Reklama

Zazwyczaj fasolkę szparagową jesz z bułką tartą albo topionym masłem? Wypróbuj nasze przepisy na pyszne, aromatyczne sosy i odmień smak klasycznej „szparagówki”. Przygotuj ją nieco inaczej niż zwykle i zaskocz domowników. Wybierz swój ulubiony sos do fasolki szparagowej.

Reklama

Spis treści:

  1. Sos do fasolki szparagowej: vinaigrette
  2. Śmietanowy sos do fasolki szparagowej
  3. Pomidorowy sos do fasolki szparagowej
  4. Sos holenderski do fasolki szparagowej

Sos do fasolki szparagowej: vinaigrette

Sos winegret (vinaigrette) pasuje idealnie do sałatek, szczególnie w stylu francuskim, ale nie tylko! Lubi też towarzystwo owoców morza oraz warzyw.

Składniki:

  • 450 g fasolki szparagowej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj i odetnij ogonki. Następnie wrzuć ją do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości (ok. 12-15 minut). Odcedź i przełóż na talerze.
  2. Przygotuj sos: do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj sól oraz musztardę.
  3. Całość dobrze wymieszaj, a następnie dodaj oliwę. Mieszaj do połączenia.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a następnie polej ugotowaną fasolkę i udekoruj wedle uznania.
sos do fasolki szparagowej winegret

fot. Sos do fasolki szparagowej winegret/Adobe Stock, vanillaechoes

Śmietanowy sos do fasolki szparagowej

Śmietana i przyprawy – tak przygotowany sos do fasolki szparagowej możesz wykorzystać na świeżo ugotowaną „szparagówkę” albo lekko go zmodyfikować i użyć do zapiekanki z fasolką.

Składniki:

  • 450 g fasolki szparagowej,
  • 200 ml śmietany 18% lub 30%,
  • średnia cebula,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • 150 g tartego sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę wyjmij z lodówki, aby ogrzała się do temperatury pokojowej.
  2. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na maśle, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wlej śmietanę i gotuj przez kilka minut. Jeśli sos wyda ci się za gęsty, możesz dodać odrobinę wody.
  5. Następnie dodaj starty ser i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Na koniec dodaj ugotowaną fasolkę, wymieszaj i przełóż na talerze.
sos do fasolki szparagowej śmietanowy

fot. Śmietanowy sos do fasolki szparagowej/Adobe Stock, bit24

Pomidorowy sos do fasolki szparagowej

Sos pomidorowy kojarzy ci się tylko ze spaghetti i pizzą? Możesz go wykorzystać na wiele sposobów! W połączeniu z zieloną lub żółtą fasolką zmieni się w pyszne, sycące danie obiadowe.

Składniki:

  • 450 g fasolki szparagowej,
  • pomidory z puszki (krojone),
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 150 g tartego sera typu gouda lub parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do patelni przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz przecier. Dopraw do smaku i wymieszaj.
  4. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać odrobinę wody.
  5. Na koniec do patelni dodaj ugotowaną fasolkę. Całość wymieszaj i przełóż na talerze.
sos do fasolki szparagowej pomidorowy

fot. Pomidorowy sos do fasolki szparagowej/Adobe Stock, okkijan2010

Sos holenderski do fasolki szparagowej

Sos holenderski świetnie pasuje do jajek i szparagów, ale także do fasolki. Jego przygotowanie nie trwa długo.

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g rozpuszczonego, gorącego masła,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i ogrzej do temperatury pokojowej (zobacz też, co zrobić z białek, które pozostały).
  2. Fasolkę ugotuj do miękkości, odcedź i przełóż na talerze.
  3. Ogrzane żółtka ubij z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
  4. Następnie dodaj gorące, rozpuszczone masło, cały czas ubijając.
  5. Gotowy sos powinien mieć gęstą konsystencję i być idealnie gładki.
  6. Polej nim ugotowaną fasolkę.
sos do fasolki szparagowej holenderski

fot. Sos holenderski do fasolki szparagowej/Adobe Stock, tasha_lyubina

Reklama

Czytaj także:
3 pomysły na kolację z fasolką szparagową
Fioletowa fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa w fit odsłonie

Reklama
Reklama
Reklama