Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 nerek wieprzowych lub wołowych,
- średniej wielkości cebula,
- 2 łyżki masła,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 2 kromki chleba razowego,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
Cynaderki: co to jest?
Cynaderki to nazwa potrawy przygotowywanej z nerek zwierzęcych, konkretnie wieprzowych lub wołowych. Obok żołądków czy serc, są jednymi z najchętniej przyrządzanych podrobów.
Przepis na cynaderki w sosie
Cynaderki najlepiej smakują z puree ziemniaczanym lub dowolną kaszą. Możesz przygotować apetyczną surówkę do obiadu, my jednak polecamy dodatek kiszonego ogórka.
- Cynaderki przekrój wzdłuż, powycinaj białe części, umyj i sparz we wrzątku.
- Odlej wodę, wypłucz cynaderki, zalej mięso jogurtem naturalnym i odstaw na 2-3 godziny.
- Po upływie wyznaczonego czasu, ponownie wypłucz cynaderki. Pokrój je na kawałki.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. W rondelku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj do cebuli pokrojone cynaderki. Duś pod przykryciem przez 20-25 minut.
- Chleb razowy pokrój na małe kawałki - odłóż skórkę, nie będzie ci potrzebna.
- Dodaj chleb do cynaderek, duś aż okruchy rozpadną się na kawałki.
Zobacz więcej przepisów na dania z mięsem:
Jak upiec dobrą pieczeń wołową?
Schab po warszawsku
Schab z pieczarkami
Żeberka w miodzie