Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 2 kg ziemniaków,
- 200 g mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- sól.
Farsz:
- 800 g mięsa wieprzowego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kajzerka,
- 50 ml mleka,
- majeranek,
- sól i pieprz do smaku.
Oraz:
- 100 g boczku,
- 1 cebula.
Przygotowanie:
Cepeliny z mięsem to sycący i pożywny obiad idealny na niedzielne biesiadowanie z rodziną.
Ciasto przygotowuje się na bazie ziemniaków i mąki ziemniaczanej, a farsz składa się z mielonego mięsa wieprzowego doprawionego czosnkiem, cebulą i majerankiem.
- Mięso zmiel w maszynce. Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij.
- Cebulę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj razem na jednolitą masę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na bok.
- 1,5 kg ziemniaków obierz i ugotuj do miękkości.
- Gdy ostygną, przeciśnij dwukrotnie przez praskę.
- Pozostałe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij w bawełnianą ściereczkę i dodaj do ugotowanych ziemniaków.
- Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i wyrób na jednolite ciasto.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
- Weź odrobinę masy ziemniaczanej i na dłoni rozpłaszcz na podłużny placek.
- Na sam środek nałóż farsz i zlep brzegi. Uformuj kluski.
- Wrzuć do wrzątku i gotuj 15-20 minut od wypłynięcia.
- Cepeliny z mięsem podawaj doprawione zrumienionym boczkiem i cebulą.
Na zlecenie Edipresse
Więcej przepisów na dania mączne:
Przepis na pyzy z mięsem
Przepis na kartacze z mięsem
Przepis na knedle ze śliwkami