Składniki:
- 500 g polędwiczek z kurczaka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- duża szczypta ostrej papryki.
Panierka:
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- duża szczypta słodkiej papryki.
Przygotowanie:
Panierowane polędwiczki z kurczaka to danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad – to też doskonały pomysł na przekąskę na imprezę. Idealne stripsy powinny być chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku i do tego bardzo aromatyczne. Zobacz, jak przyrządzić kurczaka jak z popularnej restauracji.
Sprawdź też, jak przygotować chupiące skrzydełka z piekarnika.
- Pokrojone i osuszone ręcznikiem papierowym polędwiczki z kurczaka przełóż do miski. Dodaj sos sojowy i przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Mleko połącz z jajkiem i przyprawami. Wlej do kurczaka, dokładnie obtocz, a następnie panieruj w mące. Do panierowania możesz również użyć pokruszonych płatków kukurydzianych – twoje polędwiczki będą wtedy jeszcze bardziej chrupiące.
- Smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Smacznego!
Polędwiczki z kurczaka podawaj z sosem – świetnie sprawdzi się w ich towarzystwie sos czosnkowy. Możesz serwować je z frytkami, ale jeśli wolisz uniknąć dodatkowego tłuszczu w daniu, przyrządź pyszne pieczone ziemniaki. Nie zapomnij także o świeżej surówce!
Więcej przepisów na dania z kurczakiem:
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Penne z kurczakiem, pomidorem i parmezanem
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym