Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mleka,
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama

Sos:

  • odrobina oleju roślinnego,
  • 40 g masła,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 150 ml wywaru z warzyw,
  • 150 ml wywaru wołowego,
  • 150 ml gęstej śmietany,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon.
Przygotowanie:

Mięsne klopsiki z IKEA to stały punkt weekendowych zakupów. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Teraz możesz je zrobić we własnym domu! Szwedzka sieciówka opublikowała przepis na swoje słynne danie.

W klasycznej wersji podawaj klopski IKEA z kremowym puree ziemniaczanym i żurawiną albo w wersji autorskiej z pieczonymi ziemniakami i sałatką z mieszanki sałat.

  1. Do miski przełóż zmielone mięso wołowe i wieprzowe i dokładnie wymieszaj.
  2. Do masy dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i ponownie wymieszaj.
  3. Do masy dodaj mleko i dopraw porządnie całość solą oraz pieprzem.
  4. Uformuj z masy małe kulki. Przełóż je na talerz i schowaj na 2 godziny do lodówki.
  5. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż klopsiki IKEA partiami ze wszystkich stron, aż się zrumienią.
  6. Przełóż je żaroodpornego naczynia, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni C. Piecz przez 30 minut.
  7. Czas na sos: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj przez 2 minuty. Dodaj oba wywary (mięsny i warzywny) i ponownie wymieszaj. Dolej 150 ml gęstej śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Zagotuj aż do zgęstnienia sosu.

Klopski IKEA gotowe!

Reklama

Więcej przepisów na pyszne obiady:
Przepis na pizzę z kalafiora
Obiad dla całej rodziny za 10 zł
Jak zrobić makaron ze szpinakiem?
4 przepisy na sycące dania

Reklama
Reklama
Reklama