sos zabiel śmietaną - najpierw warto ją osobno zahartować.
Zobacz więcej dań z wieprzowiny:
Wieprzowina curry - przepis
Wieprzowa saltimbocca z szynką - przepis
Karkówka po cygańsku - przepis
Żeberka w miodzie - przepis
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tymiankiem - przepis
Wieprzowina po chińsku - przepis
Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą skórką - przepis