Składniki:
- 200 g opieniek,
- 700 ml bulionu warzywnego,
- 4 łyżki śmietany 12%,
- 1 średnia cebula,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1,5 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Podczas przygotowywania sosu z opieńków, kluczowe jest, aby grzyby dokładnie umyć, a także odkroić trzony. Kapelusze trzeba gotować przez minimum 5 minut, by zneutralizować ich toksyczność. Nie wdychaj oparów ulatniających się z garnka.
Sposób przygotowania:
- Po oczyszczeniu, umyciu i 5-minutowym obgotowaniu kapeluszy opieńków, odłóż grzyby na bok.
- Na patelni rozgrzej olej, cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij.
- Następnie do cebuli dodaj grzyby i obsmaż aż do zrumienienia - nie dłużej, niż 5 minut.
- Następnie do cebuli i grzybów na sos wlej gorący bulion i gotuj co najmniej 15 minut, aż grzyby będą wystarczająco miękkie.
- Do sosu z opieńków dodaj mąkę rozrobioną z wodą, zamieszaj, chwilę pogotuj uważając, by dobrze rozprowadzić mąkę.
- Następnie zahartuj śmietanę i wlej do sosu, potem wsyp posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem. Podawaj na gorąco do ziemniaków, makaronu, kasz czy pieczywa.
Więcej przepisów: Opieńki w roli głównej - baza przepisówPolędwiczki w sosie grzybowymIntensywny w smaku schab z pieczarkami