Idealne frytki z piekarnika, które są chrupiące z zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku, przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy tylko wybrać odpowiednie ziemniaki lub bataty, ulubione przyprawy i dodać odrobinę oleju. Gotowe! Domowe frytki z piekarnika możesz przygotować w wielu wersjach.
Spis treści:
- Jak zrobić frytki w piekarniku, żeby nie były suche?
- Czy frytki pieczone w piekarniku są zdrowe?
- Jakie ziemniaki do frytek?
- Klasyczne chrupiące frytki z piekarnika
- Szybkie frytki z piekarnika: pieczone łódeczki ziemniaczane
- Frytki z batatów z piekarnika
- Zakręcone frytki z piekarnika
Jak zrobić frytki w piekarniku, żeby nie były suche?
Jeśli chcesz, aby twoje domowe frytki z piekarnika miały chrupiącą skórkę, ale nie były suche ani surowe w środku, musisz odpowiednio przygotować piekarnik, a także same ziemniaki czy bataty. Surowe frytki nie powinny być zbyt cienkie. Przed pieczeniem wymieszaj je dobrze z niewielką ilością oleju. Dzięki temu nie tylko nie będą suche, ale dodatkowo wszystkie przyprawy obtoczą każdą frytkę bardzo dokładnie.
Jeśli chodzi o piekarnik, nastaw go na 200-220 stopni, a także ustaw grzanie góra-dół. Blachę z frytkami umieść na środkowym miejscu i piecz ok. 20-25 minut. Pod koniec ustaw termoobieg i piecz jeszcze 10 minut. W ten sposób powstanie chrupiąca skórka i miękki, soczysty środek.
Czy frytki pieczone w piekarniku są zdrowe?
Frytki z piekarnika są zdecydowanie zdrowsze niż te smażone na głębokim tłuszczu. Dotyczy to zarówno domowych, jak i kupnych frytek. Te mrożone, które możesz upiec w piekarniku, nie są szczególnie niezdrowe, jednak o wiele lepszym wyborem są domowe frytki, przygotowane ze świeżych ziemniaków, a nie gotowej pulpy.
Domowe frytki z piekarnika możesz przygotować także bez obierania. Skórka zawiera w sobie mnóstwo wartości odżywczych i gwarantuje pyszny smak. Możesz je oczywiście także obrać - to dobra opcja np. dla dzieci.
fot. Domowe frytki z piekarnika/Adobe Stock, weyo
Ile kalorii mają frytki pieczone w piekarniku?
W zależności od użytej ilości oleju domowe pieczone ziemniaki mogą mieć od 170 do 180 kalorii w 100 gramach. Dla porównania frytki smażone we frytownicy lub na patelni w głębokim tłuszczu mają już prawie 320 kalorii w 100 gramach.
Frytki z piekarnika są więc zdrowszą alternatywą. Jednocześnie pieczenie pozwala zachować wartości odżywcze i mają niższy indeks glikemiczny. W przypadku smażonych ziemniaków wynosi on 95-100, a w przypadku pieczonych - 85. Jeśli natomiast chcesz zrobić frytki z młodych ziemniaków, ich wartość IG jest jeszcze niższa i wynosi ok. 60.
Jakie ziemniaki do frytek?
Najprostsze frytki z piekarnika przygotujesz w kilka chwil. Nie musisz podgotowywać ziemniaków, aby były pyszne i miękkie w środku. Wybierz ziemniaki przeznaczone do frytek, czyli mączyste. Są to m.in. Fresco, Legenda, Finezja, Pasat,Glada i Jelly.
Odmian mączystych ziemniaków jest oczywiście znacznie więcej. Wszystkie idealnie sprawdzą się do przygotowania zarówno frytek z piekarnika, jak i tych smażonych w głębokim tłuszczu.
Klasyczne chrupiące frytki z piekarnika
Najprostszy przepis na pieczone frytki to tylko 3 składniki. Ty możesz modyfikować je dowolnie, dodając ulubione przyprawy, a także dołączając do gotowego dania wybrane sosy.
Składniki:
- dowolna ilość mączystych ziemniaków,
- sól i pieprz,
- łyżeczka oleju na każde 500 g ziemniaków.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 200-210 stopni, grzanie góra-dół.
- Ziemniaki dokładnie umyj i obierz lub pozostaw w skórce.
