Idealne frytki z piekarnika: pyszne domowe frytki z ziemniaków i batatów na kilka sposobów. Jak je zrobić, aby nie były suche?

frytki z piekarnika fot. Adobe Stock, Natasha Breen
Domowe frytki z piekarnika są nie tylko pyszne, ale także zdrowsze, niż te, które możesz kupić w sklepach. Możesz wykorzystać do ich zrobienia ziemniaki lub bataty, a także pobawić się ich kształtem. Przygotuj klasyczne frytki lub łódeczki albo zaszalej z zakręconymi pieczonymi frytkami. Zobacz, jakie to proste.
/ 26.02.2023 05:25
frytki z piekarnika fot. Adobe Stock, Natasha Breen

Idealne frytki z piekarnika, które są chrupiące z zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku, przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy tylko wybrać odpowiednie ziemniaki lub bataty, ulubione przyprawy i dodać odrobinę oleju. Gotowe! Domowe frytki z piekarnika możesz przygotować w wielu wersjach.

Spis treści:

  1. Jak zrobić frytki w piekarniku, żeby nie były suche?
  2. Czy frytki pieczone w piekarniku są zdrowe?
  3. Jakie ziemniaki do frytek?
  4. Klasyczne chrupiące frytki z piekarnika
  5. Szybkie frytki z piekarnika: pieczone łódeczki ziemniaczane
  6. Frytki z batatów z piekarnika
  7. Zakręcone frytki z piekarnika

Jak zrobić frytki w piekarniku, żeby nie były suche?

Jeśli chcesz, aby twoje domowe frytki z piekarnika miały chrupiącą skórkę, ale nie były suche ani surowe w środku, musisz odpowiednio przygotować piekarnik, a także same ziemniaki czy bataty. Surowe frytki nie powinny być zbyt cienkie. Przed pieczeniem wymieszaj je dobrze z niewielką ilością oleju. Dzięki temu nie tylko nie będą suche, ale dodatkowo wszystkie przyprawy obtoczą każdą frytkę bardzo dokładnie.

Jeśli chodzi o piekarnik, nastaw go na 200-220 stopni, a także ustaw grzanie góra-dół. Blachę z frytkami umieść na środkowym miejscu i piecz ok. 20-25 minut. Pod koniec ustaw termoobieg i piecz jeszcze 10 minut. W ten sposób powstanie chrupiąca skórka i miękki, soczysty środek.

Czy frytki pieczone w piekarniku są zdrowe?

Frytki z piekarnika są zdecydowanie zdrowsze niż te smażone na głębokim tłuszczu. Dotyczy to zarówno domowych, jak i kupnych frytek. Te mrożone, które możesz upiec w piekarniku, nie są szczególnie niezdrowe, jednak o wiele lepszym wyborem są domowe frytki, przygotowane ze świeżych ziemniaków, a nie gotowej pulpy.

Domowe frytki z piekarnika możesz przygotować także bez obierania. Skórka zawiera w sobie mnóstwo wartości odżywczych i gwarantuje pyszny smak. Możesz je oczywiście także obrać - to dobra opcja np. dla dzieci.

domowe frytki z piekarnika przepis

fot. Domowe frytki z piekarnika/Adobe Stock, weyo

 

Ile kalorii mają frytki pieczone w piekarniku?

W zależności od użytej ilości oleju domowe pieczone ziemniaki mogą mieć od 170 do 180 kalorii w 100 gramach. Dla porównania frytki smażone we frytownicy lub na patelni w głębokim tłuszczu mają już prawie 320 kalorii w 100 gramach.

Frytki z piekarnika są więc zdrowszą alternatywą. Jednocześnie pieczenie pozwala zachować wartości odżywcze i mają niższy indeks glikemiczny. W przypadku smażonych ziemniaków wynosi on 95-100, a w przypadku pieczonych - 85. Jeśli natomiast chcesz zrobić frytki z młodych ziemniaków, ich wartość IG jest jeszcze niższa i wynosi ok. 60.

Jakie ziemniaki do frytek?

Najprostsze frytki z piekarnika przygotujesz w kilka chwil. Nie musisz podgotowywać ziemniaków, aby były pyszne i miękkie w środku. Wybierz ziemniaki przeznaczone do frytek, czyli mączyste. Są to m.in. Fresco, Legenda, Finezja, Pasat,Glada i Jelly.

Odmian mączystych ziemniaków jest oczywiście znacznie więcej. Wszystkie idealnie sprawdzą się do przygotowania zarówno frytek z piekarnika, jak i tych smażonych w głębokim tłuszczu.

Klasyczne chrupiące frytki z piekarnika

Najprostszy przepis na pieczone frytki to tylko 3 składniki. Ty możesz modyfikować je dowolnie, dodając ulubione przyprawy, a także dołączając do gotowego dania wybrane sosy.

