Sos z opieniek - aksamitny, gęsty i treściwy

Sos grzybowy, a dokładnie sos z opieniek, to świetny dodatek do mięs i ziemniaków. Możesz też przygotować obiad z kaszy jęczmiennej lub gryczanej i polać ją sosem z opieniek. Zebrane opieńki umyj, a odkrój trzony. Umyte kapelusze gotuj przez min. 5 minut.
Edyta Liebert / 12.10.2020 13:05
DRUKUJ PRZEPIS
Sos z opieniek - aksamitny, gęsty i treściwy fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g opieniek,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki śmietany 12%,
  • 1 średnia cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju. 
Przygotowanie:

Podczas przygotowywania sosu z opieńków, kluczowe jest, aby grzyby dokładnie umyć, a także odkroić trzony. Kapelusze trzeba gotować przez minimum 5 minut, by zneutralizować ich toksyczność. Nie wdychaj oparów ulatniających się z garnka.

Sposób przygotowania:

  1. Po oczyszczeniu, umyciu i 5-minutowym obgotowaniu kapeluszy opieńków, odłóż grzyby na bok.
  2. Na patelni rozgrzej olej, cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij. 
  3. Następnie do cebuli dodaj grzyby i obsmaż aż do zrumienienia - nie dłużej, niż 5 minut.
  4. Następnie do cebuli i grzybów na sos wlej gorący bulion i gotuj co najmniej 15 minut, aż grzyby będą wystarczająco miękkie. 
  5.  Do sosu z opieńków dodaj mąkę rozrobioną z wodą, zamieszaj, chwilę pogotuj uważając, by dobrze rozprowadzić mąkę.
  6. Następnie zahartuj śmietanę i wlej do sosu, potem wsyp posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem. Podawaj na gorąco do ziemniaków, makaronu, kasz czy pieczywa. 

Więcej przepisów: Opieńki w roli głównej - baza przepisówPolędwiczki w sosie grzybowymIntensywny w smaku schab z pieczarkami

DRUKUJ PRZEPIS