Cynaderki w ciemnym sosie - przepis na nerki wieprzowe lub cielęce

Cynaderki to jedne z najpopularniejszych podrobów. My proponujemy zaserwowanie ich w ciemnym sosie, z dodatkiem dowolnej kaszy.
Weronika Kwaśniak / 16.01.2020 12:33
DRUKUJ PRZEPIS
Cynaderki w ciemnym sosie - przepis na nerki wieprzowe lub cielęce fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 nerek wieprzowych lub wołowych,
  • średniej wielkości cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 2 kromki chleba razowego,
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie:

Cynaderki: co to jest?

Cynaderki to nazwa potrawy przygotowywanej z nerek zwierzęcych, konkretnie wieprzowych lub wołowych. Obok żołądków czy serc, są jednymi z najchętniej przyrządzanych podrobów.

Przepis na cynaderki w sosie

Cynaderki najlepiej smakują z puree ziemniaczanym lub dowolną kaszą. Możesz przygotować apetyczną surówkę do obiadu, my jednak polecamy dodatek kiszonego ogórka.

  1. Cynaderki przekrój wzdłuż, powycinaj białe części, umyj i sparz we wrzątku.
  2. Odlej wodę, wypłucz cynaderki, zalej mięso jogurtem naturalnym i odstaw na 2-3 godziny.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu, ponownie wypłucz cynaderki. Pokrój je na kawałki.
  4. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W rondelku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę.
  5. Dodaj do cebuli pokrojone cynaderki. Duś pod przykryciem przez 20-25 minut.
  6. Chleb razowy pokrój na małe kawałki - odłóż skórkę, nie będzie ci potrzebna.
  7. Dodaj chleb do cynaderek, duś aż okruchy rozpadną się na kawałki.

Zobacz więcej przepisów na dania z mięsem:
Jak upiec dobrą pieczeń wołową?
Schab po warszawsku
Schab z pieczarkami
Żeberka w miodzie

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)