Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i beszamelem. Zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to nieco lżejsza wersja zapiekanki z mięsem mielonym. Użyj mielonej piersi kurczaka i polej ją beszamelem.
Urszula Wilczkowska / 17.12.2019 12:15
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i beszamelem. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 600 g zmielonej piersi z kurczaka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • 1 cebula,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 g parmezanu.

Na beszamel:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mielona gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i beszamelem to idealny pomysł na prosty i smaczny obiad – szczególnie, jeśli zostały ci ziemniaki z poprzedniego obiadu. Piecze się ją zaledwie 20 minut, a z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Jak ją przygotować?

  1. Jeśli nie masz gotowych ziemniaków, ugotuj je do miękkości. Odcedź i poczekaj, aż ostygną, a następnie pokrój w plastry.
  2. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Dodaj mielonego kurczaka i usmaż na złoty kolor. Następnie dodaj pomidory z puszki (razem z zalewą) i chwilę gotuj, aż odparuje woda. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. W naczyniu żaroodpornym układaj plastry ziemniaka i sos pomidorowy z kurczakiem warstwami. Na sosie możesz także ułożyć rozdrobnioną mozzarellę.
  4. Ostatnią warstwę ziemniaków posyp drobno startym parmezanem.
  5. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem powinna spędzić tam około 20 minut.
  6. Podawaj z sałatką i sosem czosnkowym. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z piekarnika:
Aromatyczne pieczone żeberka
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Lasagne ze szpinakiem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)