Zazwyczaj fasolkę szparagową jesz z bułką tartą albo topionym masłem? Wypróbuj nasze przepisy na pyszne, aromatyczne sosy i odmień smak klasycznej „szparagówki”. Przygotuj ją nieco inaczej niż zwykle i zaskocz domowników. Wybierz swój ulubiony sos do fasolki szparagowej.
Spis treści:
- Sos do fasolki szparagowej: vinaigrette
- Śmietanowy sos do fasolki szparagowej
- Pomidorowy sos do fasolki szparagowej
- Sos holenderski do fasolki szparagowej
Sos do fasolki szparagowej: vinaigrette
Sos winegret (vinaigrette) pasuje idealnie do sałatek, szczególnie w stylu francuskim, ale nie tylko! Lubi też towarzystwo owoców morza oraz warzyw.
Składniki:
- 450 g fasolki szparagowej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę umyj i odetnij ogonki. Następnie wrzuć ją do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości (ok. 12-15 minut). Odcedź i przełóż na talerze.
- Przygotuj sos: do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj sól oraz musztardę.
- Całość dobrze wymieszaj, a następnie dodaj oliwę. Mieszaj do połączenia.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie polej ugotowaną fasolkę i udekoruj wedle uznania.
fot. Sos do fasolki szparagowej winegret/Adobe Stock, vanillaechoes
Śmietanowy sos do fasolki szparagowej
Śmietana i przyprawy – tak przygotowany sos do fasolki szparagowej możesz wykorzystać na świeżo ugotowaną „szparagówkę” albo lekko go zmodyfikować i użyć do zapiekanki z fasolką.
Składniki:
- 450 g fasolki szparagowej,
- 200 ml śmietany 18% lub 30%,
- średnia cebula,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- 150 g tartego sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Śmietanę wyjmij z lodówki, aby ogrzała się do temperatury pokojowej.
- Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na maśle, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wlej śmietanę i gotuj przez kilka minut. Jeśli sos wyda ci się za gęsty, możesz dodać odrobinę wody.
- Następnie dodaj starty ser i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj ugotowaną fasolkę, wymieszaj i przełóż na talerze.
fot. Śmietanowy sos do fasolki szparagowej/Adobe Stock, bit24
Pomidorowy sos do fasolki szparagowej
Sos pomidorowy kojarzy ci się tylko ze spaghetti i pizzą? Możesz go wykorzystać na wiele sposobów! W połączeniu z zieloną lub żółtą fasolką zmieni się w pyszne, sycące danie obiadowe.
Składniki:
- 450 g fasolki szparagowej,
- pomidory z puszki (krojone),
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 150 g tartego sera typu gouda lub parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do patelni przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodaj pomidory z puszki oraz przecier. Dopraw do smaku i wymieszaj.
- Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać odrobinę wody.
- Na koniec do patelni dodaj ugotowaną fasolkę. Całość wymieszaj i przełóż na talerze.
fot. Pomidorowy sos do fasolki szparagowej/Adobe Stock, okkijan2010
Sos holenderski do fasolki szparagowej
Sos holenderski świetnie pasuje do jajek i szparagów, ale także do fasolki. Jego przygotowanie nie trwa długo.
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej,
- 4 żółtka,
- 100 g rozpuszczonego, gorącego masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddziel od białek i ogrzej do temperatury pokojowej (zobacz też, co zrobić z białek, które pozostały).
- Fasolkę ugotuj do miękkości, odcedź i przełóż na talerze.
- Ogrzane żółtka ubij z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Następnie dodaj gorące, rozpuszczone masło, cały czas ubijając.
- Gotowy sos powinien mieć gęstą konsystencję i być idealnie gładki.
- Polej nim ugotowaną fasolkę.
fot. Sos holenderski do fasolki szparagowej/Adobe Stock, tasha_lyubina
Czytaj także:
3 pomysły na kolację z fasolką szparagową
Fioletowa fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa w fit odsłonie