- Pokrój w średniej grubości paski (na kształt frytek) i przełóż do dużej miski.
- Dodaj sól i pieprz, a także opcjonalnie dowolne przyprawy. Sprawdza się przede wszystkim słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie oraz mieszanki do kebaba lub gyrosa.
- Następnie dodaj olej i całość dokładnie wymieszaj, aby każda frytka pokryła się olejem i przyprawami.
- Tak przygotowane frytki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na ok. 25 minut.
- Po tym czasie zmień grzanie na termoobieg i piecz jeszcze 10 minut.
fot. Klasyczne chrupiące frytki z piekarnika/Adobe Stock, Krzysztof
Szybkie frytki z piekarnika: pieczone łódeczki ziemniaczane
Domowe frytki możesz przygotować w dowolny sposób, także zmieniając ich kształt. Łódeczki ziemniaczane pysznie smakują i świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadów lub imprezowa przekąska. Wykorzystaj ziemniaki w skórce, będą smakować jeszcze lepiej.
Składniki:
- dowolna ilość ziemniaków w skórce,
- sól i pieprz,
- ulubione przyprawy (opcjonalnie),
- łyżeczka oleju na każde 500 g ziemniaków.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyszoruj, a następnie przekrój na połowy. Każdą połówkę połóż "brzuszkiem" do góry i pokrój na półkola o grubości ok. 1,5-2 cm.
- Przełóż do miski, dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
- Przełóż na blachę i wstaw do piekarnika (200 stopni) na 25 minut. Następnie ustaw termoobieg i piecz jeszcze 10 minut.
fot. jak się piecze frytki w piekarniku/Adobe Stock, CHZU
Frytki z batatów z piekarnika
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to świetny zamiennik dla tradycyjnego ziemniaka. Najlepiej smakują podane z musztardą lub sosem pomidorowym. Lubią towarzystwo ziół, takich jak rozmaryn i tymianek. Idealnie sprawdzą się jako lekka kolacja albo dodatek do obiadu.
Składniki:
- 2 bataty,
- sól i pieprz,
- łyżka oleju,
- po łyżeczce rozmarynu i tymianku,
- szczypta słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 200 stopni, grzanie góra-dół.
- Bataty dokładnie wyszoruj szczoteczką, nie obieraj ze skórki.
- Pokrój na kształt frytek lub łódeczek i przełóż do miski.
- Dodaj przyprawy oraz olej, a następnie wszystko wymieszaj i przełóż na blachę do pieczenia.
- Tak przygotowane frytki wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Jeśli chcesz, aby skórka była chrupiąca, po tym czasie ustaw termoobieg i piecz jeszcze 10 minut.
fot. Frytki z batatów z piekarnika/Adobe Stock, fahrwasser
Zakręcone frytki z piekarnika
Zakręcone frytki często można spotkać na miejskich imprezach rodzinnych, w wesołym miasteczku czy w miejscowościach turystycznych. Ich charakterystyczny kształt kusi przede wszystkim maluchy. Możesz przygotować je także w domu, ale w nieco zdrowszej wersji.
Najłatwiej będzie, jeśli masz specjalną maszynkę do wycinania spiralek. Jeśli nie, możesz zrobić to ręcznie. Potrzebny będzie jednak bardzo ostry nóż i duża doza ostrożności.
Składniki:
- dowolna ilość ziemniaków (raczej mniejszych),
- po łyżeczce oleju na każde 500 g ziemniaków,
- sól i pieprz,
- po łyżeczce papryki słodkiej na każdy kilogram ziemniaków.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj. Możesz je obrać lub zostawić w skórce.
- Jeśli masz maszynkę, przygotuj spirale i nabij je na patyki do szaszłyków.
- Jeśli robisz to ręcznie, wbij patyk w ziemniaka, a następnie nacinaj dookoła ostrym nożem, uważając, aby nie przeciąć spiralki.
- Przełóż gotowe kręciołki na kratkę do pieczenia i posmaruj je z każdej strony olejem (użyj pędzelka). Następnie posyp przyprawami dokładnie z każdej strony.
- Tak przygotowane frytki włóż do piekarnika (200 stopni) na ok. 20-25 minut.
fot. Zakręcone frytki z piekarnika/Adobe Stock, Brent Hofacker
Czytaj także:
Domowe frytki z cukinii
Jak zrobić frytki z dyni?
Chrupiące frytki belgijskie