Składniki:
- 1 spora polędwiczka wieprzowa,
- 1 łyżka oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego),
- sól i pieprz do smaku.
Na sos musztardowy:
- 1/2 szklanki gęstej śmietany,
- 1/4 szklanki drobno startego parmezanu,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka musztardy dijon.
Dodatkowo:
- kilka gałązek rozmarynu, tymianku lub oregano.
Przygotowanie:
Nasze polędwiczki w sosie musztardowym to pyszny i prosty przepis na obiad w nieco francuskim stylu. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny: polędwiczki nie wymagają dużo uwagi, czyszczenia, a przede wszystkim – naprawdę ciężko je zepsuć.
Podaj je z sałatką z selera naciowego. Jeśli chcesz utrzymać całą imprezę we francuskim stylu, wcześniej zaserwuj gościom zupę cebulową.
Polędwiczki w sosie musztardowym – przepis
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
- Polędwiczkę osusz za pomocą ręcznika papierowego i oprósz solą i pieprzem. Odstaw.
- Olej podgrzej na patelni. Podsmaż polędwiczkę na jednej stronie przez około 4 minuty.
- Przełóż całość do naczynia żaroodpornego (chyba że używasz patelni, której można używać w piekarniku) tak, by polędwiczka leżała podsmażoną stroną do góry, posyp rozmarynem lub innymi wybranymi ziołami.
- Piecz przez około 25 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i odłóż na kilka minut – wtedy mięso będzie łatwiej się kroić.
- Składniki na sos umieść w rondelku i zacznij podgrzewać. Mieszaj, aż ser i masło się połączą, a następnie skręć ogień i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut. Polej pokrojone mięso.
- Polędwiczki w sosie musztardowym podawaj z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Więcej przepisów na obiady z mięsem w roli głównej:
Pieczone żeberka
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Lasagne z mięsem wołowym
Penne z kurczakiem