Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 600 g zmielonej piersi z kurczaka,
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
- 1 cebula,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 g parmezanu.
Na beszamel:
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1,5 szklanki mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- mielona gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i beszamelem to idealny pomysł na prosty i smaczny obiad – szczególnie, jeśli zostały ci ziemniaki z poprzedniego obiadu. Piecze się ją zaledwie 20 minut, a z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Jak ją przygotować?
- Jeśli nie masz gotowych ziemniaków, ugotuj je do miękkości. Odcedź i poczekaj, aż ostygną, a następnie pokrój w plastry.
- Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Dodaj mielonego kurczaka i usmaż na złoty kolor. Następnie dodaj pomidory z puszki (razem z zalewą) i chwilę gotuj, aż odparuje woda. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- W naczyniu żaroodpornym układaj plastry ziemniaka i sos pomidorowy z kurczakiem warstwami. Na sosie możesz także ułożyć rozdrobnioną mozzarellę.
- Ostatnią warstwę ziemniaków posyp drobno startym parmezanem.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem powinna spędzić tam około 20 minut.
- Podawaj z sałatką i sosem czosnkowym. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z piekarnika:
Aromatyczne pieczone żeberka
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Lasagne ze szpinakiem