Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych, tartych ziemniaków. Placki z gotowanych ziemniaków smakują bardziej jak kotlety ziemniaczane, za to jeśli masz ugotowane ziemniaki z obiadu - wystarczy utłuc je i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Placki z gotowanych ziemniaków możesz smażyć, piec, podawać na słono i na słodko.
Placki z gotowanych ziemniaków na słono
Placki z gotowanych ziemniaków nazywane są też kotletami ziemniaczanymi. Wystarczy dodać kilka składników, by smakowały wybornie.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki,
- szczypta soli, pieprzu, mielonej papryki,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dobrze ugnieć lub zmiel w maszynce.
- Cebulkę posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Dodaj do ziemniaków.
- Dodaj przyprawy, mąkę i jajko, wymieszaj dokładnie.
- Łyżką nabieraj porcje ciasta i formuj placki w dłoniach. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.
- Podawaj placki z gotowanych ziemniaków ze śmietaną i koperkiem.
fot. Adobe Stock
Placki z gotowanych ziemniaków na słodko
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 150 g mąki,
- 1 jajko,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ubij tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Powinny być gładkie, bez grudek.
- Dodaj jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Łyżka po łyżce dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto.
- Z masy formuj placki, odrywając porcje i rozpłaszczając je w dłoniach lub wałkuj je na grubość 0,5 cm i wykrawaj szklanką.
- Smaż placki z gotowanych ziemniaków na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Moskole - pieczone placki z gotowanych ziemniaków
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 szklanka kwaśnego mleka,
- 250 g mąki,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć.
- Dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto i rozwałkuj na grubość 0,5 cm. W razie potrzeby podsyp mąką.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Wytnij placki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut, w trakcie pieczenia obróć na drugą stronę.
Moskole z piekarnika najlepiej smakują z kleksem śmietany lub z masłem czosnkowym.
fot. Adobe Stock
Zobacz inne przepisy na placki:
Placki dyniowe
Placki z cukinii
Placki z kaszy manny