Składniki:
- 230 g masła,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- 2 i 2/3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki migdałów.
Przygotowanie:
Paluchy wiedźmy to ciasteczka na Halloween, które robi się błyskawicznie. Aby paznokcie z migdałów trzymały się lepiej (tłuste orzechy lubią się odklejać) warto umoczyć je wcześniej w białku.
- Zimne masło posiekaj.
- Z masła, jajka, cukru pudru, aromatu migdałowego, mąki, soli i proszku do pieczenia zagnieć ciasto.
- Owiń ciasto folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 30-40 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu z ciasta formuj palce wiedźmy. Na końcu każdego palca wciśnij „paznokieć” z migdała.
- Piecz paluchy wiedźmy przez 15 minut w temperaturze 180 C.
Paluchy wiedźmy możesz wzbogacić o jeszcze jeden dodatek, dzięki któremu będą wyglądać jak ociekające krwią. W tej roli doskonale sprawdzi się... dżem malinowy lub gęsty syrop z czerwonych owoców.
Pierwotna treść artykułu została opublikowana 28.10.2015.
Zobacz też inne przepisy na Halloween:
Straszne drinki na Halloween - dla dorosłych i dla dzieci
Mumie z ciasta francuskiego
Ciasteczka z pająkami na Halloween