Nie tylko bułka tarta z masłem... 4 pomysły na sos do fasolki szparagowej

sos do fasolki szparagowej fot. Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Jaki sos do fasolki szparagowej będzie najlepszy? To zależy od tego, na co akurat masz ochotę. Możliwości jest mnóstwo! Możesz sięgnąć po klasyczny sos śmietanowy, pomidorowy albo zaszaleć z holenderskim sosem, kojarzącym się głównie z jajkami i szparagami. Jeśli chcesz coś lekkiego i wyrazistego w smaku, sięgnij po sos winegret.
/ 19.07.2022 05:12
sos do fasolki szparagowej fot. Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Zazwyczaj fasolkę szparagową jesz z bułką tartą albo topionym masłem? Wypróbuj nasze przepisy na pyszne, aromatyczne sosy i odmień smak klasycznej szparagówki”. Przygotuj ją nieco inaczej niż zwykle i zaskocz domowników. Wybierz swój ulubiony sos do fasolki szparagowej.

Spis treści:

  1. Sos do fasolki szparagowej: vinaigrette
  2. Śmietanowy sos do fasolki szparagowej
  3. Pomidorowy sos do fasolki szparagowej
  4. Sos holenderski do fasolki szparagowej

Sos do fasolki szparagowej: vinaigrette

Sos winegret (vinaigrette) pasuje idealnie do sałatek, szczególnie w stylu francuskim, ale nie tylko! Lubi też towarzystwo owoców morza oraz warzyw.

Składniki:

  • 450 g fasolki szparagowej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj i odetnij ogonki. Następnie wrzuć ją do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości (ok. 12-15 minut). Odcedź i przełóż na talerze.
  2. Przygotuj sos: do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj sól oraz musztardę.
  3. Całość dobrze wymieszaj, a następnie dodaj oliwę. Mieszaj do połączenia.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a następnie polej ugotowaną fasolkę i udekoruj wedle uznania.

sos do fasolki szparagowej winegretfot. Sos do fasolki szparagowej winegret/Adobe Stock, vanillaechoes

Śmietanowy sos do fasolki szparagowej

Śmietana i przyprawy – tak przygotowany sos do fasolki szparagowej możesz wykorzystać na świeżo ugotowaną „szparagówkę” albo lekko go zmodyfikować i użyć do zapiekanki z fasolką.

Składniki:

  • 450 g fasolki szparagowej,
  • 200 ml śmietany 18% lub 30%,
  • średnia cebula,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • 150 g tartego sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę wyjmij z lodówki, aby ogrzała się do temperatury pokojowej.
  2. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na maśle, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wlej śmietanę i gotuj przez kilka minut. Jeśli sos wyda ci się za gęsty, możesz dodać odrobinę wody.
  5. Następnie dodaj starty ser i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Na koniec dodaj ugotowaną fasolkę, wymieszaj i przełóż na talerze.

sos do fasolki szparagowej śmietanowyfot. Śmietanowy sos do fasolki szparagowej/Adobe Stock, bit24

Pomidorowy sos do fasolki szparagowej

Sos pomidorowy kojarzy ci się tylko ze spaghetti i pizzą? Możesz go wykorzystać na wiele sposobów! W połączeniu z zieloną lub żółtą fasolką zmieni się w pyszne, sycące danie obiadowe.

Składniki:

  • 450 g fasolki szparagowej,
  • pomidory z puszki (krojone),
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 150 g tartego sera typu gouda lub parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do patelni przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz przecier. Dopraw do smaku i wymieszaj.
  4. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać odrobinę wody.
  5. Na koniec do patelni dodaj ugotowaną fasolkę. Całość wymieszaj i przełóż na talerze.

sos do fasolki szparagowej pomidorowyfot. Pomidorowy sos do fasolki szparagowej/Adobe Stock, okkijan2010

Sos holenderski do fasolki szparagowej

Sos holenderski świetnie pasuje do jajek i szparagów, ale także do fasolki. Jego przygotowanie nie trwa długo.

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g rozpuszczonego, gorącego masła,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i ogrzej do temperatury pokojowej (zobacz też, co zrobić z białek, które pozostały).
  2. Fasolkę ugotuj do miękkości, odcedź i przełóż na talerze.
  3. Ogrzane żółtka ubij z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
  4. Następnie dodaj gorące, rozpuszczone masło, cały czas ubijając.
  5. Gotowy sos powinien mieć gęstą konsystencję i być idealnie gładki.
  6. Polej nim ugotowaną fasolkę.

sos do fasolki szparagowej holenderskifot. Sos holenderski do fasolki szparagowej/Adobe Stock, tasha_lyubina

Czytaj także:
3 pomysły na kolację z fasolką szparagową
Fioletowa fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa w fit odsłonie

Redakcja poleca

REKLAMA