Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków dowolnej wielkości,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie: szczypiorek lub natka,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie: inne przyprawy.
Przygotowanie:
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to prawdziwy hit wiosny i wczesnego lata, a zarazem jedno z najpopularniejszych dań z młodych ziemniaków. Przygotowanie jest wręcz błyskawiczne - nie musisz obierać ziemniaków ze skórki. Wystarczy dokładnie je wyszorować, a potem zetrzeć na tarce.
- Ziemniaki wyszoruj szczoteczką.
- Zetrzyj na tarce - wybierz drobne lub większe oczka zależnie od swoich upodobań.
- Starte ziemniaki dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
- Do ziemniaków dodaj pozostałe składniki - mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, startą cebulę, przyprawy i posiekaną zieleninę.
- Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wykładaj partiami masę, używając łyżki. Smaż placki.
- Gdy placki ziemniaczane z młodych ziemniaków zrumienią się z jednej strony, usmaż je również z drugiej.
- Usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym.
- Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków świetnie smakują np. z sosem czosnkowym.
Zobacz więcej wiosennych przepisów:
Surówki z młodej kapusty
Przepisy na wiosenne zupy
Ciasta z truskawkami i galaretką