Pieczone polędwiczki w sosie musztardowym. Szybki przepis

Wieprzowe polędwiczki w sosie musztardowym to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Dodaj do nich świeżych ziół – na przykład rozmarynu lub tymianku.
Urszula Wilczkowska / 27.12.2019 13:06
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone polędwiczki w sosie musztardowym. Szybki przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 spora polędwiczka wieprzowa,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego),
  • sól i pieprz do smaku.

Na sos musztardowy:

  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • 1/4 szklanki drobno startego parmezanu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka musztardy dijon.

Dodatkowo:

  • kilka gałązek rozmarynu, tymianku lub oregano.
Przygotowanie:

Nasze polędwiczki w sosie musztardowym to pyszny i prosty przepis na obiad w nieco francuskim stylu. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny: polędwiczki nie wymagają dużo uwagi, czyszczenia, a przede wszystkim – naprawdę ciężko je zepsuć.

Podaj je z sałatką z selera naciowego. Jeśli chcesz utrzymać całą imprezę we francuskim stylu, wcześniej zaserwuj gościom zupę cebulową.

Polędwiczki w sosie musztardowym – przepis

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  2. Polędwiczkę osusz za pomocą ręcznika papierowego i oprósz solą i pieprzem. Odstaw.
  3. Olej podgrzej na patelni. Podsmaż polędwiczkę na jednej stronie przez około 4 minuty.
  4. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego (chyba że używasz patelni, której można używać w piekarniku) tak, by polędwiczka leżała podsmażoną stroną do góry, posyp rozmarynem lub innymi wybranymi ziołami.
  5. Piecz przez około 25 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i odłóż na kilka minut – wtedy mięso będzie łatwiej się kroić.
  6. Składniki na sos umieść w rondelku i zacznij podgrzewać. Mieszaj, aż ser i masło się połączą, a następnie skręć ogień i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut. Polej pokrojone mięso.
  7. Polędwiczki w sosie musztardowym podawaj z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Więcej przepisów na obiady z mięsem w roli głównej:
Pieczone żeberka
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Lasagne z mięsem wołowym
Penne z kurczakiem

 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)