Cepeliny z mięsem - sprawdzony przepis na litewskie kartacze

Cepeliny z mięsem to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni kresowej. Przygotowywane są z ziemniaków, mielonego mięsa i cebuli, a okraszone boczkiem.
Weronika Kwaśniak / 22.01.2021 06:33
DRUKUJ PRZEPIS
Cepeliny z mięsem - sprawdzony przepis na litewskie kartacze Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól.

Farsz:  

  • 800 g mięsa wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kajzerka,
  • 50 ml mleka,
  • majeranek,
  • sól i pieprz do smaku.

Oraz:

  • 100 g boczku,
  • 1 cebula.
Przygotowanie:

Cepeliny z mięsem to sycący i pożywny obiad idealny na niedzielne biesiadowanie z rodziną. 

Ciasto przygotowuje się na bazie ziemniaków i mąki ziemniaczanej, a farsz składa się z mielonego mięsa wieprzowego doprawionego czosnkiem, cebulą i majerankiem.

  1. Mięso zmiel w maszynce. Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj razem na jednolitą masę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na bok.
  3. 1,5 kg ziemniaków obierz i ugotuj do miękkości.
  4. Gdy ostygną, przeciśnij dwukrotnie przez praskę.
  5. Pozostałe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij w bawełnianą ściereczkę i dodaj do ugotowanych ziemniaków.
  6. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i wyrób na jednolite ciasto.
  7. W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  8. Weź odrobinę masy ziemniaczanej i na dłoni rozpłaszcz na podłużny placek.
  9. Na sam środek nałóż farsz i zlep brzegi. Uformuj kluski.
  10. Wrzuć do wrzątku i gotuj 15-20 minut od wypłynięcia.
  11. Cepeliny z mięsem podawaj doprawione zrumienionym boczkiem i cebulą. 

Na zlecenie Edipresse

Więcej przepisów na dania mączne:
Przepis na pyzy z mięsem
Przepis na kartacze z mięsem
Przepis na knedle ze śliwkami

DRUKUJ PRZEPIS