Składniki:
Ciasto:
- 20 dag mąki tortowej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag masy marcepanowej
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Polewa migdałowa:
- jajko
- 2 łyżki śmietanki
- 7 dag płatków migdałowych
Krem czekoladowy:
- szklanka kremówki 36-proc.
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Marcepan lekko podgrzej w piecu, pokrój, zmiksuj z żółtkami i 1/2 cukru. Białka ubij z resztą cukru. Wyłóż na marcepan. Przesiej obie mąki, proszek i szczyptę soli. Ciasto wymieszaj i przełóż do formy (20 x 30 cm). Wierzch polej jajkiem roztrzepanym ze śmietaną, posyp płatkami migdałowymi. Piecz 30 minut (180 st.). Przekrój w poprzek na 2 placki.
- W ciepłej kremówce roztop czekoladę i cukier. Kremem posmaruj dolny placek, przykryj górnym. Odstaw na 2 godz.