Co można zrobić z ziemniaków? To nie tylko frytki i placki ziemniaczane. Zobacz pomysły na pyszne dania z ziemniaków

co można zrobić z ziemniaków fot. Adobe Stock, Brebca
Potrawy z ziemniaków to nie tylko popularne frytki, kopytka czy pierogi ruskie. Możesz z nich zrobić pyszną zapiekankę, nafaszerować ziemniaki mięsem i serem, a także tradycyjne cepeliny. Ziemniaki sprawdzą się także jako dodatek do zup oraz składnik babek ziemniaczanych. Zobacz, co jeszcze możesz z nich zrobić.
/ 25.08.2023 15:07
co można zrobić z ziemniaków fot. Adobe Stock, Brebca

Ziemniaki to warzywo uprawiane od około 8 tysięcy lat. Jako pierwsi udomowili je mieszkańcy górskich terenów And. Od XVI wieku za sprawą Hiszpanów ziemniaki dotarły także do Europy. Od tej pory stały się jednym z głównych produktów używanych do przygotowania specjałów wielu narodowych kuchni.

Dziś wręcz nie potrafimy wyobrazić sobie naszego jadłospisu bez ziemniaków. W niektórych regionach Polski - np. na Śląsku czy w Wielkopolsce - ziemniak stanowi podstawę tradycyjnej polskiej kuchni. Ziemniaki mogą posłużyć jako baza dla wielu smacznych potraw. Możesz przyrządzić z nich przekąski, dania główne, sałatki oraz zupy.

Spis treści:

  1. Frytki ziemniaczane
  2. Cepeliny
  3. Ziemniaki faszerowane

Klasyczne frytki

Chyba najpopularniejszym pomysłem na wykorzystanie kartofli (nie licząc puree ziemniaczanego) jest przyrządzenie chrupiących frytek. Wszystko wydaje się proste - wystarczy przecież tylko obrać ziemniaki, pokroić, a potem dodać przyprawy i smażyć. To jednak tylko pozory.

Żeby zrobić idealne chrupiące frytki, trzeba znać kilka ważnych trików. Oto one:

  • Przed smażeniem frytek, ziemniaki należy dokładnie osuszyć. Nie mogą znajdować się na nich kropelki wody.
  • Frytki powinny być tej samej (albo chociaż podobnej) wielkości, aby równo się smażyły.
  • Za dużo lub za mało oleju - najlepsza jest proporcja około 1 litr oleju na 1 kg ziemniaków.
  • Frytek nie można smażyć zbyt długo. Trzeba je wyciągnąć od razu, gdy staną się złociste.
  • Dużym błędem jest wrzucanie ziemniaków na słabo rozgrzany olej. Będą wtedy mocno chłonąć tłuszcz! 

Możesz także przygotować frytki z piekarnika - to nieco zdrowsza opcja, niż wersja smażona. Pokrój ziemniaki na słupki, ułóż na blasze, posyp solą i skrop niewielką ilością oleju, a następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 1800-200 stopni na ok. 15 minut. Kiedy się zarumienią, wyjmij i przełóż na talerze.

co zrobić z ziemniaków frytki

fot. Dania z ziemniaków: frytki/Adobe Stock, pilipphoto

Potrawy z ziemniaków: cepeliny (kartacze)

To proste i pożywne litewskie danie od dziesiątek, a może i nawet setek lat skrada także polskie serca. Tradycyjne cepeliny z mięsem idealnie sprawdzają się jako pyszny obiad.

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml mleka,
  • bułka,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do wystudzenia.
  2. W tym czasie przygotuj farsz. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij i umieść w misce.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Do miski dodaj mielone mięso, przyprawy, cebulę oraz czosnek. Wszystko wymieszaj (najlepiej wyrób dłonią) na gładką, jednolitą masę.
  5. Z wystudzonych ziemniaków odbierz 3-4 sztuki, a resztę zgnieć tłuczkiem albo przeciśnij przez prasę. Te odłożone zetrzyj na grubych oczkach. Wszystko połącz.
  6. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy, a następnie wyrób gładkie ciasto.
  7. Następnie po kolei wydzielaj partię ciasta, rozpłaszczaj w dłoni, a na środek wykładaj porcję farszu. Zlep cepeliny, aby powstała kluska.
  8. Gotowe kartacze gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.
  9. Podawaj z omastą z boczku.

obiad z ziemniaków cepeliny kartacze

fot. Potrawy z ziemniaków: cepeliny (kartacze)/Adobe Stock, Dar1930

Co zrobić z ziemniaków: ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane czy kumpiry to pyszna przekąska ziemniaczana, która może świetnie sprawdzić się jako pełna potrawa obiadowa. Świetnie sprawdzają się także jako ciepły posiłek na imprezę.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 100 g boczku,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 300 g sera cheddar.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, przekrój na połówki, a następnie natnij delikatnie środek. Staraj się nie uszkodzić brzegów.
  2. Tak przygotowane ziemniaki skrop niewielką ilością oleju, a następnie wstaw do piekarnika (200 stopni) na 10-15 minut.
  3. W tym czasie boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Podpieczone ziemniaki wydrąż, a miąższ przełóż do patelni i wymieszaj z boczkiem i cebulą. Dodaj sól, pieprz oraz papryki i podsmaż jeszcze przez chwilę.
  5. Wydrążone ziemniaki wypełnij farszem, posyp startym serem cheddar i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut.