Składniki:

  • dowolna ilość mączystych ziemniaków,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka oleju na każde 500 g ziemniaków.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 200-210 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Ziemniaki dokładnie umyj i obierz lub pozostaw w skórce.
  3. Pokrój w średniej grubości paski (na kształt frytek) i przełóż do dużej miski.
  4. Dodaj sól i pieprz, a także opcjonalnie dowolne przyprawy. Sprawdza się przede wszystkim słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie oraz mieszanki do kebaba lub gyrosa.
  5. Następnie dodaj olej i całość dokładnie wymieszaj, aby każda frytka pokryła się olejem i przyprawami.
  6. Tak przygotowane frytki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na ok. 25 minut.
  7. Po tym czasie zmień grzanie na termoobieg i piecz jeszcze 10 minut.

domowe frytki z piekarnika

fot. Klasyczne chrupiące frytki z piekarnika/Adobe Stock, Krzysztof

Szybkie frytki z piekarnika: pieczone łódeczki ziemniaczane

Domowe frytki możesz przygotować w dowolny sposób, także zmieniając ich kształt. Łódeczki ziemniaczane pysznie smakują i świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadów lub imprezowa przekąska. Wykorzystaj ziemniaki w skórce, będą smakować jeszcze lepiej.

Składniki:

  • dowolna ilość ziemniaków w skórce,
  • sól i pieprz,
  • ulubione przyprawy (opcjonalnie),
  • łyżeczka oleju na każde 500 g ziemniaków.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, a następnie przekrój na połowy. Każdą połówkę połóż "brzuszkiem" do góry i pokrój na półkola o grubości ok. 1,5-2 cm.
  2. Przełóż do miski, dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
  3. Przełóż na blachę i wstaw do piekarnika (200 stopni) na 25 minut. Następnie ustaw termoobieg i piecz jeszcze 10 minut.

jak się piecze frytki w piekarniku?

fot. jak się piecze frytki w piekarniku/Adobe Stock, CHZU

Frytki z batatów z piekarnika

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to świetny zamiennik dla tradycyjnego ziemniaka. Najlepiej smakują podane z musztardą lub sosem pomidorowym. Lubią towarzystwo ziół, takich jak rozmaryn i tymianek. Idealnie sprawdzą się jako lekka kolacja albo dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 2 bataty,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oleju,
  • po łyżeczce rozmarynu i tymianku,
  • szczypta słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 200 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Bataty dokładnie wyszoruj szczoteczką, nie obieraj ze skórki.
  3. Pokrój na kształt frytek lub łódeczek i przełóż do miski.
  4. Dodaj przyprawy oraz olej, a następnie wszystko wymieszaj i przełóż na blachę do pieczenia.
  5. Tak przygotowane frytki wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Jeśli chcesz, aby skórka była chrupiąca, po tym czasie ustaw termoobieg i piecz jeszcze 10 minut.

frytki z batatów z piekarnika

fot. Frytki z batatów z piekarnika/Adobe Stock, fahrwasser

Zakręcone frytki z piekarnika

Zakręcone frytki często można spotkać na miejskich imprezach rodzinnych, w wesołym miasteczku czy w miejscowościach turystycznych. Ich charakterystyczny kształt kusi przede wszystkim maluchy. Możesz przygotować je także w domu, ale w nieco zdrowszej wersji.

Najłatwiej będzie, jeśli masz specjalną maszynkę do wycinania spiralek. Jeśli nie, możesz zrobić to ręcznie. Potrzebny będzie jednak bardzo ostry nóż i duża doza ostrożności.

Składniki:

  • dowolna ilość ziemniaków (raczej mniejszych),
  • po łyżeczce oleju na każde 500 g ziemniaków,
  • sól i pieprz,
  • po łyżeczce papryki słodkiej na każdy kilogram ziemniaków.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj. Możesz je obrać lub zostawić w skórce.
  2. Jeśli masz maszynkę, przygotuj spirale i nabij je na patyki do szaszłyków.
  3. Jeśli robisz to ręcznie, wbij patyk w ziemniaka, a następnie nacinaj dookoła ostrym nożem, uważając, aby nie przeciąć spiralki.
  4. Przełóż gotowe kręciołki na kratkę do pieczenia i posmaruj je z każdej strony olejem (użyj pędzelka). Następnie posyp przyprawami dokładnie z każdej strony.
  5. Tak przygotowane frytki włóż do piekarnika (200 stopni) na ok. 20-25 minut.

czy frytki z piekarnika są zdrowe?

fot. Zakręcone frytki z piekarnika/Adobe Stock, Brent Hofacker

Czytaj także:
Domowe frytki z cukinii
Jak zrobić frytki z dyni?
Chrupiące frytki belgijskie

Redakcja poleca

REKLAMA