Przekąski na ciepło to nieodzowna część imprezy. Nie muszą jednak być pracochłonne! Warto przygotować je nieco wcześniej, by potem móc je jedynie lekko podgrzać.
Chcesz podać coś ciepłego na przyjęciu, ale nie chcesz stać w kuchni przez cały ten czas, który mogłabyś spędzić miło ze swoimi gośćmi? Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na proste przekąski na ciepło – szybkie i mało pracochłonne – dzięki którym twoi goście zjedzą coś ciepłego i będą mogli cieszyć się twoim towarzystwem.
Nie ma co się oszukiwać, gdy pije się alkohol, warto zjeść coś ciepłego. Nie rób jednak ze swojej kameralnej domówki prawdziwego wesela – wystarczy jedna lub dwie ciepłe przekąski (lepiej w końcu zamówić pizzę niż stać cały wieczór w garach), by twoi goście poczuli się zaopiekowani. Co najlepiej podać?
Smaczne i szybkie przekąski na ciepło
Tu z pomocą z pewnością przyjdzie ci ciasto francuskie. Szybka pizza na spodzie z ciasta francuskiego lub pieczone kieszonki z warzywami znajdą wielu miłośników. Zobacz też więcej przepisów na przekąski z ciasta francuskiego.
Dobrym pomysłem będą też wszelkiego rodzaju placuszki. Wystarczy je potem odgrzać w piekarniku, a potem ewentualnie nałożyć na nie hummus lub twarożek i plastry wędzonego łososia. Będą pięknie wyglądać i równie dobrze smakować!
Bakłażan z patelni to wszechstronne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów, ciesząc się jego wyjątkowym smakiem i aromatem. To także doskonała baza do dań jednogarnkowych albo jako składnik pysznych przystawek. Przed smażeniem oprósz go solą, aby pozbyć się goryczki.
Wytrawne muffinki to wszechstronne i smaczne danie, które doskonale sprawdza się zarówno na śniadanie, lunch, jak i przekąskę. Dzięki różnorodności składników, takich jak warzywa, sery, mięso czy zioła, wytrawne muffinki są sycące i bogate w smak. Aby w pełni cieszyć się ich aromatem i teksturą, warto wiedzieć, z czym je podawać.
Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do dań obiadowych, a także doskonały pomysł na samodzielną przekąskę. Możesz je obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki albo dokładnie wyszorować i upiec „w mundurkach”. Ziemniaki zwykle piecze się w temperaturze 200 stopni lub 180 z termoobiegiem (zapewni on chrupiącą skórkę).
Placki dyniowe możesz przyrządzić również w wersji na słodko - pomiń wtedy dodatek czosnku, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, słodkiej papryki i chili, a zamiast nich dodaj cynamon i cukier.
100 g dyni to tylko 28 kcal. W połączeniu z równie ubogimi w kalorie dodatkami daje lekką przekąskę. Dynię warto wykorzystać także do wypieków - doskonale sprawdzi się w ciastach drożdżowych czy muffinach.