Sos pomarańczowy do mięs można przygotować na winie lub z dodatkiem miodu i polać nim mięso w czasie pieczenia lub przed podaniem. Sos pomarańczowy do deserów ma odpowiednio gęstą konsystencję, dzięki czemu z niego nie spływa.
Sos pomarańczowy z miodem
Składniki:
- sok z 1 pomarańczy,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Sok z pomarańczy wymieszaj z miodem, by składniki dobrze się połączyły.
- Dodaj oliwę, wymieszaj. Odstaw na 1 godzinę.
Sos pomarańczowy z winem
Składniki:
- sok z 6 dużych pomarańczy,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 120 g masła,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 1 szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Masło podgrzej w rondlu, a gdy się rozpuści dolej wino.
- Mieszając cały czas podgrzewaj, by sos stał się gęsty.
- Dodaj sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i szczyptę soli, wymieszaj.
- Podgrzewaj, aż będzie miał pożądaną konsystencję.
Sos pomarańczowy do deserów
Składniki:
- 2 pomarańcze,
- 7 łyżek cukru,
- 200 ml śmietany 30%,
- 2 żółtka.
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze dokładnie umyj, wyszoruj skórkę i zetrzyj. Skórkę przełóż do misy blendera.
- Pomarańcze obierz i pozbaw błonek, przełóż do blendera. Zmiksuj skórkę z miąższem owoców.
- Do rondelka wlej śmietanę, dodaj zmiksowany miąższ i wsyp 5 łyżek cukru.
- Podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż do zagotowania. Zestaw z ognia.
- Przygotuj kąpiel wodną. W małym rondelku utrzyj żółtka z pozostałymi 2 łyżkami cukru.
- Łyżka po łyżce do ciepłych żółtek z cukrem dodawaj śmietanę. Zmiksuj całość.
- Rondel z sosem postaw na ogniu i zagotuj.
- Następnie zestaw z ognia i odstaw na około 1 godzinę, aż sos pomarańczowy zgęstnieje i ostygnie.
Sos pomarańczowy z powyższego przepisu idealnie komponuje się z lodami, sałatką czy sernikiem.
Zobacz przepisy na inne sosy:
Sos do mięsa - 5 przepisów na proste i szybkie sosy
Prosty przepis na sos do pizzy
Sos winegret - przepisy z miodem, musztardą i cytryną