Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100g bułki tartej,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mleka,
- sól i pieprz do smaku.
Sos:
- odrobina oleju roślinnego,
- 40 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 150 ml wywaru z warzyw,
- 150 ml wywaru wołowego,
- 150 ml gęstej śmietany,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon.
Przygotowanie:
Mięsne klopsiki z IKEA to stały punkt weekendowych zakupów. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Teraz możesz je zrobić we własnym domu! Szwedzka sieciówka opublikowała przepis na swoje słynne danie.
W klasycznej wersji podawaj klopski IKEA z kremowym puree ziemniaczanym i żurawiną albo w wersji autorskiej z pieczonymi ziemniakami i sałatką z mieszanki sałat.
- Do miski przełóż zmielone mięso wołowe i wieprzowe i dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i ponownie wymieszaj.
- Do masy dodaj mleko i dopraw porządnie całość solą oraz pieprzem.
- Uformuj z masy małe kulki. Przełóż je na talerz i schowaj na 2 godziny do lodówki.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż klopsiki IKEA partiami ze wszystkich stron, aż się zrumienią.
- Przełóż je żaroodpornego naczynia, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni C. Piecz przez 30 minut.
- Czas na sos: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj przez 2 minuty. Dodaj oba wywary (mięsny i warzywny) i ponownie wymieszaj. Dolej 150 ml gęstej śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Zagotuj aż do zgęstnienia sosu.
Klopski IKEA gotowe!
Więcej przepisów na pyszne obiady:
Przepis na pizzę z kalafiora
Obiad dla całej rodziny za 10 zł
Jak zrobić makaron ze szpinakiem?
4 przepisy na sycące dania