Uwielbiamy je tak samo mocno, jak orzechy włoskie i laskowe! Migdały świetnie sprawdzą się nie tylko w daniach i deserach na słodko, ale również w innych potrawach. Możesz wykorzystać je w całości, posiekać albo sięgnąć po gotowe migdały w płatkach.
Spis treści:
- Migdały jako dodatek do potraw
- Zupa krem z migdałami
- Kurczak w migdałowej panierce
- Krem migdałowy do ciast
- Ciasteczka migdałowe
Migdały jako dodatek do potraw
Migdały świetnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich i słonych dań. Będą nie tylko dekoracją, ale także pożywną dawką witamin i minerałów. Są dobrym źródłem wapnia i magnezu, a także witamin z grupy B. Choć są dość kaloryczne, pomagają walczyć z podwyższonym cholesterolem oraz chorobami serca. Dodatkowo są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jak wykorzystać migdały w potrawach?
- dodaj sporą garść do sałatki - posiekane na drobno lub przekrojone na połówki,
- migdały posiekane lub w płatkach dodaj do zup,
- migdały w całości lub pokrojone dodawaj do deserów i śniadań na słodko (np. do nocnej owsianki),
- w połączeniu z innymi orzechami oraz miodem będą świetną przekąską,
- jako dekorację tortów i ciast,
- jako dodatek do naleśników na słodko i na słono.
fot. Co zrobić z migdałów/Adobe Stock, kuvona
Co zrobić z migdałów: zupa krem z migdałami
Migdały doskonale sprawdzą się jako dodatek do zupy krem. Nie tylko dodadzą całości ciekawego posmaku, ale też lekko zagęszczą zupę. Są na tyle delikatne i neutralne, że możesz łączyć je z ulubionymi przyprawami.
Składniki:
- główka kalafiora,
- 3-4 małe różyczki brokuła (może być mrożony),
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 100 g migdałów,
- mleko,
- 50 ml śmietany,
- łyżka majeranku,
- łyżeczka mielonej papryki,
- szczypta curry,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- świeża mięta,
- migdały do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Kalafior i brokuł ugotuj do miękkości w bulionie. Migdały namocz w mleku przez ok. 30 minut (nie mocz tych do dekoracji).
- Kiedy kalafior i brokuł się ugotują, wyłącz zupę, ostudź lekko, dodaj odcedzone orzechy i zblenduj.
- Ponownie postaw na ogniu i dodaj przyprawy (poza miętą).
- Gotuj kilka minut na bardzo małym ogniu. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw do smaku, a na koniec zabiel śmietaną.
- Przelej do misek i udekoruj świeżą miętą oraz posiekanymi migdałami. Mogą to być też płatki.
fot. Co zrobić z migdałów: zupa krem/Adobe Stock, marysckin
Dania z migdałami: kurczak w migdałowej panierce
Stripsy i polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce to nie tylko pomysł na obiad, ale także doskonała przekąska na imprezę. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno - najlepiej podaj je z kremowym dipem. Zamiast klasycznej panierki możesz przygotować jej migdałową wersję.
Składniki:
- 500 g polędwiczek z kurczaka,
- sól i pieprz,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta chili,
- łyżka bułki tartej,
- 150 g posiekanych migdałów,
- 2 jajka,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki umyj, osusz i pokrój na kształt stripsów. Następnie dokładnie natrzyj solą i pieprzem.
- W miseczce rozbełtaj jajka i dodaj do nich sól, pieprz oraz obie papryki. Dokładnie wymieszaj.
- W drugiej miseczce wymieszaj posiekane migdały z bułką tartą.
- Każdy kawałek mięsa obtocz najpierw w jajku, a potem w panierce.
- Tak przygotowane polędwiczki smaż na oleju po kilka minut z każdej strony.
fot. Co zrobić z migdałów: kurczak w migdałowej panierce/Adobe Stock, nata_vkusidey
Co zrobić z migdałów: krem migdałowy do ciast
Krem migdałowy świetnie sprawdzi się do przełożenia tortów i ciast. Przygotujesz go w kilka chwil z niewielkiej ilości składników, a efekt będzie doskonały.
Składniki:
- 300 g migdałów,
- 100 g cukru,
- 50 g masła,
- 200 g serka mascarpone,
- 50 ml śmietanki 36%,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Migdały namocz w wodzie lub mleku przez ok. 30 minut, a masło rozpuść i wystudź.
- W międzyczasie przełóż do miski serek mascarpone, dodaj śmietankę oraz oba cukry. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Następnie dodaj wystudzone masło oraz namoczone orzechy i całość zblenduj.
- Tak przygotowaną masę wykorzystaj do ciast i tortów.
fot. Dania z migdałami: masa migdałowa do ciast/Adobe Stock, RHJ
Dania z migdałami: ciastka migdałowe
Ciastka migdałowe w smaku przypominają włoskie cantuccini, które są dość trudne w przygotowaniu. Zamiast tego zrób łatwiejszą i nieco bardziej miękką wersję migdałowych ciastek.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 70 g mąki migdałowej,
- 120 g cukru pudru,
- 200 g miękkiego masła,
- żółtko,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- płatki migdałów do dekoracji,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj oba cukry i sól. Wymieszaj.
- Następnie dodaj masło oraz żółtko. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Po tym czasie po kolei odrywaj kawałki ciasta, zroluj każdy z nich na blacie i ułóż na kształt rogalika/półksiężyca.
- Ułóż na wierzchu płatki migdałów, wbijając je lekko lub dociskając do masy.
- Tak przygotowane ciastka włóż do piekarnika (180 stopni) na 10-13 minut.
fot. Co zrobić z migdałów: migdałowe ciastka/Adobe Stock, sriba3
Czytaj także:
Przepis na paluchy wiedźmy
Zupa migdałowa
Jakie są najzdrowsze orzechy?