Ziemniaki to warzywo uprawiane od około 8 tysięcy lat. Jako pierwsi udomowili je mieszkańcy górskich terenów And. Od XVI wieku za sprawą Hiszpanów ziemniaki dotarły także do Europy. Od tej pory stały się jednym z głównych produktów używanych do przygotowania specjałów wielu narodowych kuchni.
Dziś wręcz nie potrafimy wyobrazić sobie naszego jadłospisu bez ziemniaków. W niektórych regionach Polski - np. na Śląsku czy w Wielkopolsce - ziemniak stanowi podstawę tradycyjnej polskiej kuchni. Ziemniaki mogą posłużyć jako baza dla wielu smacznych potraw. Możesz przyrządzić z nich przekąski, dania główne, sałatki oraz zupy.
Spis treści:
Klasyczne frytki
Chyba najpopularniejszym pomysłem na wykorzystanie kartofli (nie licząc puree ziemniaczanego) jest przyrządzenie chrupiących frytek. Wszystko wydaje się proste - wystarczy przecież tylko obrać ziemniaki, pokroić, a potem dodać przyprawy i smażyć. To jednak tylko pozory.
Żeby zrobić idealne chrupiące frytki, trzeba znać kilka ważnych trików. Oto one:
- Przed smażeniem frytek, ziemniaki należy dokładnie osuszyć. Nie mogą znajdować się na nich kropelki wody.
- Frytki powinny być tej samej (albo chociaż podobnej) wielkości, aby równo się smażyły.
- Za dużo lub za mało oleju - najlepsza jest proporcja około 1 litr oleju na 1 kg ziemniaków.
- Frytek nie można smażyć zbyt długo. Trzeba je wyciągnąć od razu, gdy staną się złociste.
- Dużym błędem jest wrzucanie ziemniaków na słabo rozgrzany olej. Będą wtedy mocno chłonąć tłuszcz!
Możesz także przygotować frytki z piekarnika - to nieco zdrowsza opcja, niż wersja smażona. Pokrój ziemniaki na słupki, ułóż na blasze, posyp solą i skrop niewielką ilością oleju, a następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 1800-200 stopni na ok. 15 minut. Kiedy się zarumienią, wyjmij i przełóż na talerze.
fot. Dania z ziemniaków: frytki/Adobe Stock, pilipphoto
Potrawy z ziemniaków: cepeliny (kartacze)
To proste i pożywne litewskie danie od dziesiątek, a może i nawet setek lat skrada także polskie serca. Tradycyjne cepeliny z mięsem idealnie sprawdzają się jako pyszny obiad.
Składniki na ciasto:
- 2 kg ziemniaków,
- 200 g mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 800 g mielonego mięsa wieprzowego,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml mleka,
- bułka,
- sól i pieprz,
- łyżeczka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do wystudzenia.
- W tym czasie przygotuj farsz. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij i umieść w misce.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do miski dodaj mielone mięso, przyprawy, cebulę oraz czosnek. Wszystko wymieszaj (najlepiej wyrób dłonią) na gładką, jednolitą masę.
- Z wystudzonych ziemniaków odbierz 3-4 sztuki, a resztę zgnieć tłuczkiem albo przeciśnij przez prasę. Te odłożone zetrzyj na grubych oczkach. Wszystko połącz.
- Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy, a następnie wyrób gładkie ciasto.
- Następnie po kolei wydzielaj partię ciasta, rozpłaszczaj w dłoni, a na środek wykładaj porcję farszu. Zlep cepeliny, aby powstała kluska.
- Gotowe kartacze gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.
- Podawaj z omastą z boczku.
fot. Potrawy z ziemniaków: cepeliny (kartacze)/Adobe Stock, Dar1930
Co zrobić z ziemniaków: ziemniaki faszerowane
Ziemniaki faszerowane czy kumpiry to pyszna przekąska ziemniaczana, która może świetnie sprawdzić się jako pełna potrawa obiadowa. Świetnie sprawdzają się także jako ciepły posiłek na imprezę.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 100 g boczku,
- cebula,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 300 g sera cheddar.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, przekrój na połówki, a następnie natnij delikatnie środek. Staraj się nie uszkodzić brzegów.
- Tak przygotowane ziemniaki skrop niewielką ilością oleju, a następnie wstaw do piekarnika (200 stopni) na 10-15 minut.
- W tym czasie boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
- Podpieczone ziemniaki wydrąż, a miąższ przełóż do patelni i wymieszaj z boczkiem i cebulą. Dodaj sól, pieprz oraz papryki i podsmaż jeszcze przez chwilę.
- Wydrążone ziemniaki wypełnij farszem, posyp startym serem cheddar i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut.
fot. Co zrobić z ziemniaków: faszerowane ziemniaki/Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Zobacz także inne przepisy na dania z ziemniaków: