Składniki:
Na farsz:
- 25 dag blanszowanych migdałów
- 12 dag cukru
- 40 ml wody
- cynamon
- 3 dag stopionego masła
Na ciasto:
- 18 dag mąki
- sól
- 1 jajko
- 8 dag stopionego masła
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Migdały zmiel, utrzyj z cukrem, cynamonem i wodą. Z pasty formuj porcje wielkości paluszka.
- Na ciasto zmiksuj wszystkie składniki. Wyrabiaj ok. 20 min, aż będzie gładkie. Podziel na 2 części, przykryj folią i odstaw na 15 min.
- Podsypując mąką, rozwałkuj ciasto na bardzo cienkie placki. Wykrawaj z niego krążki. Na każdym połóż porcję pasty. Złóż, zlep brzegi, uformuj w łuki, ułóż na blasze, odstaw na godzinę. Piecz ok. 12 min w temp. 180 st. C.