Dania z migdałami: czy wiesz, co zrobić z migdałów? Z ich pomocą przygotujesz aromatyczne desery, zupy oraz dania główne

co zrobić z migdałów fot. Adobe Stock, dmitr1ch
Co zrobić z migdałów? Te pyszne orzechy idealnie nadają się do wielu potraw, zarówno tych na słodko, jak i słono. Będą doskonałym dodatkiem do zup, sałatek, a także bazą słodkich kremów czy ciasteczek. Możesz z nich przygotować także oryginalną panierkę do kurczaka lub wykorzystać do dekoracji dań.
/ 19.01.2024 15:48
co zrobić z migdałów fot. Adobe Stock, dmitr1ch

Uwielbiamy je tak samo mocno, jak orzechy włoskie i laskowe! Migdały świetnie sprawdzą się nie tylko w daniach i deserach na słodko, ale również w innych potrawach. Możesz wykorzystać je w całości, posiekać albo sięgnąć po gotowe migdały w płatkach.

Spis treści:

  1. Migdały jako dodatek do potraw
  2. Zupa krem z migdałami
  3. Kurczak w migdałowej panierce
  4. Krem migdałowy do ciast
  5. Ciasteczka migdałowe

Migdały jako dodatek do potraw

Migdały świetnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich i słonych dań. Będą nie tylko dekoracją, ale także pożywną dawką witamin i minerałów. Są dobrym źródłem wapnia i magnezu, a także witamin z grupy B. Choć są dość kaloryczne, pomagają walczyć z podwyższonym cholesterolem oraz chorobami serca. Dodatkowo są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak wykorzystać migdały w potrawach?

  • dodaj sporą garść do sałatki - posiekane na drobno lub przekrojone na połówki,
  • migdały posiekane lub w płatkach dodaj do zup,
  • migdały w całości lub pokrojone dodawaj do deserów i śniadań na słodko (np. do nocnej owsianki),
  • w połączeniu z innymi orzechami oraz miodem będą świetną przekąską,
  • jako dekorację tortów i ciast,
  • jako dodatek do naleśników na słodko i na słono.

dania z migdałów

fot. Co zrobić z migdałów/Adobe Stock, kuvona

Co zrobić z migdałów: zupa krem z migdałami

Migdały doskonale sprawdzą się jako dodatek do zupy krem. Nie tylko dodadzą całości ciekawego posmaku, ale też lekko zagęszczą zupę. Są na tyle delikatne i neutralne, że możesz łączyć je z ulubionymi przyprawami.

Składniki:

  • główka kalafiora,
  • 3-4 małe różyczki brokuła (może być mrożony),
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 100 g migdałów,
  • mleko,
  • 50 ml śmietany,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka mielonej papryki,
  • szczypta curry,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • świeża mięta,
  • migdały do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior i brokuł ugotuj do miękkości w bulionie. Migdały namocz w mleku przez ok. 30 minut (nie mocz tych do dekoracji).
  2. Kiedy kalafior i brokuł się ugotują, wyłącz zupę, ostudź lekko, dodaj odcedzone orzechy i zblenduj.
  3. Ponownie postaw na ogniu i dodaj przyprawy (poza miętą).
  4. Gotuj kilka minut na bardzo małym ogniu. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw do smaku, a na koniec zabiel śmietaną.
  5. Przelej do misek i udekoruj świeżą miętą oraz posiekanymi migdałami. Mogą to być też płatki.

dania z migdałami zupa krem

fot. Co zrobić z migdałów: zupa krem/Adobe Stock, marysckin

Dania z migdałami: kurczak w migdałowej panierce

Stripsy i polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce to nie tylko pomysł na obiad, ale także doskonała przekąska na imprezę. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno - najlepiej podaj je z kremowym dipem. Zamiast klasycznej panierki możesz przygotować jej migdałową wersję.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta chili,
  • łyżka bułki tartej,
  • 150 g posiekanych migdałów,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki umyj, osusz i pokrój na kształt stripsów. Następnie dokładnie natrzyj solą i pieprzem.
  2. W miseczce rozbełtaj jajka i dodaj do nich sól, pieprz oraz obie papryki. Dokładnie wymieszaj.
  3. W drugiej miseczce wymieszaj posiekane migdały z bułką tartą.
  4. Każdy kawałek mięsa obtocz najpierw w jajku, a potem w panierce.
  5. Tak przygotowane polędwiczki smaż na oleju po kilka minut z każdej strony.

dania z migdałami kurczak w panierce migdałowej

fot. Co zrobić z migdałów: kurczak w migdałowej panierce/Adobe Stock, nata_vkusidey

Co zrobić z migdałów: krem migdałowy do ciast

Krem migdałowy świetnie sprawdzi się do przełożenia tortów i ciast. Przygotujesz go w kilka chwil z niewielkiej ilości składników, a efekt będzie doskonały.

Składniki:

  • 300 g migdałów,
  • 100 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 50 ml śmietanki 36%,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Migdały namocz w wodzie lub mleku przez ok. 30 minut, a masło rozpuść i wystudź.
  2. W międzyczasie przełóż do miski serek mascarpone, dodaj śmietankę oraz oba cukry. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. Następnie dodaj wystudzone masło oraz namoczone orzechy i całość zblenduj.
  4. Tak przygotowaną masę wykorzystaj do ciast i tortów.

co zrobić z migdałów krem mogdałowy do ciast

fot. Dania z migdałami: masa migdałowa do ciast/Adobe Stock, RHJ

Dania z migdałami: ciastka migdałowe

Ciastka migdałowe w smaku przypominają włoskie cantuccini, które są dość trudne w przygotowaniu. Zamiast tego zrób łatwiejszą i nieco bardziej miękką wersję migdałowych ciastek.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 70 g mąki migdałowej,
  • 120 g cukru pudru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • żółtko,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • płatki migdałów do dekoracji,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj oba cukry i sól. Wymieszaj.
  2. Następnie dodaj masło oraz żółtko. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
  3. Po tym czasie po kolei odrywaj kawałki ciasta, zroluj każdy z nich na blacie i ułóż na kształt rogalika/półksiężyca.
  4. Ułóż na wierzchu płatki migdałów, wbijając je lekko lub dociskając do masy.
  5. Tak przygotowane ciastka włóż do piekarnika (180 stopni) na 10-13 minut.

co zrobić z migdałów ciastka migdałowe

fot. Co zrobić z migdałów: migdałowe ciastka/Adobe Stock, sriba3

Czytaj także:
Przepis na paluchy wiedźmy
Zupa migdałowa
Jakie są najzdrowsze orzechy?

Redakcja poleca

REKLAMA