dania z ziemniaków kumpir

fot. Co zrobić z ziemniaków: faszerowane ziemniaki/Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Zobacz także inne przepisy na dania z ziemniaków:

Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki
Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki
Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. W standardowych przepisach używa się jelita wieprzowego, natomiast można również zrobić ją bez flaka. To pyszne, tanie i sycące danie wspaniale sprawdzi się jako obiad dla rodziny i dla gości.
Pyszne sałatki z ziemniaków do grilla to świetny dodatek do grillowanego mięsa oraz warzyw. Sprawdź, jak łatwo je przygotować
Pyszne sałatki z ziemniaków do grilla to świetny dodatek do grillowanego mięsa oraz warzyw. Sprawdź, jak łatwo je przygotować
Pyszne sałatki z ziemniaków do grilla przygotujesz z kilku składników. Tak naprawdę możesz wykorzystać jedynie ziemniaki, aromatyczne przyprawy i zrobić wyrazisty sos. Takie sałatki ziemniaczane postaw na grillowym stole i patrz, jak znikają. Będą idealnym towarzystwem dla mięs, warzywa, a także kremowych dipów.
Frytki z młodych ziemniaków: idealne do obiadu i na wieczór przed telewizorem
Frytki z młodych ziemniaków: idealne do obiadu i na wieczór przed telewizorem
Frytki z młodych ziemniaków to prawdziwa wiosenna gratka. Są idealnie chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i rozpływające się w ustach od środka. Pasują do dań obiadowych, ale są także świetną przekąską podczas wieczornej imprezy ze znajomymi. Jak zrobić idealne frytki z młodych ziemniaków?
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Najpyszniejszy przepis tej wiosny
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Najpyszniejszy przepis tej wiosny
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków są delikatniejsze w smaku, niż te przygotowywane standardowo. Do masy warto dodać tzw. zieleninę - np. posiekany młody szczypiorek lub natkę pietruszki. Odważniejsi serwują je w wariancie... na słodko, doprawiając odrobiną cukru i cynamonem.
Placki z gotowanych ziemniaków na 3 sposoby
Placki z gotowanych ziemniaków na 3 sposoby
Placki z gotowanych ziemniaków możesz usmażyć lub upiec na blasze. Na placki ziemniaczane wybierz żółtą odmianę ziemniaków - ciasto nie będzie się nadmiernie kleić.
Zapiekanka ziemniaczana. Sprawdzone przepisy na pyszne i proste obiady
Zapiekanka ziemniaczana. Sprawdzone przepisy na pyszne i proste obiady
Zapiekanka ziemniaczana to przepyszne danie, które możesz zrobić na wiele sposobów. Dodaj do niej kurczaka, boczku, warzyw i wiele świeżych ziół.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i beszamelem. Zobacz przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i beszamelem. Zobacz przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to nieco lżejsza wersja zapiekanki z mięsem mielonym. Użyj mielonej piersi kurczaka i polej ją beszamelem.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pyszny przepis na obiad
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pyszny przepis na obiad
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Nasza zapiekanka ma dodatek rozmarynu i jest pieczona z beszamelem.
Żurek z ziemniakami i kiełbasą - prosty przepis
Żurek z ziemniakami i kiełbasą - prosty przepis
Żurek z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna polska zupa. Podaje się go z jajkami ugotowanymi na twardo. Dowiedz się, jak zrobić klasyczny żurek na zakwasie.
Kopytka ziemniaczane. Tradycyjny przepis na dodatek do obiadu
Kopytka ziemniaczane. Tradycyjny przepis na dodatek do obiadu
Kopytka ziemniaczane doskonale sprawdzą się w połączeniu z mięsem i sosami. To tradycyjne polskie danie ziemniaczane wbrew pozorom wcale nie jest trudne w przygotowaniu.
Pyszna babka ziemniaczana. Przepis na tradycyjne białoruskie danie
Pyszna babka ziemniaczana. Przepis na tradycyjne białoruskie danie
Babka ziemniaczana, inaczej babka kartoflana lub kartoflarz to doskonały dodatek do mięs i sosów. Piecze się ją z dodatkiem boczku lub słoniny.
Wyborna sałatka ziemniaczana - oryginalna Kartoffelsalat
Wyborna sałatka ziemniaczana - oryginalna Kartoffelsalat
Sałatka ziemniaczana zazwyczaj podawana ze śledziami i cebulą, ma niemieckie korzenie. Zobacz przepis na oryginalną Kartoffelsalat.
Sałatka śledziowa z ziemniakami, czyli ukłon w stronę prostoty i tradycji
Sałatka śledziowa z ziemniakami, czyli ukłon w stronę prostoty i tradycji
Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem i jabłkiem to nie tylko potrawa świąteczna, lecz doskonała przystawka na imprezę sylwestrową czy inną okazję.

Redakcja poleca

REKLAMA