Smażone polędwiczki z kurczaka. Przepis, który zawsze się udaje

Panierowane polędwiczki z kurczaka to doskonały pomysł na obiad nie tylko dla dzieci. Podaj je z ketchupem i sosem czosnkowym.
Urszula Wilczkowska / 07.01.2020 12:06
DRUKUJ PRZEPIS
Smażone polędwiczki z kurczaka. Przepis, który zawsze się udaje fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g polędwiczek z kurczaka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • duża szczypta ostrej papryki.

Panierka:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • duża szczypta słodkiej papryki.
Przygotowanie:

Panierowane polędwiczki z kurczaka to danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad – to też doskonały pomysł na przekąskę na imprezę. Idealne stripsy powinny być chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku i do tego bardzo aromatyczne. Zobacz, jak przyrządzić kurczaka jak z popularnej restauracji.

Sprawdź też, jak przygotować chupiące skrzydełka z piekarnika.

  1. Pokrojone i osuszone ręcznikiem papierowym polędwiczki z kurczaka przełóż do miski. Dodaj sos sojowy i przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Mleko połącz z jajkiem i przyprawami. Wlej do kurczaka, dokładnie obtocz, a następnie panieruj w mące. Do panierowania możesz również użyć pokruszonych płatków kukurydzianych – twoje polędwiczki będą wtedy jeszcze bardziej chrupiące.
  3. Smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Smacznego!

Polędwiczki z kurczaka podawaj z sosem – świetnie sprawdzi się w ich towarzystwie sos czosnkowy. Możesz serwować je z frytkami, ale jeśli wolisz uniknąć dodatkowego tłuszczu w daniu, przyrządź pyszne pieczone ziemniaki. Nie zapomnij także o świeżej surówce!

Więcej przepisów na dania z kurczakiem:
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Penne z kurczakiem, pomidorem i parmezanem
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)